SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Beyond Blue

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 21. jūn. 11:16
Apskats: Beyond Blue

Apskats: Beyond Blue

Okeāna izpētes tūre


Beyond Blue ir okeāna izpētes spēle, kas ir tapusi sadarbībā ar zinātniekiem un okeāna biologiem. Never Alone veidotāji aicina izpētīt zemes pēdējās neatklātās robežas noslēpumus. Spēles izstrādātāji E-Line Media ir sadarbojušies ar BBC studiju, kas ir pazīstama ar dokumentālo filmu Blue Planet II. Spēlē var atklāt dažādas okeāna mistērijas, par kurām nespeciālists nemaz nenojauš, piemēram, uzzināt par dažādiem delfīna skaņu tembriem, pēc kuriem tos identificē, vai arī par mērījumiem ar dažādām okeanogrāfiskām ierīcēm.

Beyond Blue ir trešās personas niršanas spēle, kurā galvenā varone Mira nirst Klusā okeāna rietumu krastā. Man Beyond Blue asociējas nevis ar niršanas simulatoru, bet vairāk kā ar mierīgu izpētes ekskursiju. Ja ievērojāt attēlos, galvenajai varonei pat nav niršanas balona, ir tikai moderns skafandrs. Izpētes ekskursijās nav jādomā par izdzīvošanas jautājumiem: kādā dziļumā var nirt vai cik ilgi pietiks gaiss. Stāsts sastāv no vairākām niršanas epizodēm, kurā katrā ir jāizpēta okeāna dzīļu noslēpumi.

Katra niršanas reize sākas ar peldēšanu pie elektroniskās bojas, kas norāda zemūdens pētāmā objekta atrašanās vietu, lai varētu to noskenēt. Futūristiskā tehnoloģija ļauj Mirai bez piepūles nirt un peldēt atklātā okeānā. Niršanas un peldēšanas fizika ir nostrādāta labā līmenī.

Var nirt atklātā okeānā, rifos dienas gaismā vai saulrietā, kā arī ir iespējams izpētīt zemūdens dzelmi naktī, lietojot speciālo apgaismojumu. Katra niršanas epizode risinās atmosfēriski citā okeāna daļā. Spēles process ir gaužām vienkāršs: ir jāizpēta noteiktas zivju sugas vai jāizvieto mērierīces okeāna vietās. Izpētītos reģionus varat atkārtoti apmeklēt arī vēlāk. Spēles galvenais mērķis ir atrast noteiktu ūdens būtni, lai ierakstītu marķējumus.

Burtiskā nozīmē ir jāskenē okeāna redzamā apkārtne, atklājot katru zivju sugu, kā delfīnus, haizivis, vaļus un citus zemūdens iemītniekus. Spēle ir izteikti relaksēta, pat haizivis mierīgi peld garām, un bīstamie slepkavu vaļi nesagādā nekādas briesmas. Kā jau minēju, Beyond Blue koncentrējas uz izzināšanas aspektu. Atklātās zivju sugas pēc niršanas sesijas var apskatīt datubāzē, aplūkot to raksturlielumus un ieradumus, katrai sugai ir pievienots neliels aprakts. Savukārt no izzināšanas viedokļa ir iekļautas mazas dokumentālās filmas par okeāna noslēpumiem, ko izskaidro kompetenti zinātnieki saprotamā un izklaidējošā formā. Redzams, ka spēles izstrādē ir piedalījušies zinātnieki, jo informatīvais materiāls ir gaužām detalizēts, sākot no ierakstītām delfīnu balsīm un beidzot ar iedzīvināto krāšņo okeāna vidi, kas ir diezgan dažāda.

Mira un viņas komanda niršanu pārraida tiešraidē. Tādējādi notiek nepārtraukta saruna par to, kā veicas ar izpētes darbu un kā komanda pieņem noteiktus lēmumus. Pēc katras niršanas reizes galvenā varone atgriežas zemūdens bāzē, kurā ar komandu apspriež ievākto (noskenēto) informāciju, kā arī var jau apskatīt mazas dokumentālās filmas. Šīs komandas apspriedes ir apnicīgas, un to saturs nav diezko aizraujošs.

Viens no līmeņiem ir tumšas akmeņainas zemūdens dzelmes izpēte naktī, kurā ir grūti maldīties bez kartes. Šādas nezināmas izpētes nenoliedzami sniedz nelielus satraukuma mirkļus. Savukārt jau citā niršanas reizē nonākam atklātā okeānā dienas laikā, kad izpēte ir salīdzinoši mierīgāka un sagādā vairāk prieka.

Okeāna pasaule ir izveidota diezgan reālistiski, krāšņi no grafiskā viedokļa. Taču spēle ir uztaisīta bez zināmas iedvesmas. Tā ir vairāk uzskatāma par izpētes tūri, kurā ir jāapskata viss pēc kārtas. Savukārt peldēšanas fizika un kopējais amfotēriskums ir lielisks, šādas izpētes sniedz relaksētu sajūtu. Pat pavadošā mūzika ir izteikti mierīga, atbilstoši piemeklēta spēlei. Beyond Blue sniedz dažus neaizmirstamus brīžus trīs stundu garā spēlē. Man personīgi nobeigums likās aizkustinoši patīkams.

Kopumā spēle raugās caur planētas un vides izmaiņu dinamikas prizmu, ko galvenokārt ietekmē mūsu pašu domāšana un izturēšanās pret apkārtējo vidi. Biologi un zinātnieki sniedz ieskatu par sastaptajām sugām un redzētajām vietām – izglītojošs materiāls. Beyond Blue ir arī izklaidējoša spēle, taču tā nav pietiekami dziļa un ir samērā vienkārša.

Beyond Blue ļauj pētīt okeāna reālistisko vidi un daļēji ir kā mācību rīks. Tās nodaļas šķiet vairāk kā mierīgas un interaktīvas lekcijas, nevis kā bīstama niršanas izpētes spēle neparedzamā okeānā. Protams, nemitīgā ūdeņu skenēšana un izpēte var arī apnikt. Beyond Blue patiks tiem, kuri vēlas relaksēties un izpētīt mierīgo okeānu, nevis iepazīt tā bīstamo daļu. Viens no indie projektiem, ko ir vērts izbaudīt atpūšoties.


Izlaišanas datums: 2020. gada 11. jūnijs
Izstrādātājs: E-Line Media
Izdevējs: E-Line Media
Platformas: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Apskatītā versija: PlayStation 4
Žanri: okeāna izpētes tūre, piedzīvojumu
Režīms: vienspēlētāja
Spēles cena: 19,99 dolāri/eiro