SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Concrete Genie

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 8. okt. 09:01
Apskats: Concrete Genie

Apskats: Concrete Genie

Varena PlayStation 4 spēle no Sony mazākās studijas.


Īsumā par spēli

Concrete Genie ir piedzīvojumu spēle, kuru izstrādājusi studija PixelOpus ekskluzīvi platformai PlayStation 4. Tas ir mazākais, bet viens no draudzīgākajiem Sony izstrādātājiem. Concrete Genie ir tā otrs lielākais darbs pēc Entwined (2014).

Ešs, radot kārtējo šedevru

Stāsts risinās nelielajā pilsētā Denskā, kas ir daļēji pamesta un piesārņota. Reiz dzīvības pilno piejūras pilsētu ir pārņēmusi tumsa: tā ir cietusi no naftas produktu noplūdes.

Jauns zēns – vārdā Ešs – regulāri veido zīmējumus savā piezīmju grāmatiņā. Huligānu grupa nozog puisim dārgo priekšmetu, izplēš lapas un izmētā tās pa visu pilsētu. Ešs meklējumu laikā atrod burvju otu, kas ļauj atdzīvināt iztēles augļus. Maģiskais rīks spēj atdzīvināt zīmējumus.

Spēles uzsākšana un iepazīšanās ar gleznošanas elementiem

Concrete Genie sākumā zēns atdzīvina mošķīšus, kas sadraudzējas ar puisi un viņam palīdz spēles gaitā. Radībām nevar brīvi dot dzīvību, tikai noteiktās vietās, kā uz ceļa vai sienām. Tur jau ir uzzīmēti grafiti, ar ko iespējams mijiedarboties. Zēna vislielākais un uzticamākais draugs ir radība vārdā Luna.

Zēns kopā ar Lunu

Concrete Genie sākumā apgūstam kustības pultij DualShock un iepazīstam ainavu elementus, kā sauli, zvaigznes, kokus, zāli u. c. Pakāpeniski pētot pilsētu, atrodam zudušās lapas un varam uzgleznot fantastiskas ainavas arī ar citiem grafiskajiem elementiem. Tās atdzīvojas un savstarpēji mijiedarbojas uz otas skartajām virsmām. Piemēram, koki kustas vējā vai lietū iedegas zibens.

Piezīmju grāmatā radītās būtnes

Varam arī kombinēt dažādas dabā neesošas parādības vienkopus, kā uguns degšanu zem ūdens vai varavīksni sniegputeņa laikā. Izveidotās ainavas arī mijiedarbojas ar mūsu iztēles augļiem – radībām, kas pastāvīgi pieprasa uzgleznot dažādus dabas elementus.

Kā atalgojumu uz noteiktu laiku saņemam tā saucamo “superotas” spēju, ko ir iespējams izmantot sevišķu vietu izdaiļošanai ar lieliem zīmējumiem, kur parastā gleznošana nestrādā. Tāpat radības attiecīgi reaģē uz uzgleznoto vidi, piemēram, mētājas ar sniega pikām vai pat mēģina tās pagaršot.

Par spēles mākslinieciskām iespējām

Tas, kā tiek uzgleznoti radījumi un ar kādu krāsu tie ir aizpildīti, ietekmē viņu personību. Sarkans mošķītis spēj elpot uguni, zils – vadīt elektrību. Tāpat būtnēm piemīt emocijas, kas ir attēlotas pie katras. Izklaidei pirms radības atdzīvināšanas var tai piezīmēt asti, ragus, dažādas zaķa ausis vai citus izdaiļošanas elementus. Atzīmēšu, ka mošķiem ir iespējams kustēties vienīgi pa māju vai sienu virsmām – ar to jārēķinās, risinot dažādas mīklas.

Radības palīdz risināt mīklu un ieslēdz elektrību

Atdzīvinātā radība izskatās patiesi kustīga ar ragiem, asti un citu atribūtiku. Brīvā stila gleznošana ir arī daļa no mīklu risināšanas. Pārsvarā Concrete Genie sākuma daļā ar saviem darbiem izdaiļojam sienas un atdzīvinām tumšās vietas, kas izgaismojas pēc brīnumu otas pieskāriena.

