SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Kingdom Hearts III apskats

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 18. febr. 19:56
Kingdom Hearts III apskats

Kingdom Hearts III apskats

Kingdom Hearts III stāsta par draudzības un gaismas spēku cīņu pret tumsu.


Kingdom Hearts III (KH3) stāsta par draudzības un gaismas spēku cīņu pret tumsu. Galvenais varonis ir Sora, kas kopā ar saviem draugiem dodas riskantā piedzīvojumā. Spēles sižets risinās dažādās Disney un Pixar pasaulēs. Soram līdzās ir Donalds Daks un Spruksts, kas palīdz apstādināt tumšos spēkus zināmus kā Bezsiržus jeb Heartless – viņi ielaužas pasaulēs un mēģina tās pārņemt. Sora, Donalds un Spruksts apvienojas ar ikoniskiem Disney-Pixar varoņiem, kopā pārvar neskaitāmus izaicinājumus un neatlaidīgi stājas pretim tumsas spēkiem, kas apdraud viņu pasaules.

Kingdom Hearts sērijai, ko savstarpēji veido studijas Square Enix un Disney, ir gara vēsture – jaunākā spēle KH3 ir fanu ilgi gaidītais sāgas noslēgums. Iepriekšējā pilnvērtīgā daļa Kingdom Hearts II parādījās 2006. gadā, bet līdz KH3 iznākšanai janvārī saņēmām vairākas mazākas spēles. KH3 prologs nelielas filmiņas veidā iepazīstina ar agrākajiem notikumiem.

Pirms sākšanas jums tiks piedāvāts izvēlēties, kāda tipa un spēka stila piekritējs ir galvenais varonis Sora. Tālāk sekos īsa cīņu sistēmas apmācība un varēs noteikt grūtības pakāpi. Spēles pirmajās stundās būs iestarpinātas vēl citas nelielas pamācības, arī par maģiju un dažādiem priekšmetiem. Pēc pirmā acu uzmetiena nekas sarežģīts: jāmāk laikus veikt uzbrukumus, lietot maģiju, veikli lēkt un izmantot tādus spēka elementus kā zemes vai ūdens burvības. Tikai nedaudz jāpierod pie taustiņu izvietojuma, jo tas ir mazliet citādāks par citās spēlēs ierasto. Ar jau labi strādājošo cīņu sistēmu KH3 ir draudzīga jaunpienācējiem.

Sora ar draugiem Olimpa pasaulē

Soras pamata ierocis ir atslēga zobens jeb Keyblade, ar kuru var atvērt arī dažādas lādītes. Kaujas komandu logā iespējams uzstādīt biedru Donalda un Spruksta cīņas stilu un izmantojamās spējas, kā arī izvēlēties tās atbilstoši pieejamiem prasmju punktiem. Pēc katras pasaules iziešanas Soram tiek piešķirts unikāls Keyblade, kas ir konkrēti tai raksturīgs. Ieroci spēles gaitā var uzlabot, izmantojot noteiktus resursus.

Sākotnēji KH3 jautrākais bija uzlādēto superspēju izmantošana kopā ar Donaldu, Sprukstu un citiem varoņiem. Tās ir efektīvas un vizuāli skaistas – lēciens ar raķetēm, šūpojošs kuģis ar spīdošām lampiņām vai ātri braucošs vilciens, kas traucas tieši virsū pretiniekiem. Superspējas stilistiski atbilst Disney pasaulei un organiski iekļaujas spēlē, tās vairāk līdzinās filmu specefektiem. Pēc aktivizācijas ir nepieciešams laikus nospiest attiecīgos taustiņus.

Turpinot spēlēt un esot jau KH3 vidusdaļā, vairākums superspēju tiks lietotas tik daudzas reizes, ka mazliet apniks, tāpēc ieteicams ar tām pārāk neaizrauties. Īpašajām prasmēm ir uzstādīts laika limits, cik ātri tās jāizmanto. Gatavībā var būt pat divas trīs superspējas, taču lietot atļauts tikai vienu, kas ir pirmā rindā.

