SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Namco Museum Archives Vol 1

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 12. jūl. 20:40
Apskats: Namco Museum Archives Vol 1

Apskats: Namco Museum Archives Vol 1

Namco retro kolekcijas spēļu apskats (Vol 1)


Ievada vārdi

Atceros savu bērnību, kad kopā ar brāli saņēmām dāvanā no vecākiem ilgi gaidīto 8 bitu konsoli UFO (Nintendo NES analogs). Tā bija īpaša dāvana un notikums mūsu abu dzīvē. Tad aizsākās mana aizrautība ar spēļu pasauli. Konsoles komplektā ietilpa viens dzeltens kārtridžs ar 999 spēlēm, kas būtībā sastāvēja no saujiņas spēļu ar dažādām sākuma līmeņa variācijām. Kārtridžā bija aptuveni 20 tādas spēles kā pīles, tetris, tanki, Super Mario (Super Mario Bros. (1985) ), kas bija mana mīļākā bērnības spēle, galaktikas un citas tā laika populārākās spēles.

Spēles no šī kārtridža dragājām gadiem, kā arī zinājām daudzu spēļu līmeņus no galvas. Super Mario Bros. biju satrenējies. To labi jau spēlēju speed-run režīmā – varēju iziet no pirmā līmeņa līdz pat beidzamajam. Viena no iecienītākam spēlēm bija Galaxian. Tā ir arkādes spēle, kur kontrolē kosmosa kuģi ar nosaukumu Galaxip, kura mērķis ir iznīcināt citplanētiešus.

Galaxian gluži tāds pats kā oriģināls 80. gados

Bandai Namco Entertainment apskatam ir sarūpējusi Namco Museum arhīva kompilācijas pirmo izdevumu ar 8 bitu retro spēlēm un vienu bonusa spēli Pac-Man Championship Edition konsolei PlayStation 4. Aplūkojot nesen izdotās Namco Museum Archives Vol 1 spēļu sarakstu, acīs iekrita tieši klasiskie nosaukumi Galaxian un Pac-Man, kurus vēlējos atkal uzspēlēt un atsaukt atmiņā bērnības sajūtas.

Namco muzeja pirmā izdevuma kolekcijas spēles

Šīs klasiskās Namco versijas ir izdotas šī gada jūnijā populārajām platformām PlayStation 4, Switch, Xbox One un PC. Kolekcijā papildus spēlēm ir iekļautas ērtas funkcijas, piemēram, iespēja saglabāt spēli jebkurā laikā un ielādēt to no izvēlētas saglabātās vietas. Tas ir ērti, ļauj ekonomēt laiku un spēkus, lai nevajadzētu atkārtoti pārvarēt līmeņus no paša sākuma pēc visu dzīvību zaudējuma. Diemžēl manā bērnībā šādas ērtības nebija pieejamas – zaudējot bija vien jāsāk no paša spēles vai piedāvātā līmeņa sākuma. Katrai spēlei sarakstā var saglabāties četros pieejamos slotos. Papildus ir pieejama attīšanas funkcija, kas strādā ar aizķeršanos un nav īsti labi ieviesta.

Namco Museum Archives Vol 1

Namco Museum Archives Vol 1 spēļu priekšskats

Namco Museum Archives Vol 1 sastāv no 11 spēlēm. Papildus 10 klasiskajiem Namco nosaukumiem, no kā daži vēl nekad nav lokalizēti rietumos, bonusā ir iekļauta Pac-Man Championship Edition versija NES stilā. Tā ir pārveidota no 2007. gadā izdotā varianta kā 8 bitu versija speciāli šai kolekcijai.

Pilnais Namco muzeja pirmā izdevuma kolekcijas spēļu saraksts:

  • Galaxian,
  • Pac-Man,
  • Xevious,
  • Mappy,
  • Dig Dug,
  • The Tower of Druaga,
  • Sky Kid,
  • Dragon Buster,
  • Dragon Spirit: The New Legend,
  • Splatterhouse: Wanpaku Graffiti,
  • Pac-Man Championship Edition.

Diemžēl iekļautās spēles ir sadalītas divās daļās – Namco Museum Archives Vol 1 un Namco Museum Archives Vol 2. Šajā apskatā koncentrēšos tikai uz pirmo. Visas piedāvātās spēles var baudīt viens vai divi cilvēki. PS4 spēles ir iespējams kontrolēt arī ar PS Vita palīdzību.

Spēļu kolekcijas apskats

Spēles pēc sajūtām ir tādas pašas kā 80. gados, izņemot Pac-Man Championship Edition, kas atgādina drīzāk jau mūsdienu Pac-Man rīmeiku. Piemēram, Galaxian šķiet tieši tāda pati, ar vienādiem līmeņiem, grafiku un noformējumu, kā to atceros bērnībā. Vienīgā atšķirtība: var saglabāties, kā arī izvēlēties kolekcijas izvēlnes fonu un nomainīt ekrāna malu attiecību. Visas iekļautās spēles ir autentiskas, tās ir portētas no oriģināliem. Pirms katras palaišanas ir mazs apraksts par konkrēto darbu pāris teikumos.