Pakāpeniski atklājam pilsētu un to iluminējam. Darbus var veidot brīvi, pēc savas iegribas un fantāzijas, nav nekādas vērtēšanas sistēmas. Vienīgais Concrete Genie šablons: jāspēj atrast ainavas elements, ko vēlas radība, lai būtu attēlota uz sienas, vai arī pāris vietās – reklāmas plakāti, ko vajag iedzīvināt tikai ar noteiktiem elementiem un attiecīgiem otas vilcieniem.

Uz jumta, slēpjoties no huligāniem

Vienīgais pretinieks spēlētājam sākumā ir huligāni, no kuriem var aizbēgt vai noslēpties uz kāda jumta. Ja viņi pieķer, tie nomet otu un ievieto zēnu atkritumu tvertnē, bet dzīvību gan nezaudējam. Attiecīgi, nokrītot no augstuma, spēlētājs atsāk no vietas, kur sanāca paklupt.

Nianses par sižetu

Pirmā Concrete Genie stāsta daļa jeb aptuveni trīs stundas aizrit, gleznojot un pētot pilsētu – atklāsiet visu tās teritoriju, izgaismosiet tumšās vietas un atdzīvināsiet radības. Spēles gaitā arī risinām dažādas mīklas, lai nokļūtu nākamajā vietā. Tāpat ir visādi platforminga elementi: lēkāšana pa kastēm uz ūdens, rāpšanās pa kāpnēm vai pāris prāta mežģi ar elektrības slēdžiem, lai piekļūtu noteiktai vietai.

Mīklas nav sevišķi grūtas. Tās ir vairāk intuitīvas, tāpēc ātri sapratīsiet, kā virzīties tālāk. Pieminēšu, ka vienā vietā galīgi nesapratu, kas jādara, lai divi monstri sadraudzētos un varētu nokļūt aiz nožogojuma. Es izpētīju pusi pilsētas, lai atrastu noslēpuma daļiņu, bet mīkla izrādījās daudz vieglāka: radības ir jāpasauc un jāaktivizē draudzība ar taustiņa L1 nospiešanu – viss tik vienkārši.

Tāpat ieteiktu būt uzmanīgam ar spuldzīšu izgaismošanu. Piemēram, nebiju aktivizējis vienu no tām, tāpēc nenostrādāja trigeris par teritorijas pilnīgu apgaismošanu (noteikta vieta iemirdzēsies spilgtāk, kad būsiet to pilnībā izgaismojuši).

Kāpelējot pa ceļamkrāna kāpnēm

Otrajā Concrete Genie stāsta daļā jau ir sastopamas tumsas radības, ar kurām zēnam ir jācīnās. To sevišķi neiztirzāšu, lai nelaupītu pārsteigumus. Pieminēšu, ka apgūsiet jaunus cīņas paņēmienus un varēsiet ātrāk pārvietoties. Spēle ir draudzīga, un nevienam netiek laupīta dzīvība. Tā vietā būs iespējams pārveidot tumsas spēkus par draudzīgām radībām. Atklāsiet arī unikālu veidu, kā iemantot draudzību un uzticību. Kopumā stāsta iziešana var aizņemt ap piecām līdz sešām stundām.

Personīgi vēl turpināju spēlēt Concrete Genie pēc tās pabeigšanas un savācu visus kolekcionējamos priekšmetus, kā bloknota lapiņas ar grafiskiem elementiem un dažādus radību veidus. Nododoties arī blakus aktivitātēm, iziešana man aizņēma ap septiņām stundām. Šķiet, spēle nav ne par garu, ne īsu – tieši laikā.

Concrete Genie burvība

Galvenās darbā aplūkotās tēmas ir draudzība, empātija un spēja radoši izpausties. Spēle ir izveidota patīkamā grafiskajā stilistikā. Sižets ir attēlots zīmējumu veidā, kas lieliski atsvaidzina un papildina piedzīvoto.

Concrete Genie savā veidā ir maģiska spēle, un tajā iedzīvinātās radības, gaismas efekti, dažādās ainavas un to elementi izskatās fantastiski skaisti. Dzinis Unreal Engine 4 lieliski ataino daudzos gaismas efektus.

