SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: MediEvil (2019)

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 23. okt. 21:00
Apskats: MediEvil (2019)

Apskats: MediEvil (2019)

Viltus varonis sers Daniels Forteskjū atgriežas. Vai arī šoreiz gribēsim viņam palīdzēt sevi pierādīt?


Ievads

MediEvil ir piedzīvojumu spēle, ko izstrādājusi studija Other Ocean Emeryville un ko izdod Sony platformai PlayStation 4. Tā ir 1998. gada PlayStation spēles MediEvil pārstrādātā versija. Jaunais un pārveidotais variants tiks izlaists 2019. gada 25. oktobrī. Par MediEvil Short-Lived Demo iespaidiem jau ziņoja autors genotsiid.

Rimeiks seko sera Daniela Forteskjū (Daniel Fortesque) piedzīvojumiem karaļvalstī Galovmīrā (Gallowmere). Sen mirušais bruņinieks Daniels ir augšāmcēlies, jo viņu nejaušības pēc atdzīvina ļaunais burvis Zaroks. Seram tiek dota otrā iespēja izcīnīt uzvaru pār savu lielāko ienaidnieku, kā arī glābt karaļvalsti un atgūt varoņa godu.


  • Ķirbju zombiju tematika

MediEvil pārstrādātā versija parādīsies īsi pirms Halovīna svētkiem, ko atzīmē 31. oktobrī. Tas ir trāpīgs laiks šāda veida spēles iznākšanai. Visu svēto dienas priekšvakarā cilvēki, galvenokārt bērni, pārģērbjas par spokiem, raganām, miroņiem un citiem mošķiem un staigā pa mājām, lūdzot saldumus. Tāpat spēlē sastopam daudz dažādus briesmoņus, kā ķirbju zombijus, putnubiedēkļus, dīvainus troļļus un citus radījumus. MediEvil pēc mūsdienu standartiem ir drīzāk amizanta un piemīlīga, nevis īsta šausmu spēle.

MediEvil pārveidotā versija

Oriģinālais darbs ir pilnībā atdzīvināts un pārstrādāts uz PlayStation 4. Klasiskā spēle ir augšāmcēlusies un uzlabota ar teicamu attēla kvalitāti. MediEvil uz PlayStation 4 bāzes modeļa cenšas sasniegt 60 kadrus sekundē, bet ne vienmēr tas izdodas. Sevišķi skaisti darbam vajadzētu izskatīties uz PS4 Pro, kam ir 4K izšķirtspējas atbalsts, ko īpaši izceļ Sony. MediEvil apskatīju uz standarta konsoles modeļa.


  • Ļaunais burvis Zaroks

Spēles grafiskie uzlabojumi ir iespaidīgi, salīdzinot ar oriģinālo versiju, taču process nav būtiski mainījies. Grafiski ir pilnībā no jauna izstrādāts varoņu un līmeņu dizains, apgaismojums un izšķirtspēja. Salīdzinot ar oriģinālu, pamanīju tikai nelielas atšķirības.


  • 3D platforminga elementi

Galvenais varonis viduslaiku karaļvalstī pārvietojas pa spokainiem līmeņiem, risina mīklas, lai atrastu kārtējo rūnu, kas nepieciešama durvju atvēršanai, un pieveic bosus. MediEvil ir arī 3D platforminga elementi. Man šķiet, ka dažos līmeņos, kā The Asylum Grounds vai The Enchanted Earth (otrajā posmā), tie nestrādā pietiekami labi. Sevišķi izšķirīgi tas ir līmeņos ar bosu cīņu, jo, ciešot neveiksmi, tie ir jāspēlē no sākuma. Taču kā hack and slash tipa darbs MediEvil darbojas lieliski.

Vairāk par spēles gaitu

Noderīga informācija uzsākot

Galvenajam varonim sākumā ir pieejama noņemama roka, ko var izmantot kā ieroci. Spēles gaitā iegūstam dažādus ieročus, kā zobenus un vāles. Ir iespējams arī sviest un šaut ar tādiem rīkiem kā metamo dunci un arbaletu. Lai uzbrukums būtu jaudīgāks, dažus tuvcīņas ieročus, piemēram, zobenu un āmuru, var uzlādēt, paturot taustiņu "O".


  • Āmurs ar uzlādētu elektrisko lādiņu

Daniels var aizsardzībai izmantot vairogu. To ir iespējams lietot noteiktiem uzbrukuma veidiem, bet ne vienmēr plāksne ir universāls glābšanās līdzeklis. Neesat pasargāts no augstiem kritieniem vai noslīkšanas ūdens dzelmē – tiek atņemta viena dzīvības iedaļa.

Aizejot bojā, ir jāatsāk līmenis ar iepriekšējo dzīvības apjomu. Proti, ja ir sākts ar līdz pusei pilnu veselības stabiņu, tad pēc atdzimšanas būs pieejams tāds pats enerģijas daudzums. Par laimi, stabiņa saturu (un naudu) var papildināt pirmajā līmenī Dan's Crypt.

Līmeņi, Varoņu zāle un ieroču uzlabošana

Varētu teikt, ka oriģinālā MediEvil versija ir tā laika Dark Souls bērnu auditorijai. Savā veidā spēle ir nesaudzīga. Ejot kārtējo līmeni, teiksim, kādas 15–20 minūtes, ja zaudējat pie bosa, tad vien atliek sākt no sākuma. Tas liekas kaitinoši, jo būtu lietderīgāk izvietot kontroles punktus līmeņa vidū vai arī tieši pirms bosa.