Krāsainā kuģa superspēja darbībā

Spēle kopumā ir atsaucīga jaunpienācējiem, ļaujot izbaudīt stāstu un krāšņos efektus, nesatraucoties par pārlieku grūtības pakāpi. KH3 bosi ir atveidoti Final Fantasy stilā. Tos var pieveikt, sitot noteiktā punktā vai vairākos. Sora prot pārvietoties vertikāli, staigājot pa caurspīdīgi iezīmētām sienām vai virsmām, kā arī lēkt pa norādītiem punktiem (kā, piemēram, akmeņiem uz ūdens).

Cīņu sistēma ir vienkārša un neliek atcerēties sarežģītas taustiņu kombinācijas: tikai laikus jāspēj palēkties ar “apļa” pogu, jāsit ar “krustiņu” un jāizklūp ar “kvadrātu”. Spiežot taustiņu “bultiņa uz leju”, var atvērt apakšizvēlni, lai aktivizētu maģiju (pa labi) vai konkrētas darbības. Turklāt Soram ir pieejamas fokusa spējas, kas ļauj pietuvināt pretiniekus, lai koncentrēti uzbruktu, vai vertikālas virsmas punktus, lai lēktu uz norādīto vietu. Tāpat ir pieejama iespēja iestatīt īsceļus noteiktai komandai, kā aptieciņas vai eliksīra izmantošanai – tai var piekļūt ar “L1” taustiņu.

Superspējas un kombinācijas var aktivizēt ar “trīsstūri”. Īpašie paņēmieni laika gaitā kļūst daudzveidīgāki, papildinot konkrētās pasaules stilistiku. Dažbrīd rodas sajūta, ka spēlētājs nekontrolē cīņas gaitu, bet kopumā ir jautri un īsti izbaudāms kauju plūdenums. Pārsteidzoši, bet Soras arsenālā nav aktīvas aizstāvēšanās spējas un KH3 koncentrējas uz uzbrukumu. Protams, aizsardzības rādītājus var uzlabot, pievienojot gredzenu un bruņas. Spēles gaitā ne tik bieži ir nepieciešams dzert veselības eliksīru.

KH3 atgādina Square Enix spēli Final Fantasy XV ar tās raksturīgo rokrakstu: izstrādātājs kopā ar studiju Disney ir spējis iedzīvināt unikālas pasaules atbilstoši izvēlētajam varoņu universam. KH3 var pāris vārdos raksturot kā Fantasy of Kingdom Hearts - Final Fantasy tēli satiek Disneja varoņus. Galvenās līdzības ir bosu cīņas, kā arī dažādu ēdienu gatavošana un fotografēšanās.

Sižetam attīstoties, atveras iespēja īstenot receptes pie mazā šefpavāra Ratatoo, uzburot kārtējo šedevru, kas ļauj uzlabot dažādus statiskas rādītājus uz noteiktu laiku. Ēdienu gatavošanai ir nepieciešami produkti, ko bagātīgi iegūst spēles gaitā, un nelielas iemaņas, lai tā izdotos. Ne visas sastāvdaļas un receptes ir uzreiz pieejamas – to klāsts pakāpeniski paplašinās.

Salātlapiņa Soram: “Pasmaidi taču!”

Līdzīgi kā Final Fantasy XV var uzņemt dažādas fotogrāfijas, tā arī KH3 ir pieejams foto režīms. Tas ir pielāgots Kingdom Hearts stilistikai. Iebūvētā kamera ļauj uzņemt kopējo ainavu vai Soras pašportretus ar varoņiem, kas ir kadrā. Galvenais varonis, Spruksts, Donalds un apkārtējie tēli (piemēram, no “Rotaļlietu stāsta”) smaida, māj un veido īpašas pozas, ja palūdz smaidīt pirms attēla uzņemšanas. Garmatainā skaistule Salātlapiņa apjautājas, vai tā darīt pirms pašportreta iemūžināšanas. Daudzi jauki attēli tapa foto režīmā. Sony PlayStation savā Instagram kontā pat izsludināja konkursu uz labāko Soras pašportretu.

