SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Spirit of the North

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2021. g. 17. janv. 12:51
Apskats: Spirit of the North

Apskats: Spirit of the North

Nesteidzīgais Islandes piedzīvojums


Ievads

Spirit of the North ir piedzīvojumu spēle, kas iedvesmojusies no elpu aizraujošām un noslēpumainām Islandes ainavām. Stāsts sakņojas ziemeļnieku folklorā. Spirit of the North ir unikāla ar to, ka tajā mērķtiecīgi nav dialoga vai stāstījuma.

Spēlētājiem jāizbauda apkārtne, lai atrisinātu dažādas mīklas un atklātu noslēpumus par pazudušās senās civilizācijas nozīmi. Galvenais tēls ir parasta sarkanā lapsa, kuras stāsts savijas ar Ziemeļblāzmas aizbildni. Stāstā gaitā jāceļo pa sniegotiem kalniem, dažādiem klajumiem un sarkanā krāsā iekrāsotās debesis vēsta par emocionāliem brīžiem.

Spirit of the North nesteidzīgais piedzīvojums

Spirit of the North vēstījums balstās uz vides mīklām un nesteidzīgu, pakāpenisku pētīšanu. Spēle sniedz emocionālu pieredzi, it sevišķi muzikāli, un patiesi ļauj izbaudīt brīnišķīgo skaņu celiņu. Tā ir neatkarīgo izstrādātāju spēle, veidota ar dzini Unreal Engine 4. Spirit of the North paļaujas uz saviem spēlētājiem, lai tie paši izdomātu dažādas vides mīklas un tālāko stāsta virzību, taču tas ir arī tās lielākais šarms.

Ja meklējat relaksējošu spēli par izpēti un atklāšanu, tad Spirit of the North ir lieliska izvēle neatkarīgi no vecuma vai prasmju līmeņa. Tās aptuvenais garums ir 5-6 stundas, kas sastāv no astoņām nodaļām. Nobeigums man patiesi sniedza emocionālu saviļņojumu. Spēles gaitā sastopam arī pavadoni citas lapsas garā, kas palīdz ceļojuma gaitā. Tā bez vārdiem stāsta par pagātnes civilizācijām, gariem un senču mantojumu, kā arī pārsteidz un atver sirdī emocionālas stīgas. Islandē vide ir ļoti dažāda, tā piedāvā skaistus skatus, kā tundru, ledājus un kalnu kraujas, kā arī kalnainas takas. Stāsts bez vārdiem vairāk balstās uz mierīgu un nesteidzīgu apkārtējās vides pētīšanu, sekojot priekšnojautām. Savā veidā kalnainās ainavas man atgādina Death Stranding. Jūtams, ka izstrādāji Infuse Studio ir paveikuši lielisku darbu savu iespēju robežās. Un pats skaistākais Spirit of the North ir nevis grafika, bet emocionālā mūzika.

Spirit of the North sniedz patiešām emocionālus brīžus un spēj iedvesmot mierīgā ceļā. Šo piedzīvojumu tieši rekomendēju izbaudīt pavadošā skaņu celiņa dēļ. Piedzīvojuma gaitā pamazām tiks atklātas dažādas spējas, kā skriešana, portācija, enerģijas lādiņa lietošana pret dažādiem šķēršļiem, kā arī gara spēju izmantošana. Šo prasmju lietošanai ir nepieciešams apkārtējā pasaulē vākt enerģiju no ziediem, tādējādi lapsa iegūst enerģijas nokrāsu luminiscējošā veidolā. Pakāpeniski, vācot kolekcionējamos priekšmetus spieķu veidā un dodot tos gariem, var nomainīt lapsas nokrāsu, sākot no polārās lapsas līdz pat melnai lapsai.

Spirit of the North nav perfekta, tajā ir problemātiskas tekstūras, lapsa ir pikseļaina, kā arī skatu leņķi ir dažbrīd neērti. Taču tajā nenovēroju būtiskas problēmas. Spēle lieliski sniedz savu uzstādījumu – piedāvā nesteidzīgu un lēnu piedzīvojumu. Dažbrīd mīklas apkārtējā pasaulē liekas grūtas, jo nekas īsti nav paskaidrots, ko spēlētājam darīt tālāk. Pašam vien ir jāpiedomā, ar kādiem vides elementiem nepieciešams mijiedarboties, piemēram, ir jāizmanto dažādas akmens šūpoles vai ar portāliem jāaktivizē krāteri, kurus izmantojot, var lēkāt no viena kalnainā paugura uz citu. Ledus, ūdens, slidkalniņi un slēpti alu labirinti ir sastopami spēles gaitā.

Kopumā

Spirit of the North varu rekomendēt, ja vēlaties atpūsties un iegūt nesteidzīgu piedzīvojumu. Tā nespīd kā zvaigznes debesīs, bet ir adekvāts Indie projekts. Es pieļauju, ka daudziem spēles process liksies garlaicīgs un ne ar ko īpašs, turklāt lapsas vadība nav precīza. Personīgi man patika šis nesteidzīgais ceļš. Taču viennozīmīgi mīnuss, ka ceļš un vides mīklas jārisina tādā veidā, ko izstrādāji ir izdomājoši, un nevar brīvi izpausties, ja nu vienīgi pēdējos līmeņos.

Es spēlēju PlayStation 4 versiju, taču ir iespējams iegādāties arī nākamās paaudzes versiju. PlayStation 4 lietotājiem netiek sniegts bezmaksas PlayStation 5 atjauninājums – tas jāpērk atsevišķi. Manuprāt, labākā spēles sastāvdaļa ir nevis askētiskais vizuālais noformējums, bet gan brīnišķīgais skaņu celiņš.


Izlaišanas datums: 2019. gada 1. novembris
Izstrādātājs: Infuse Studio
Izdevējs: Infuse Studio
Platformas: Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X un Xbox Series S, PC
Apskatītā versija: PlayStation 4 (versija 1.07)
Žanrs: piedzīvojums, iesācēju, mistērija
Režīms: vienspēlētāja
Cena: 6 eiro ar atlaidi (oriģinālā cena 12 eiro)