SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Ieskats: Days Gone

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 18. marts 21:12
Ieskats: Days Gone

Ieskats: Days Gone

Neliels ieskats Days Gone pasaulē, Sony PlayStation 4 ekskluzīvu gaidot.


Spēles Days Gone plānotais iznākšanas datums ir 26. aprīlis. Marta sākumā tā tika pabeigta un nodota pavairošanai, un izstrādātājs SIE Bend Studio varēja lepoties ar diska iespiešanu “zeltā”.

SIE Bend Studio demonstrē "zelta disku"

Spēles žanrs – piedzīvojumu, izdzīvošanas un šausmu. Days Gone sižets risinās no trešās personas perspektīvas atvērtā pasaulē. Atgādina The Last of Us un Far Cry sakausējumu, kam ir pievienoti sērijas Uncharted elementi.

Īss ieskats

Spēlētājs kontrolēs bijušo noziedznieku vārdā Dīkonu (Deacon), kas ceļo ar motociklu un ir zināms kā atlīdzības mednieks. Varonis dod priekšroku dzīvei ceļā. Viņš dodas pa pamestām automaģistrālēm un naktis pārlaiž tuksnešainās nometnēs. Spēles gaitā ceļosim arī caur priežu mežiem, kuros sastapsim vilku barus, apmeklēsim dabiski veidotas vulkāniskās lavas alas un brauksim pa stāvām takām uz sniegotām kalnu virsotnēm. Pēc izstrādāju solījumiem, Days Gone piedāvās iespaidīgus skatus. Braucot pa iepriekš šķērsotiem ceļiem, ainavas mainīsies dinamiski un apkārtējā pasaule būs briesmu pilna.

Oregonas kalnainā ainava

Days Gone darbība risinās Oregonas tuksnesī, ko skārusi vulkāniskā aktivitāte. Vispasaules pandēmijas laikā desmitiem tūkstošu izdzīvojušo aizbēga uz turieni, neapzinoties, ka tā nav drošāka vieta par citur pamestajām ēkām. Spēles galvenie pretinieki ir tā sauktie Freakers, pusdzīvi monstri, kas mēģina atrast veidus, kā pabarot sevi, un uzbrūk ikvienam savā ceļā, vai tas inficēts vai ne. Pēc izstrādātāju vārdiem, Freakers nav zombiji, jo tie nav miruši un tad augšāmcēlušies.

Reģions ir sen pazīstams pārgājienu entuziastiem, kuri mīl ceļot ar mugursomām, pārnakšņot nometnēs un zvejot. Nometnēs var sākt jaunus uzdevumus, piemēram, uzbrukt bandītiem vai atrast izdzīvotājus. Tāpat tur var iegādāties ieročus un uzlabot motociklu. Nozīmīgi ir iegūt pēc iespējas spēcīgāku aprīkojumu, ko savukārt var atrast atvērtajā pasaulē, vācot dažādus resursus. Jāatceras, ka motociklam pastāvīgi beidzas degviela, kas piespiež apstāties dažādās vietās un to meklēt.

Iespaidi par spēli

Apskatnieki no visas pasaules tika marta sākumā uzaicināti uz dažādiem Days Gone veltītiem pasākumiem. Tur izdevējs Sony piedāvāja iepazīties ar spēli aptuveni trīs stundu garumā. Atsauksmes kopumā bija vidēji labas – nekas revolucionārs nav gaidāms. Aptuveni 20–30 minūtes no spēlēt atļautā laika bija veltītas cutscenes, kurās tika aplūkotas Dīkona un mīļotās sievietes Sāras attiecības. Tajās tika demonstrēts, kā varonis satikās un salaulājās. Tika piezīmēts, ka ainas kadrs ir fiksēts.

Spēles varonis uz motocikla nakts aizsegā

Apskatnieki minēja, ka pēc trīs nospēlētām stundām kopumā viņi ar Days Gone labi pavadīja laiku. Galvenās pretenzijas bija pret šaujamieročiem, kurus īsti labi nevarēja pārvaldīt. Personīgi interesē, vai motocikla vadāmība būs nostrādāta līmenī, kaut gan sevišķas sūdzības par to nebija.

Diakons slēpjas aizsegā

Tāpat Days Gone varētu būt problēmas ar stāstu – iespējams, tas nebūs sevišķi aizraujošs. Vēl aktuāls ir jautājums, cik ļoti spēlētāju saistīs pastāvīga resursu vākšana un vai neapniks nepārtraukti mošķu uzbrukumi. Darba kopējais ilgums ir aptuveni 30 stundas. Ir grūti minēt, vai spēlētājs spēs tik ilgi izturēt kārtējo atvērtās pasaules grāvēja devu.

Īpašie izdevumi

Aplūkosim dažādas Days Gone versijas un cenas atšķirīgos Latvijas interneta un spēļu veikalos, kuri jau piedāvā pasūtīt spēli iepriekš.

Papildus standarta versijai būs pieejamas šādas: Days Gone incl. Digital Bonus Content un Days Gone Special Edition.

Days Gone incl. Digital Bonus Content

Special Edition būs pieejama metāliskos vākos ar iekļautu Digital Bonus Content saturu. Orientējoši standarta versija maksās no 55 līdz 65 euro, bet Days Gone incl. Digital Bonus Content – aptuveni 65, kamēr Special Edition – attiecīgi 79.

Starp citu, sortimentā ir iespējams pasūtīt spēli ierunātu krievu valodā, kura maksās aptuveni 65 euro. Papētot ārzemju interneta veikalus, ir iespējams iegādāties arī Collector's Edition milzīgā kastē ar motociklista figūriņu, grāmatiņu un citiem labumiem.

Kopumā

Kā jau vienmēr, jāattiecas ar zināmu skepsi pret kārtējo gaidāmo spēli, šoreiz Days Gone. Visticamāk, tā nebūs vēl viens Sony lielais hits, kā God of War vai Spider-Man, bet kopumā tik un tā būs labs atvērtās pasaules piedzīvojums ar izdzīvošanas un resursu vākšanas elementiem. Jāatceras: spēli jau no 2015. gada veido ne pārāk lielā studija SIE Bend Studio. Days Gone tika vairāku gadu garumā demonstrēta E3 prezentācijās. Spēlei ir savas grafiskās problēmas,ko nepieciešams pielabot. Cerēsim, ka Days Gone būs izdevusies uz goda un aizraujoša.