KH3 sākumā Sora iegūst telefonu sauktu par Gummy Phone, kurā ir maza Vikipēdija ar aprakstiem par atklātajām vietām, varoņiem, īsu piedzīvoto pasauļu atstāstījumu un tālākiem misijas uzdevumiem. Tālrunis ir noderīgs, lai atklātu neskaidros jautājumus. Gummy Phone piedāvā dažādas minispēles, kas palēnām tiek atvērtas sižeta gaitā. Piemēram, kā pirmo mēģināju Giganta spēli ar milzi pie galda, kurš sit kājas un dūres, un maziņu Mikipeli, kas cenšas no galda apakšas tikt pie savas Mikipeles augšā pie loga. Spēlītes ir mazas, tāpēc viena līmeņa iziešana aizņem, sākot ap trīsdesmit sekundēm. KH3 var atklāt vairāk nekā desmit šāda veida izklaides.

Gummy Phone giganta minispēle

Starp dažādām pasaulēm var ceļot ar mazu kosmosa kuģi sauktu par Gummi Ship, ko iespējams pielāgot un nedaudz uzlabot, piemēram, pievienot papildu dzinējus vai ieročus, tādējādi paceļot lidaparāta līmeni. Transportlīdzekļa vadība ir diezgan nepaklausīga, kad mēģina pārvietoties uz galamērķa planētām. Man, turot kursu zemāk vai augstāk, kuģītis spītīgi saglabāja savu gaitu un nebija tik viegli novaldāms. Kad tiek pārkāptas noteiktās kosmosa robežas telpas, attiecīgi Gummi Ship apmet mazu loku atklātā visumā vai iestrēgst šķērslī – tad vajag mēģināt manevrēt, lai izkļūtu ārā.

Lidaparāta vadību var paciest, jo ne pārāk bieži nepieciešams to izmantot – tikai pēc kārtējās pasaules iziešanas, lai nokļūtu no iepriekšējās uz nākamo stāsta planētu. KH3 gaitā vajadzēs pacīnīties kosmosā ar kādu lielāku ienaidnieku kuģi vai minibosu. Ja kāds pretinieks ir par grūtu – kā man gadījās ar minibosu zvaigzni, kas ar vienu lāzera staru kaujas beigās iznīcināja manu mazāka līmeņa Gummi Ship –, konfliktu ar to var vienkārši izlaist un turpināt stāstu nākamajā planētā.

KH3 garums ir aptuveni 30 stundas. Kopējais apjomīgais Kingdom Hearts stāsts ir sarežģīts un saistīts ar sērijas iepriekšējiem notikumiem. Spēle būtībā ir kā viens liels fināls visām daļām. Piedāvātie mazie pasaules stāsti šķiet noslēgti un papildina kopējo ainu lielajā Kingdom Hearts universā. Piemēram, Kingdom Of Corona līmenī Salātlapiņas stāsts ir pasniegts līdzīgi kā animācijas filmā un nerada pretrunas ar Disney darbu, bet ir papildināts ar Soru, Sprukstu un Donaldu kā papildu varoņiem.

Kopā ar ģimeni decembra beigās apmeklēju ledus šovu veltītu dažādiem Disneja tēliem, kā Salātlapiņai, ledus karalienei Elzai un citiem. Pat likās, ka pirmās varones sižets spēlē papildina Disney pasauli un ir ļoti līdzīgs izrādē redzētajam. Tādējādi, pazīstot konkrētos KH3 dalībniekus, var izbaudīt stāstu jaunā līmenī.