Skaistais vides apgaismojums

Concrete Genie stāsts nav dziļš – neatradīsiet sarežģītus sižeta līkločus. Tā galvenais trumpis ir krāšņa vide un uz prieku spēlēt vērsts process. Man sevišķi patika dažādie grafiski kustīgie elementi, piemēram, lidojošie tauriņi, sniegs, uguns un ūdens.

Concrete Genie ir radoša spēle, kas ļauj lieliski pavadīt laiku un iedzīvināt fantāzijas idejas pēc sirds patikas. Ir pieejams brīvās veidošanas režīms, kas piedāvā atgriezties līdz galam neapgleznotajos pilsētas rajonos pēc to pabeigšanas.

Uzaicināju savu sešgadīgo dēlu izmēģināt iespēju, un kopā veidojām dažādas ainavas. Abi vērojām mošķu reakciju uz uztaisītajiem vides elementiem un Eša mijiedarbību ar radībām. Bērnam bija neizsakāms prieks, mums gleznojot dažādus dabas sižetus. Brīvās veidošanas režīmu var droši spēlēt kopā ar mazajiem. Patīkami, ka ir iekļautas šādas radošās iespējas.

Concrete Genie papildu iespējas

Concrete Genie ir iestrādāts foto režīms ar būtiskiem papildinājumiem. Tas mums ļauj fiksēt ainavu ne tikai ar dažādiem uzstādījumiem. Foto režīms spēj iemūžināt uzgleznoto darbu mazas filmiņas veidolā, parādot, kā ir tapis mākslasdarbs. Tāpat ir iekļauts VR režīms, ko neizdevās notestēt attiecīgo briļļu komplekta trūkuma dēļ.

Atdzīvinātie tauriņi pilsētā

Concrete Genie uzslavēju par lielisko skaņu un mūziku, kas mainās līdzi sižetam un akcentē spēles notikumus. Jūtams, ka pie pavadījuma ir īpaši piestrādāts un tas atbilst Sony kvalitātes standartiem. Spēle darbojas plūstoši, nav jūtama bremzēšana vai novērojamas grafiskās kļūmes. Concrete Genie ir pabeigts projekts.

Apgleznojot reklāmas plakātu

Apskatītā Digital Deluxe Edition kā digitālos bonusus piedāvā divpadsmit tematiskās otas, Concrete Genie skaņu celiņu, digitālo mākslas grāmatu un PS4 dinamisko tēmu ar bāku. Kā iepriekšpasūtījuma bonusu varēja saņemt Genie avatāru kolekciju gan papildinātajā, gan standarta versijā, kam papildus bija pieejama dinamiskā tēma. Izdevumu Digital Deluxe var iegādāties tikai digitāli, bet standarta versija ir pieejama arī diska formātā.

Kopumā

Concrete Genie ir patīkams pārsteigums un lielisks PlayStation ekskluzīvs. Tā ir radoša spēle, kas ļauj mākslinieciski izpausties. Tikai negaidiet sarežģītus mehānismus! Visumā spēle ir viegli uztverama. Kopumā es to izbaudīju, man patika vizuālais stils, it īpaši radību atdzīvināšana un dabas parādību savstarpējā mijiedarbība. Spēle ir ausij tīkama ar kvalitatīvu muzikālo pavadījumu.

Concrete Genie aplūko tādas tēmas kā draudzību un pozitīvās domāšanas spēku, kā arī spēju sadzirdēt un piedot. Noteikti ir vērts turpināt izmantot radošo režīmu arī pēc spēles iziešanas. Concrete Genie patiks tiem, kuri izbauda piedzīvojumus un radošo izpausmi.

Nobeigumā vēlētos īpaši pateikties PlayStation Latvija par apskata koda nodrošināšanu gandrīz nedēļu pirms spēles iznākšanas. Tas ļāva pilnvērtīgi iziet Concrete Genie un nesteidzīgi iepazīties ar tās dažādajām niansēm.

Apskatītā versija: Concrete Genie Digital Deluxe Edition
Izdošanas datums: 2019. gada 8. oktobris
Izstrādātājs: PixelOpus
Izdevējs: Sony Interactive Entertainment
Žanrs: Action-adventure
Režīms: Vienspēlētāja
Platforma: PlayStation 4 (arīPlayStation VR)