SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: The Walking Dead: The Final Season

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 20. jūl. 16:00
Apskats: The Walking Dead: The Final Season

Apskats: The Walking Dead: The Final Season

The Walking Dead: Final Season ir pēdējā spēle savā sērijā, kuras pamatā ir Roberta Kērkmana tāda paša nosaukuma komiksu grāmatu sērija.


Īsumā par spēli

The Walking Dead: Final Season (TWD FS) ir epizodiska piedzīvojumu spēle, ko izstrādājusi studija Telltale Games un vēlāk jau pabeigusi Skybound Games.

Sižets risinās dažus gadus pēc TWD: New Frontier notikumiem. TWD FS koncentrējas uz Klementīnes centieniem izaudzināt mazo puiku Alvin Jr. (AJ) par krietnu cilvēku postapokaliptiskā pasaulē. Tēlaini izsakoties, TWD pirmajā sezonā Klementīne mācījās izdzīvot, otrajā jau bija stipra izdzīvotāja, kas spēj pieņemt patstāvīgus lēmumus.


  • Gaidot TWD pēdējo sezonu

Savukārt pēdējā daļā viņa jau ir iejutusies skolotājas un mātes lomā, kura burtiski apmāca mazo puisi visā spēles gaitā. Klementīne kopā ar AJ ir pievienojusies pusaudžu grupai, kura ir izdzīvojusi un apmetusies skolā. Viņa savā ceļā saskaras ar naidīgu grupu, kā arī satiek kādu tēlu no savas pagātnes.

Nianses par spēli

Telltale virziena maiņa

TWD FS ir pirmais lielais Telltale projekts pēc studijas pārstrukturēšanas – tās mērķis bija atgriezties pie tēmām un elementiem no pirmās sezonas, kā arī noslēgt spēļu sēriju TWD. Spēlē ir daudz atsauces no TWD pirmās sezonas, kā arī komiksa retrospekcijas veidolā tiek atsaukti liktenīgās nakts notikumi, kad Klementīnei bija emocionāli jāatvadās no lieliskā drauga un dzīves skolotāja Lī.


  • Klementīne atvadās no Lī

Atšķirībā no citām Telltale spēlēm katras epizodes prologā ir izveidots brīnišķīgi zīmēts komikss ar apkopotiem iepriekšējiem notikumiem, fonā skanot aizkustinošam skaņu celiņam. Spēlējot kārtējo epizodi, tiek iestarpinātas atsauces uz pirmo sērijas daļu, kas 2012. gadā bija revolucionāra spēle un portāla LevelUp gada spēle. Atceros, ka klausījos LevelUp gada spēles podkāstu (tajā piedalījās arī mūsu pašu genotsiid) un uzzināju par tā gada galveno spēli, par ko it nemaz iepriekš nebiju dzirdējis.


  • Grūtas emocionālās un morālās izvēles

Izspēlējot TWD pirmo daļu, tā aizrāva ar savu sižetu un sevišķi grūtām morālajām izvēlēm. Es spilgti atceros Klementīnes emocionālas atvadas no sava drauga un aizgādnieka Lī. TWD FS paplašina stāstījumu, un vienā no epizodēm satiekam Lī, kas ļauj atvadīties gan no viņa, gan no pašas sērijas.

Atšķirības no citām sērijas spēlēm

Tā vēl viena atšķirība no citām TWD sērijas daļām ir kolekcionējamie priekšmeti, ko Klementīne katras epizodes beigās svinīgi noliek kādā no savas un AJ istabas nostūriem. Vai nu tā būtu kāda figūriņa vai puķe, tā vienmēr atradīs vietu istabā. Tāpat TWD FS ir iestrādāti izvēles ceļi, kas ir vairāk virtuāli nekā īsti lēmumi, kas mainītu stāsta ritējumu vai nobeigumu. Piemēram, ir izvēle vai iet zvejot vai medīt, ar kuru draugu kopā pavadīt vakaru – vai iesiet skatīties zvaigznes vai pavadīsiet laiku, klausoties klavieres.