Sērijas jaunpienācējiem ieteiktu iepazīties ar iepriekšējām Kingdom Hearts daļām vai noskatīties īsu agrāko notikumu apkopojumu, lai izprastu tās pasauli. Taču tas nav šķērslis, lai sāktu spēlēt noslēdzošo KH3 bez iepriekšējas iepazīšanās. Tajā ir iestarpinātas salīdzinoši daudz cutscenes, kas ļaus izprast un paskaidros notikumus. Sižeta ainas aizņem aptuveni 30–40 % no spēles laika. Sērijas jaunpienācēji vairāk priecāsies par vizuāli skaistajām pasaulēm un lieliski strādājošo cīņu sistēmu. Kingdom Hearts stāsts ir pasniegts vieglā formā, taču ne visas nianses viņiem būs iespējams uztvert.

Kopumā izietos KH3 fragmentus varu raksturot kā labus vai izcilus – atklātās pasaules ir stilistiski izveidotas ar savu īpašo šarmu. Spēle tās gaitā spēs nedaudz pārsteigt ar dažādību procesā un jauniem sižeta notikumiem.

KH3 pēdējā nodaļa ir diezgan gara un episka. Ja esat jaunpienācējs, daudzas noslēgumā demonstrētās cutscenes nebūs saprotamas, taču notikumu izskaidrojumu apkopotu video sēriju formātā var atrast izvēlnē Memory Archive. KH3 ir iekļauts epilogs un slepenā filma, kas sniegs neaizmirstamas emocijas Kingdom Hearts spēlētājiem un kas, piebildīšu, tika oficiāli izdota 30. janvārī un nebija iekļauta sākotnējā produkta versijā, lai saglabātu slepenību un neļautu sabojāt iespaidus par nobeigumu.

“Rotaļlietu stāsts” pasaulē Toy Box

Tiek izmantots Unreal Engine 4 dzinis, un spēle grafiski izskatās lieliski – gan Square Enix, gan Disney tēli ir dabīgi iedzīvināti dažādās pasaulēs. Man strādāja plūstoši, darbinot uz parastās PlayStation 4 konsoles. Liels pluss, ka spēle ne reizi neuzkārās. KH3 ir noslīpēts un pilnībā gatavs projekts. Pasaules ir unikālas un pārdomāti izveidotas, iekļaujoties tām atbilstošā stilistikā.

Piemēram, “Rotaļlietu stāstam” veltītajā Toy Box varonis Sora un sabiedrotie ir maziņi un paši atgādina nelielas plastmasas mantiņas.

Spēļu istaba, neskaitāmie rotaļlietu veikali un lielā atainotā pasaule ar milzīgu ielu un daudzstāvu tirdzniecības centru liks justies tik pārsteidzoši, it kā pats būtu nokļuvis filmā. Varoņiem ceļojot kādā pasaulē, starp dažādām vietām ir neliels ielādes laiks uz aptuveni 5–10 sekundēm. Pirmo reizi ierodoties jaunā līmenī vai atgriežoties uz kādu no jau apmeklētajām planētām, jāgaida ir ap pusminūti.

Stilistiski un grafiski citādāk iedzīvināti ir tēli no “Karību Jūras pirātiem”, kas vairāk līdzīgi filmai, nevis spēlei. Kapteinis Džeks Sperovs nepavisam neizskatās tik labi, kā Holivudas darbā. Taču kopumā katra Kingdom Hearts pasaule ir unikāli izveidota atbilstoši Disney Pixar projektam un piedāvā kaut ko atšķirīgu. Stilistiski visas izskatās brīnišķīgi, un dažās vietās jūtams: ja nebūtu tehnisko ierobežojumu, tad Square Enix varētu uzburt vēl skaistāku vidi.

Spēlējot KH3, reti radīsies sajūta, ka ejat pa to pašu mežu vai taku, jo atklāsiet jaunas vietas. Pasaulēs arī atradīsiet lādītes, ko atverot, tiksiet apbalvots ar jauniem resursiem un priekšmetiem.

