Izstrāde

Izstrāde

Programmēšanas darba tirgus

IndaQIndaQ26. jūn. 00:09labots 28. jūn. 11:17

Čau visiem!

Sāku programmēt jau no 12 gadu vecuma, pašmācībā apguvu JavaScript ( Node.js, Remix, React ), PHP ( Laravel ), Java ( Minecraft plugins 😆 ) un C# ( mācījos Unity ). Lai gan man visvairāk patīk JavaScript, pēdējā laikā vairāk strādāju ar PHP, būvējot Laravel mājaslapas.

Pirms 5 gadiem pārvācos uz Nīderlandi. Sākumā gandrīz 2 gadus strādāju par loģistikas darbinieku, līdz man radās iespēja kļūt par testēšanas inženieri ( Test Engineer ). Pēc aptuveni 8 mēnešiem šajā amatā man piedāvāja darbu kā Junior Software Developer. Tagad jau vairāk nekā 3.5 gadus strādāju par programmētāju un esmu daudz iemācījies no šīs firmas, kas izstrādā noliktavas pārvaldības sistēmas uz Progress OpenEdge sadarbojoties ar tādiem klientiem kā Apple, Dell, BMW utt.

Pēdējos mēnešus esmu apsvēris iespēju atgriezties Latvijā un esmu skatījies darba piedāvājumus. Esmu pamanījis, ka ir daudz iespēju programmēšanas darbiem ar PHP, JavaScript un C#.

Varbūt kāds šeit strādā web izstrādes nozarē un varētu padalīties ar kādiem padomiem par to, ko būtu vērts apgūt vai uz ko darba devēji un HR pievērš uzmanību Latvijā?

Pats strādāju web dev nozarē jau ilgāk nekā nestrādāju. Sāku ar PHP, tad iepatikās JS un apguvu visu ap to un kādu laiku atpakaļ strādāju arī kā web lapu dizaineris. Tādos brīvos uzņēmumos Tev ļaus pamainīt ar ko darbojies, bet pa lielam ieteiktu izvēlēties uz ko specializēsies - back-end (php etc.) vai front-end (js, html, css etc.).

Pēc manas pieredzes, full-stack ir saspringtāks darbs un mazāk darba piedāvājumu, nekā konkrēti specializēti.

Esmu vadījis daudz front-end intervijas, tāpēc varu mazliet par to (nezināšu par back-end). HR parasti lūko uz to cik daudz esi nostrādājis kaut kur vai kādos projektos esi piedalījies, vai izglītības. Tehniski ir svarīgi, lai esi lietas kursā par jaunumiem attiecīgajā nozarē, nav tur svarīgi zināt visu un visu jaunāko, bet gan tīri lai ir sajūta, ka ir degsme par to. Pie tā ko vērts apgūt pa lielam ir React, Redux, TypeScript. Uz šiem ir visvairāk darba piedāvājumu.

IndaQIndaQ28. jūn. 10:53labots 28. jūn. 10:54

@marcis vai front-end būtu aktuāli mācities testēšanu ar Jest, Cypress ?

@indaq Jā, noteikti ar jest, bet cypress vietā varu ieteikt playwright pamācīties. Kompānijas lēnām iet prom no cypress.