  • Tēlaini raugoties zvaigznēs

Protams, ir izvēles, kas iespaido mazā AJ pasaules uztveri, un to radītās sekas. Taču epizode vai nobeigums no tā nemainīsies – tikai sērijas statistikas rādītāji ar Jūsu veiktajām izvēlēm un apraksts, kā tās iespaidojas pārējo. Pieņemtie lēmumi rada emocionālo nokrāsu un spēlētāja attieksmi par līdzšinējo rīcību.


  • Klementīne mātes un aizgādnes lomā audzina AJ

Par TWD FS sižetu

Lēmumu koks un iespēja turpināt sižetu no iepriekšējām sezonām

Tāpat kā citas Walking Dead piedzīvojumu spēles, kas balstītas uz komiksu motīviem, TWD FS spēlētājs kontrolē galveno varoni Klementīni, kā arī dažos notikumus AJ. Kā jau ierasts Walking Dead, var mijiedarboties ar apkārtējo vidi, uzsākt sarunas ar citiem biedriem un izpētīt apkārtējo pasauli brīžos, kad nav ierasto izvēles dialogu vai darbības ainu. Spēles vājākā vieta, manuprāt, ir tieši staigāšana, skriešana un pārvietošanās apkārt – Klementīne tiek vadīta kokaini, un brīžiem spēle neļauj piekļūt vietām, kur nav paredzēts doties.


  • TWD FS otrā plāna varonis

Kā jau ierasts, pieņemtie lēmumi var ietekmēt turpmākās epizodes, un FS var izmantot iepriekšējās TWD saglabātās izvēles. Ja nav pabeigtas iepriekšējās sezonas, tad nav jābēdā, jo ir iespējams pielāgot Klementīnes rakstura nokrāsu un agrākos būtiskos lēmumus spēles sākumā. Kā sapratu, lietotājs iepriekšējo sezonu izvēles var lejupielādēt no mākoņa, ja tās ir spēlētas tās pašas platformas ietvaros.

Manā gadījumā biju izgājis pirmo TWD sezonu uz Xbox 360, tāpēc izdarītās izvēles nevarēja pārnest uz pēdējo sezonu. Tas ir saistīts ar dažādiem saglabāšanas ierobežojumiem, ko rada platformu atšķirības. TWD FS gaitā ir jāreaģē uz ātrajiem darbības notikumiem ar taustiņiem un kursorsviras kustībām. Nobeiguma sezona ievieš vairāk atvērtas darbības sekvences, kas spēlētājam dod lielāku kontroli pār varones vadības iespējām. Ir arī tādi jaunumi kā šaušana ar loku vai zvejošana, kas ļauj brīvāk izjust spēli un paplašina galvenās varones darbību loku.

Pieminēšu, ka spēlēju Eiropas diska versiju uz konsoles PlayStation 4 un ka trīs epizodes bija iekļautas, bet pēdējo vajadzēja ielādēt no Sony serveriem. Tā kā man pēc noklusējuma ir aktivizēts ASV reģiona konts, tad pēdējā sērija bija slēgta ar atslēdziņu. Lai varētu to spēlēt, epizodi vajadzēja ielādēt no Eiropas reģiona lietotāja profila.

Sižeta gaita un TWD FS notikumi

Nobeiguma spēles notikumi risinās aptuveni trīs gadus pēc daļā A New Frontier redzētā un aptuveni septiņus gadus pēc pirmā sērijas. Tas sakrīt ar pirmā epizodes izdošanas laiku. Tādējādi spēlē tiek panākta nepārtrauktība, kas saistīta ar komiksu grāmatu sēriju. Klementīne ir pieņēmusi aizgādībā AJ un līdzīgi kā reiz par viņu rūpējās Lī tā arī sieviete rūpējās par AJ. Klementīnes pārraudzībā nonāks arī suns vārdā Rozija.


  • Uzticamais suns Rosie

Klementīne ar AJ pievienojas pusaudžu izdzīvotāju grupiņai skolā, kur risinās arī galvenie notikumi. Sērijas TWD viens no panākuma stūrakmeņiem ir patstāvīga darbības vietu un personāžu maiņa, taču pēdējā sezonā fona maiņa nav tik dinamiska. Iespējams, tas ir labi, jo saglabājas saite ar tagadējo grupu, kā arī apmešanās vietu skolu un personīgo Klementīnes un AJ istabu. Galvenie pretinieki pusaudžu grupiņai ir raideri saukti par Delta un, protams, visur esošie staigājošie miroņi.

