SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Strike veidola attīstība

MarcisbeeMarcisbeestrgrupāStrike.lvStrike.lv2022. g. 15. apr. 23:42
Strike veidola attīstība

Strike veidola attīstība

Pastāstīšu nedaudz par to, kā Strike.lv radās, attīstījās, pieļāva kļūdas un mācījās no tām, kā arī par to, ko sagaidīt jaunākajā versijā.


Pirmsākumi

Tie, kas ir ar mums jau no pirmsākumiem ("kudos" jums par to) jau zina, ka Strike.lv laika gaitā ir ļoti mainījies un attīstījies. Sākotnējā ideja bija ļoti vienkārša - mēģināt uzturēt kādus spēļu serverus, kas tolaik bija populāra prakse. Pirmā Strike.lv versija publiku sāka uzņemt 2010.gada 13. maijā.

Vēlāk sapratām, ka gribam paplašināt savu lietotāju iespējas portālā, tādēļ sākām paplašināties vairākos virzienos. Galvenās pārmaiņas - redakcijas izveide, kuras mērķis bija ziņot Latvijas telpā par jaunumiem spēļu pasaulē, iekļaujot arī spēļu apskatu veidošanu u.tml.

Otrā versija

Iepriekšējā Strike.lv versija 2.0 tika startēta 2015. gada 13.maijā un ātri guva lielu popularitāti. Lapa bija diezgan milzīga (iespēju un koda ziņā), bija redakcijas raksti, žurnāli (lietotāju blogveida raksti), aktivitātes (īsi lietotāju ieraksti), forums ar lērumu sadaļām, attēlu galerijas, spēļu datubāze, latviešu Twitch un YouTube kanālu apkopojums u.c. Neizpalika arī tādi eksperimenti kā uz YouTube balstīts radio. Īpašu nozīmi portāla darbībā piešķīra Strike.lv biedru loks.

Nepilnības

Lai gan tik tālu šķita, ka viss ir kārtībā, bija radušās arī dažas nepilnības. Sākot jau ar to, ka tika pārvērtēts Strike PRO konta interesentu skaits. Tas nebija pietiekami liels, lai atmaksātu servera uzturēšanas izmaksas, kā arī lai sniegtu jebkādu finansiālu atbalstu redaktoriem.

Problēmas sagādāja arī nespēja uzrunāt rakstu veidotājus. Maz bija tādu redaktoru, kas vēlētos veidot rakstus regulāri un pievērsties tam nopietni. Tomēr bija biedri, kuri Žurnālu sadaļā ik pa laikam veidoja dažādus interesantus rakstus, bet diemžēl šie raksti netika atspoguļoti sākumlapā, padarot tos grūtāk atrodamus.

Šī iemesla dēļ jau labu laiku biju domājis par redakcijas likvidēšanu un portāla pārvēršanu par blogveida saturu, kur ikvienam lietotājam būtu iespēja publicēt rakstus sākumlapā, neuzliekot saistības vai pienākumu to darīt regulāri.

Darbības pārrāvums

Un visbeidzot es pieļāvu kļūdu izvēloties lētāku, nepārbaudītu servera nomas pakalpojumu sniedzēju. 2019. gada februārī Strike.lv pēkšņi vairs nebija pieejams. Lai noskaidrotu, kur ir radusies problēma, devos uz servera paneli. Pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem piekļūt serverim, vērsos pakalpojumu sniedzēja atbalsta dienestā. 2. februārī man sniedza šādu atbildi:

We are currently facing an issue on one of our hypervisor. Our technical team is working on it to solve it as fast as possible.

We really apologize for the inconvenience.

Bija skaidrs, ka tobrīd neko nebija iespējams darīt, kā vienīgi gaidīt. 4. februārī saņēmu vēl vienu ziņu, ka problēma esot apzināta un tiekot risināta. Pēc pāris stundām saņēmu pēdējo ziņu no atbalsta dienesta:

Your instance 'strike' is running on a hypervisor that underwent a critical failure. Unfortunately, we were not able to reboot the hypervisor. As a result, all files located on your local volume could not be recovered and your node has been stopped.

Šī ziņa bija maksimāli demotivējoša, jo visa jaunākā datubāze, kā arī bilžu faili atradās uz šī servera (lapas kods atradās citur). Tika pieņemts lēmums neatjaunot Strike.lv lapu ar novecojušu datubāzi, jo darbību būtu iespējams atsākt nepilnīgi. Pēc kāda laika Strike.lv tomēr tika atjaunots, bet ar tukšu datubāzi. Laika gaitā saturs pieauga, bet aktivitāte lapā mazinājās, tāpēc aktīvie lapas redaktori pieņēma lēmumu vairs neiesaistīties.

Un tagad..

Tā kā vairs nav nekādas saistības ar redakciju, sapratu, ka beidzot ir iespējams īstenot vīziju par to, kādam Strike.lv būtu jābūt. Tā esam nonākuši līdz šodienai, kurā Strike.lv iegūst pilnīgi jaunu veidolu, saglabājot iepriekš publicēto saturu. Tagadējais mērķis ir Latvijas geimeriem sniegt iespēju komunicēt ar domu biedriem un sekot līdzi sev interesējošām sarunām un tēmām. Šeit liela nozīme ir jaunajai funkcijai "grupas".

Ikvienam ir iespēja izveidot grupu par sev interesējošu tēmu, kurā dalīties ar aktualitātēm. Toties šīs tēmas interesenti var pievienoties grupai un iesaistīties diskusijās par to, kā arī dalīties ar savu pieredzi un jaunumiem.

Šobrīd ir likvidētas arī visas nepilnības, īpašu uzmanību pievēršot uz vislielāko problēmu, kas bija radusies, saistībā ar serveri un tā datu zaudēšanu. Tagad regulāri tiek saglabātas gan datubāzes, gan attēlu kopijas vairākos servisos.

Tāpat tika likvidētas visas sadaļas, kas pārklājās ar citām, atstājot tikai pieprasītāko - īsos ierakstus un bloga (avīzes) rakstus, lai dotu iespēju jebkuram izveidot savu blogu par spēlēm. Tādā veidā kļūstot par Latvijas geimeru sociālo tīklu.

Ceru, ka šeit atradīsi sev interesējošas tēmas un viens otru aktīvi atbalstīsiet grupās.