SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Erica

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 6. sept. 17:39
Apskats: Erica

Apskats: Erica

Erica ir interaktīvs trilleris, kas ekskluzīvi izdots uz PS4 šī gada augustā. Spēles gaitā iztirzāsiet galvenās varones tēva slepkavības iemeslus un iekļūsiet kultistu pasaulē.


Ievads

Galvenā varone Ērika ir jauna dāma, kuru nomoka murgi par tēva slepkavību. Traumatiskie notikumi ir vajājuši meiteni kopš bērnības un turpina viņu vajāt kā pieaugušo. Sieviete saskaras ar šausminošiem pagātnes pavedieniem. Spēles galvenais uzdevums ir atrast traģēdijas šokējošo patiesību. Kāds vecs draugs uzskata, ka Ērikas atmiņas ir atslēga, lai identificētu slepkavu. Drīz arī slepkava sazinās ar jauno sievieti un Ērika nonāk starp divām patiesībām. Galvenajai varonei ir jāizlemj, kam uzticēties un kam patiešām ticēt. Spēle līdzinās citām interaktīvajām filmām spēlēm, kā Late Shift, Bunker.

Ērika bērnībā

Erica sevi pasniedz kā pilnmetrāžas kinematogrāfisku spēli. Tā ļauj lietotājam justies tā, it kā viņš skatītos filmu, taču papildus veicot dažādas izvēles. Faktiski Erica garums ir tāds pats kā filmai jeb aptuveni pusotra līdz 2,5 stundas atkarībā no veiktajām izvēlēm. Spēlei ir atbilstošs temps, plūsma un līdzīga vērtība, kā apmeklējot kinoteātri un nopērkot biļeti uz kādu filmu. Erica digitālās versijas cena ir tikai 9,99 dolāri/euro.

Pilnmetrāžas kinematogrāfiskā spēle

Spēlētājs var ietekmēt darbības, kas tiek demonstrētas ekrānā. Proti, ar veiktajām izvēlēm spēj mainīt situāciju gaitu un arī nobeigumu. Kopumā Erica ir iespējami seši dažādi iznākumi, ko ieraudzīt, pārspēlējot to ar atšķirīgiem lēmumiem. Pat mazākās izvēles var mainīt sižeta plūdumu un novest pie cita atrisinājuma.

Ērikas tēvs

Praksē mijiedarbība izpaužas tā: var izvēlēties, kā Ērika sarunājas ar citiem varoņiem, tādējādi dramatiski veidojot sievietes attiecības ar viņiem. Katra izdarītā izvēle ietekmē spēles attīstību, un tās emocionāli mēģinās izspiest ārā kādu asaru vai iekustināt kādu melanholijas stīgu. Erica man personīgi likās pārāk garlaicīga un vienveidīga, trillera ainas nestindzināja asinis. Biju vairāk kā vērotājs nekā spēlētājs.

Morālās izvēles

Erica var spēlēt divos veidos – izmantojot PlayStation 4 pults skārienjutīgo paneli vai mobilās ierīces, kas atbalsta Sony PlayLink iespējas, skārienekrānu. Izmantojot viedo iekārtu, var iegremdēties stāstā, spaidot displeju. Spēli izgāju, izmantojot abus veidus – kontrolieri un telefonu.

Pirmo reizi izmantojot pulti, tā bieži neklausīja un dažreiz nespēju pietiekami ātri aizbīdīt kursoru līdz veicamajai izvēlei vai vērst galvenās varones skatienu noteiktā virzienā. Savukārt ar telefona lietotni Erica App PS4, kas ar Wi-Fi starpniecību savienojas ar spēli, varēju tīri viegli pārvaldīt izvēles. Vienīgais noteikums – telefonam un konsolei jāatrodas vienā tīklā.

Erica askētisms

Spēle cenšas pārsteigt spēlētāju ar trillera un mistikas noskaņu, fonā skanot īpatnējai klavieru mūzikai, kas uzdzen drūmu atmosfēru. Piezīmēšu: Erica iznākšanas dienā saskāros, ka skaņa un varoņu balsis nedaudz piebremzēja dažās vietās.

Interaktīvās izvēles

Taču, manuprāt, spēle ir sanākusi diezgan vienpusēja un daļēji garlaicīga, ar īsti neizprotamiem sižeta pagriezieniem. Izstrādāju vēlmei to pielīdzināt filmai ir arī sekas: būtībā ir jēga Erica skatīties jeb "spēlēt" vakarā, mierīgā noskaņā, ar kādu dzērienu un uzkodu, kā arī sevišķi nopietni neņemt vērā notiekošo un aktīvi nepiedalīties spēles procesa gaitā.

Erica savā noskaņā ir ļoti askētiska un neļauj pārspēlēt noteiktas vietas vai nodaļas. Ir jāsāk no sākuma, ja vēlaties veikt kādu izvēli citādāk. Izvēlnē pieejamās sadaļas ir tikai dažas –jauna spēle, turpināt spēli un uzstādījumi. Stāsta gaitā ir iespējams savākt kolekcionējamos priekšmetus, taču spēlētājs tā arī īsti nezina, kas ir atrasts un kādas izvēles ir veiktas. Šeit lieti noderētu _Detroit Become Human_redzētais risinājums, kas parādītu veiktās interaktīvās izvēles un kas spēlētājam ļautu gūt priekšstatu, kas ir palaists garām, ja ir vēlme pārspēlēt Erica un iegūt kādu citu nobeigumu.

Misticima noskaņa

Kopumā

Es īsti nevaru rekomendēt šo interaktīvo misticisma trilleri, kas mēģina līdzināties Holivudas filmai. Izejot spēli kārtējo reizi, var iegūt gan labu, gan arī sliktu nobeigumu. Lai patstāvīgi sasniegtu un izpētītu visus atzarojumus un nobeigumus, tas var aizņemt ap 10 līdz 12 stundām. Taču jautājums paliekt atklāts: vai maz vajag tā censties un pārspēlēt katru reizi spēli no paša sākuma, iespējams, veicot tikai dažas atšķirīgas izvēles? Man personīgi pietika spēli iziet divas reizes, izmēģinot lietot dažādus kontrolierus (pulti DualShock 4 un telefonu), kā arī iegūt labo un slikto nobeigumu.

Platforma: PlayStation 4
Apskatītā versija: Digitālā versija 1.00
Izdošanas datums: 2019. gada 19. augusts
Izstrādātājs: Flavourworks
Izdevējs: Sony
Žanrs: Trilleris, mistika
Režīmi: Vienspēlētāja, PlayLink