TWD FS izstrāde

Spēle tika izsludināta 2017. gadā kā noslēguma spēle, kuras pirmā epizode tika izdota 2018. gada augustā. Klementīne pēdējā epizodē atgriežas kā vadošais tēls, ko ierunā Melisa Hačinsone (Melissa Hutchinson). Galvenās varones balss aktrise tiešām ir pastrādājusi godam un ļauj spēlētājam iejusties apkārtējā pasaulē, un izjust pilnu emociju gammu.

Telltale vēlējās, lai pēdējā sezona būtu tāda veida spēle kā fanu slavētā pirmā sezona. Izstrādātāja lielākais fokuss tiek veltīts Klementīnei un AJ, nevis atbalsta varoņiem. Šim nolūkam Telltale piesaistīja pirmās sezonas sižeta veidotāju. Pēdējā sezonas izstrādē jau tika izmantots Telltale uzlabotais dzinis.


  • Kārtējās epizodes ieturētais vizuālais stils

Rīka uzlabojumi ir redzami vizuālajā stilā un tuvojas stilistikai, kas atgādināja komiksus. Jaunais dzinējs pilnveido apgaismojumu, kas labi iederas spēlē. Vislielākie uzlabojumi ir redzami dažādos uguns efektos, nakts zvaigznēs un seju atveidē, kas skaisti izskatās tieši Klementīnei un AJ, bet pārējiem tēliem tās nav tik labi izstrādātas un jūtas otršķirīgas un nedaudz kokainas.

Vēl viens uzlabojums ir brīvās formas kaujas ainas, kur Klementīnes tēlam mirstot, nāve var jau būt dinamiska jebkurā vietā bez iestudējumiem un tiek fiksēta kā komiksa bildes noslēgums ar uzrakstu "You Are Dead".

Telltale krahs

Par FS uzlabojumiem ir skaidrs, ka galvenās problēmas bija pašā uzņēmumā Telltale pēc 2017. gada kursa maiņas. Vienīgā firmas plānotā izdodamā spēle bija TWD FS 2018. gadā ar savām pirmajām divām epizodēm. Kompānijas stils ir zināms: izdot vienu epizodi un turpināt strādāt pie nākamajām.

Tā nu Telltale bankrotēja 2018. gada septembrī. Bija skaidrs, ka bez kursa maiņas un jaunievedumiem nevar bezgalīgi izdot point & click spēles vairāk nekā septiņus gadus no vietas. Spēlētājiem jau bija apnicis noteiktais epizožu stils, kā arī kompānijai bija jāmaksā lielas licences maksas par populāru sēriju spēlēm, kas sevi finansiāli īsti neattaisnoja.


  • Telltale krahs – pat Klementīne bēdājas

Praktiski visi mēs atceramies, kā Telltale ar vieglu roku atlaida ap 200 darbiniekus 2018. gada 21. septembrī, paziņojot, ka darbiniekiem jāatstāj birojs 30 minūšu laikā. Lielākā daļa no viņiem tika atlaisti bez pabalstiem, algas izmaksām un veselības apdrošināšanas. Kompānijā tika saglabāti 25 darbinieki, lai izpildītu dažādu citu līgumu saistības. Mēs kā spēlētāji bijām atstāti neziņā par spēles noslēgumu izdošanu un to, vai tiks atdota nauda par sezonas piekļuvi visai spēlei (iepriekšpasūtījuma veicējiem).

Cerības stars pavīdēja, kad bija runas, ka cita kompānija varētu cienījami noslēgt darbu ar galveno TWD komandas kodolu. Sev nosolījos: ja tomēr iznāks visa pēdējā TWD sezona, tad noteikti iegādāšos diska versiju.

Par Skybound – spēles nobeigums un tiesības uz TWD

Pāris dienas pēc darbinieku atlaišanas Telltale paziņoja, ka studiju apmeklēja "vairāki potenciālie partneri", kas vēlas nobeigt pēdējās divas epizodes. Tad arī uzņēmums lūdza izņemt no pārdošanas pēdējās sezonas abonementu no digitālajām platformām. Vēl pirms Telltale sabrukšanas izdevējsabiedrība Skybound Entertainment ar sērijas autoru Kērkmanu meklēja veidus, kā iegūt tiesības uz staigājošo miroņu videospēļu sērijas spēlēm.