Dig Dug ir 1982. gadā izstrādāta labirinta arkādes spēle

Manuprāt, veiksmīgākā kolekcijas spēle ir tieši Pac-Man, kas strādā lieliski un bez aizķeršanās. Ja tā padomā, tā jau ir sasniegusi 40 gadu slieksni, bet grafiski un stilistiski nav novecojusi. Ir jāspēlē ātri un jāpiemīt labai reakcijai. Pac-Man noteikti ir šīs kolekcijas zvaigzne. Ir arī jāpiemin nedaudz līdzīgā Dig Dug, kurā racējam smiltīs jārokas un jāizvairās no monstriem. Arī šeit grafiskais noformējums, krāsas un spēles process izskatās labi mūsdienās, Dig Dug nepavisam nejūtas novecojusi.

Personīgi no kolekcijas patika Mappy, kurā policijas pele bēg no kaķiem, lēkājot pa batutu un virinot durvis. Spēlētājs virza varoni cauri kaķu savrupmājai ar nosaukumu Meowkies, lai iegūtu nozagtās preces. Tā ir vairāk domāta bērniem. Tāpat kolekcijā iederīga likās Xevious, kurā ir jāvada kosmosa kuģis, vertikāli pārvietojoties pa ekrānu, iznīcinot gaisa un zemes pretiniekus.

Viena no eksotiskākajām spēlēm kolekcijā ir Splatterhouse: Wanpaku Graffiti, kas tika izdota ekskluzīvi Japānā. Tajā galvenais varonis Ric kapos sit monstrus, kuri savukārt dejo kapličā. Tā reizē ir šausmu un izklaides spēle, bet dejoši briesmoņi mūsdienās var izraisīt tikai vieglu smaidu. Iederīga kolekcijā ir arī Sky K id par sarkano baronu bērna veidolā, kas, horizontāli lidojot ar lidmašīnu, iznīcina pretiniekus gan gaisā, gan uz zemes.

Spēlē Mappy policijas pele bēg no kaķiem

Pavisam ne manai gaumei ir spēle The Tower of D ruaga, kurā bruņinieks dodas caur labirintiem un izvairās no dīvainām galerta bumbiņām. Savukārt savāda mūsdienu gaumei ir Dragon Buster, kas ir RPG un dungeon crawler mikslis, kurā jāvirzās cauri labirintiem un jāsit mošķi ar noteiktu dzīvības apjomu. Līdzīgi neparasti izskatās Dragon Spirit: The New Legend – fantāzijas un shoot-'em-up žanra spēle ar drakoniem.

Kā redzams, kolekcijā ir apvienotas dažādu žanru spēles, dažas no tām mūsdienās kā klasiskās retro spēles izskatās tīri labi, bet citas – ne īpaši labi un šķiet jau novecojušas. Man prasītos, lai par šīm spēlēm būtu detalizētāks izklāsts vai veltīta speciāli izveidota arhīva sadaļa. Būtu lieliski, ja Bandai Namco Entertainment vairāk pastāstītu par savu klasiku, jo dažas no kolekcijas spēlēm ir bijušas pieejamas tikai Japānas tirgum un mums tās ir pavisam svešas.

Liekas, ka arhīvs ir veidots haotiski un spēles nav organiski saderīgas. Šīs desmit plus viena bonusa spēle aizņem tikai aptuveni 62 MB uz PS4 cietā diska. Man personīgi prasītos, lai tie būtu ne tikai porti ar pāris pievienotām noderīgām funkcijām, bet plašāks un detalizētāks muzeja materiāls. Tā arī spēles startēšanas un pauzes funkcijas taustiņš ir izveidots ne īsti intuitīvi – poga Options. Saglabāšanas un ielādes pogas izvietojums arī bija dīvains, proti, jāizmanto L2. Prasītos pavisam cits vai arī pielāgojams pēc savām vajadzībām. Pārejai uz galveno spēles sadaļu jāizmanto saglabāšanās un ielādes izvēlne.

Kopumā

Namco Museum Archives Vol 1 var uzskatīt par vienu no labākajām 80-o gadu spēļu kolekcijām. Taču diemžēl otro daļu ir jāpērk atsevišķi. Katra kolekcijas daļa ir pieejama par nepievilcīgu cenu – maksā nedaudz zem 20 euro (US $ 19.99/UK £ 15,99). Ja mīlat NES klasiku, tad ieteiktu noteikti pagaidīt labu atlaidi šādai Namco kolekcijai. Neskatoties uz muzeja funkcijas neesamību, kas ir minēta nosaukumā, kā arī kolekcijas raupjo dizainu, tā kopumā sastāv no lieliskām retro spēlēm. Papildus tām ir pievienota Pac-Man Championship Edition.

Liels paldies par apskata kodu Bandai Namco Entertainment!


Izdošanas datums: 2020. gada 18. jūnijs
Izdevējs: Bandai Namco Entertainment
Platformas: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch
Apskatītā versija: PlayStation 4

Pamodiniet mani, kad būs krājums ar Ridge Racer un Tekken! Namco ir viens no maniem iecienītākajiem japāņu izdevējiem tieši savu 32 bitu spēļu dēļ. Paldies par apskatu!