Jau pirmajās stundās atpazinu studijai Disney raksturīgo mūzikas pavadījumu, kas lieliski iederas spēlē. Skaņas varētu patikt ne tikai lielajiem, bet arī gados jaunākai auditorijai. Pieminēšu, ka KH3 ir piemērota no 12 gadiem atbilstoši uzstādītajam vecuma cenzam. Ieteiktu visu spēles stāstu neiet kopā ar pārāk maziem bērniem, bet labāk parādīt noteiktu filmu varoņus, kas viņiem ir pazīstami vai, iespējams, varētu patikt.

Katras pasaules muzikālais pavadījums ir izveidots savā stilā. Sevišķi iespiedās atmiņā Toy Box notis ar klasisko kompozīciju no animācijas filmas Toy Story. Dažreiz rodas sajūta, ka muzikālā tēma atkārtojas, taču, ceļojot starp pasaulēm, parasti tā tiek pamainīta. Klasiskās mūzikas pavadījumu ir ierakstījis Tokijas simfoniskais orķestris. Balss aktieri tēlus ierunājuši izteiksmīgi.

KH3 debija ir bijusi ļoti veiksmīga, un oficiālajā Kingdom Hearts Twitter kontā 4. februārī tika ziņots, ka ir izplatītas vairāk nekā 5 miljoni spēles kopijas. Par pozitīvu izdošanu un labiem pārdošanas rādītājiem liecina arī realizētie apjomi Apvienotajā Karalistē, ierindojoties pirmajā vietā iznākšanas nedēļā (avots: UK Gaming Chart Week 5 – February 4th 2019). Varu pievienoties apsveikumiem par veiksmīgo spēles debiju.

Over FIVE million copies of [#KingdomHearts III have been shipped worldwide!

We'd like to extend a huge thank you to everyone who's joined the journey so far, and we hope you're loving every minute of it! ❤️ pic.twitter.com/0BGQ2l194H

— KINGDOM HEARTS (@KINGDOMHEARTS) February 5, 2019

Kopumā KH3 ir draudzīga jaunpienācējiem un varēsiet no sirds jauki pavadīt laiku nepiespiestā atmosfērā. Tā iepatiksies, ja interesē Disney varoņi un ir tuvs Final Fantasy sērijas stāstījuma veids. Savukārt Kingdom Hearts veterāniem ilgi gaidītais fināls būs īpašs un neaizmirstams. Apskata veidotājam KH3 ir patīkams atklājums – priecājos, ka izdevās uzspēlēt lielisko Square Enix un Disney studijas izveidoto kopdarbu.

Tas lieliski pilda savu uzdevumu – izklaidē ar dažādiem spēles stiliem un pārsteidz ar unikālām pasaulēm. Vienīgā nelielā neērtība ir kuģa Gummi Ship nepārdomātā vadība, taču kosmosa lidaparātā nevajadzēs pavadīt pārāk daudz laika.

KH3 sniedz izcilu pieredzi, kā arī piedāvā daudzus mazus papildinājumus, kā minispēles un dažādus izaicinājumus, ko var pildīt arī pēc sižeta iziešanas. Kopumā pēc pabeigšanas tā sagādā gandarījumu un atstāj lielisku pēcgaršu. Kingdom Hearts 3 var rekomendēt, ja ir vēlme izbaudīt fantāzijas žanru, saprotamu arī mūsu auditorijai.

Apskats sadarbībā ar:

Apskatītā versija: PlayStation 4
Žanrs: action role-playing
Režīms: vienspēlētāja
Platformas: PlayStation 4, Xbox One
Izstrādātājs: Square Enix Business Division 3
Izdevējs: Square Enix
Iznākšanas datums: 25.01.2019 (Japānā); 29.01.2019 (citur pasaulē)