Kompānija Skybound jau bija cieši sadarbojusies ar Telltale pirms pirmās TWD sezonas izdošanas, lai Telltale varētu pēc iespējas labāk izveidot videospēli pēc komiksu motīviem. Tātad Skybound bija viens no labākiem kandidātiem uz pēdējo divu epizožu izveidi.


  • Klementīne spēles noslēguma daļā

Viens no aizstājošā uzņēmuma uzstādījumiem bija, lai sākotnējā Telltale komanda strādātu pie sērijas nobeiguma. Tā arī lielākā daļa no tās vēlējās palīdzēt pabeigt spēli. Pēc finansiālo pušu atrisināšanas ar bijušo Telltale īpašnieku tika panākta vienošanās, kādā veidā darbs tiks noslēgts. Pēdējās divas epizodes pārraudzīja Kērkmana ražošanas uzņēmums Skybound Entertainment, sapulcinot lielāko daļu kādreizējās Telltale darbinieku komandas kodola.

Sērijas radītājs uzskatīja par nepieciešamību pienācīgi pabeigt Klementīnes stāstu un, domāju, tas ir godam izdevies. Man kā sērijas cienītājam ir saldsērīgs prieks par stāsta nobeigumu, ka, neskatoties uz Telltale finansiālajām problēmām un studijas slēgšanu, ir izdevies nobeigt sēriju.

Kopumā process aizņēma aptuveni divus mēnešus pēc Telltale slēgšanas. Skybound arī apstiprināja, ka ir iegūtas tiesības uz sērijas TWD spēlēm.

Kopumā

TWD FS ir izdevies, cienījams sērijas noslēgums, taču ne bez zaudējumiem un ciešanām, kā arī Telltale studijas kraha. Par labām lietām – TWD ir drošās rokās un sērijas spēles pēkšņi netiks izņemtas no digitālām platformām kā tas gadījās ar citām Telltale spēlēm, kurām beidzās licences termiņš (Tales of the Borderlansds, GoT u. c.).

Iespējams, nākotnē redzēsim kādu spēli saistītu par un ap galveno varoni Klementīni. TWD FS ir veidota brīnišķīgā komiksu stilistikā. Pēdējā sezonā ir veikti redzami uzlabojumi animācijas un apgaismojuma jomā.

Spēlē ir spēcīgs un emocionāli pavadošs skaņu celiņš. Kā jau vienmēr, izvēles vairāk ir emocionālas un sižeta līnija vai nobeigums no tā nemainās. Ja nu ir spēlētas iepriekšējās daļas (ieteicama TWD pirmā sezona un neobligātā The New Frontier), tad noteikti ieteiktu izmēģināt noslēgumu. Kopējais FS iziešanas laiks ir ap 10 stundām, ietverot dažādas izvēles un pārspēlēšanas iespējas.

Varu rekomendēt, ja patīk piedzīvojumu žanrs un vēlaties fonā nesteidzīgi izbaudīt "Staigājošo miroņu" nobeiguma daļu TV seriāla veidā. Pirmās sezonas spriedzi un smagās izvēles gan negaidiet, vairāk tomēr atsauksiet atmiņā tā laika šedevru un emocionāli atvadīsieties no seriāla varoņiem.

Apskatītā versija: PlayStation 4 (Eiropas reģiona disks, versija 1.01)

Apskatītā versija: PlayStation 4 (Eiropas reģiona disks, versija 1.01)
Žanrs: Graphic adventure
Režīm s :Single-player
Platformas: Xbox One, PlayStation 4, Windows, Nintendo Switch
Izstrādātāj i :Telltale Games (epizode Nr. 1–2), Skybound Games (epizode Nr. 3–4)
Izdevēj i :Telltale Games un Skybound Games
Sērija:The Walking Dead
Iznākšanas datums:1. epizode (2018. gada 14. augusts) – 4. epizode (2019. gada 26. marts)