  • Varoņu zāle

Taču šāds standarts bija pirms divdesmit gadiem, kad spēlētājam bija limitēts dzīvību apjoms. Par laimi, MediEvil arī atalgo lietotāju: ja ir nogalināts lielākais vairākums pretinieku aktuālajā līmenī, tad var saņemt zelta kausiņu un balvu Varoņu zālē. Par blakusuzdevuma izpildes statusu informē progresa josla ekrāna augšējā labajā stūrī. Varoņu zālē ir iespēja saņemt jaudīgākus ieročus un papildināt dzīvības stabiņu, bet apbalvojumus nevar brīvi izvēlēties.

MediEvil vidusdaļā sajutu, ka jāatgriežas iepriekšējās teritorijās, lai saņemtu balvas, jo, piemēram, labirinta līmenis The Asylum Grounds ir pārāk nesaudzīgs. Stājoties pret mūkiem ar lāpstām, galvenā varoņa divas dzīvības pudeles ir par īsu un cīņa, lietojot parasto zobenu, ir bezjēdzīga. Tāpat sarežģīts likās līmenis Inside the Asylum ar savām zombiju ordām līdzīgi kā citā Sony ekskluzīvā Dead Nation.

Piebildīšu, ka vairums ieroču un vairogu pakāpeniski nolietojas. Tos var atrast no jauna, turpinot spēlēt. Dunčus un arbaleta munīciju ir iespējams iegādāties pie runājošiem ģerboņiem par pasaulē, lādēs un dažādās slēptuvēs atrasto naudu.

Nianses par MediEvil

Vēlākos spēles līmeņos ir ieteicams izmantot uzlabotus ieročus, jo pretiniekiem ir biezāka āda. Attāluma ieroči – dunči un arbalets – vairs nedarbojas pietiekami efektīvi. Ieteiktu iziet iepriekšējos līmeņus, lai savāktu kausus un Varoņu zālē saņemtu labākas kvalitātes zobenu un uzlādējamu āmuru. Tāpat otrajā MediEvil pusē, piemēram, standarta zobens ir neefektīvs un var sagādāt grūtības pieveikt pretiniekus.


  • Skats no Daniela pleca

Ir pieejams arī kameras rakurss no Daniela skatu punkta, kas ļauj redzēt no varoņa pleca. To gan nav praktiski izmantot ilgstoši, jo ir jātur nospiests taustiņš "L2", un tas nedod pievienoto vērtību cīņu laikā, tikai apgrūtina. Vēlētos, lai kameras skats precīzāk strādātu atsevišķos labirinta līmeņos, kā The Asylum Grounds. Kopējais spēles iziešanas laiks ir ap 6–8 stundām. Iespējams, daži līmeņi jums ieilgs, jo būs jāiet atkārtoti. Tieši tā man gadījās ar pāris grūtām vietām.

MediEvil pasaulē arī atradīsiet grāmatas, ar kuru saturu audio stāstījuma formā iepazīstinās balss aktrise Lani Minella. Savukārt oriģinālās spēles aktieris Džeisons Vilsons ir atkārtoti ierunājis seru Danielu. Liela daļa oriģinālā audio materiāla ir izmantota vēlreiz, taču pasniegta augstākā audio kvalitātē. Skaņu celiņš ir ierakstīts atkārtoti sadarbībā ar Prāgas Simfonisko orķestri.


  • Viens no MediEvil sākuma līmeņiem

Piezīmēšu, ka apskatītajā versijā Digital Deluxe papildus standarta izdevumam tiek piedāvātas zelta bruņas, digitālā mākslas grāmata, komikss, atsevišķi baudāms skaņu celiņš un dinamiskā tēma. Pamata varianta cena ir ap 30 euro. Tas ir pieejams digitāli un diska veidā. Digital Deluxe ir par 10 eiro dārgāka un nopērkama tikai digitāli.

Kopumā

Kopumā MediEvil ir teicami pēc mūsdienu videospēļu industrijas standartiem audiovizuāli pārveidota spēle. Katrs tās līmenis ir izstrādāts unikāli, savā stilistikā, un kā viduslaiku pasakā piedāvā ko atsvaidzinoši jaunu. Sony ir paveicis apbrīnojamu darbu, lai atdzīvinātu darbu no jauna.

MediEvil piedāvā dažādību un mēģina nepārtraukti pārsteigt spēlētāju. Tā ir grafiski krāšņi pārveidota. Apskata autors tomēr vēlētos augstāku kadru skaitu uz bāzes PlayStation 4 modeļa, precīzāku vadību lēkāšanai pa platformām un labākus skatu leņķus vairākos līmeņos.

Daži no MediEvil līmeņiem šķita tiešām kaitinoši un bija jāmācās līmeņa specifika, kā arī pretinieka darbības mehānismi. Savukārt piedāvātās mīklas bija visumā saistošas, bet ne pārāk grūtas, un varēja tās loģiski izspriest. Tā spēles process ir palicis iepriekšējais un MediEvil noteikti patiks piedzīvojumu žanra cienītājiem.

Nobeigumā vēlētos īpaši pateikties PlayStation Latvija par apskata koda nodrošināšanu laikus, pirms spēles iznākšanas. Tika apskatīta MediEvil versija Digital Deluxe.

Izdošanas datums: 2019. gada 25. oktobris
Izstrādātājs: Other Ocean Emeryville
Izdevējs: Sony Interactive Entertainment
Žanrs: Action-adventure
Režīms: Vienspēlētāja
Platforma: PlayStation 4