SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: The Medium

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2021. g. 6. apr. 23:06
Apskats: The Medium

Apskats: The Medium

Psiholoģiskā šausmu spēle


Ievads

The Medium ir Bloober Team izstrādāta psiholoģiska šausmu spēle, kas tika izlaista uz PC un Xbox Series X | S 2021. gada 28. janvārī.

Galvenā varone ir Marianna, medijs, kas nonāk psiholoģisko šausmu noslēpumā un kurai nepieciešama paralēlās pasaules garu palīdzība. The Medium ir aizņēmusies elementus no Silent Hill un Resident Evil, bet atšķirībā no šīm spēlēm darbība risinās divās pasaulēs vienlaikus – gan materiālajā, gan garīgajā. Tā teikt, pasauļu dualitāte, kas nav viennozīmīga – notikumi var būt katrā dažādi. Spēlētājs redz abus ekrānus vienlaikus kā spoguļattēlus. Paralēlās pasaules robežas palīdz pārvarēt spogulis.

Garīgās pasaules dubultniece palīdz risināt mīklas un doties tur, kur fiziskajā pasaulē ir ierobežojumi, tāpat atbrīvot no ciešanām zudušās dvēseles.

Spēle ir labs psiholoģiskais trilleris ar neparedzamiem sižeta līkločiem. Tā notur uzmanību visu stāsta gaitu un ir neparedzama. The Medium var salīdzināt ar visumā labu un spēcīgu B klases gabalu, kas sniedz pēcgaršu pēc tās iziešanas un liek aizdomāties.

Man īpaši patika trešās personas skats, kaut arī fiksētās kameras leņķis ir nedaudz kaitinošs. Īpaši neapmierinoši tas bija vajāšanas epizodēs, jo kameras leņķis ir statisks un nav vērsts virzienā, kurā pārvietojas galvenā varone. Bieži vien vajāšanas epizodēs jāseko abiem ekrāniem, kas patvaļīgi pārslēdzas. Savukārt mīklu risināšanas gaitā var fokusēties gan uz materiālo, gan garīgo pasauli.

Grafiskais noformējums

Grafiski The Medium izskatās cienīgi uz Xbox Series S, tā darbojas ar stabiliem 30-40 kadriem sekundē un HD izšķirtspējā. Man tikai vienu reizi uz spēles beigām nokrita kadru skaits uz 20 ar mazām aizķeršanām. The Medium izgāju pavisam nesen, kad jau zināmākās veiktspējas kļūdas bija izlabotas. Par to žēlojās Intars no SideQuest, kas spēlēja The Medium tās iznākšanas laikā un atzīmēja īpaši zemo kadru skaitu (ap 20-30 kadriem sekundē) un bremzēšanu uz Xbox Series S konsoles. Ievērtējiet Intara The Medium apskatu!

The Medium darbina dzinis Unreal Engine. Grafiski tā izskatās patiešām labi, īpaši ar Mariannas un paralēlās pasaules garu tuvplānā. Klupšanas akmens ir nedaudz kokainā abu pasauļu māsu pārvietošanās.

Starp citu, funkcija Quick Start strādā ļoti labi uz Series S konsoles. The Medium izdevās ātri palaist no SSD diska gan no aukstā starta, gan jau pārslēdzoties starp spēlēm, pāris sekunžu laikā. The Medium atbalsta arī staru izsekošanas tehnoloģiju.

The Medium sižets

Spēle savu akcentu liek uz psiholoģisko stāstu, smago atmosfēru un baiso notikumu, ko pēta ekstrasense. The Medium darbība risinās postpadomju Polijā 1999. gadā, kad sieviete saņem mistisku zvanu no vīrieša vārdā Tomass. Viņš ir informēts par Mariannas spējām un piedāvā izpētīt Nivas strādnieku kūrortu, kas ir pamests komunistu laikā Polijas mežainajā vidienē. Pēc daudziem gadiem iepriekš notikušā Nivas slaktiņa valdība ir aizvērusi kūrortu, kurā tika nogalināts liels skaits cilvēku un izdzīvojušie aizbēga no apkārtnes.

Vieta ir ar smagu vēsturi, daudziem baisiem notikumiem, un stāstu caurvij misticisms ar nospiedošu noskaņu. Mariannas viens no uzdevumiem ir atšķetināt Lilijas, Tomasa meitas, nāves iemeslus, kuri saistīti ar Nivas slaktiņu. Garu pasaulē mēs iepazīstam jaunas meitenes dvēseli vārdā Sadness jeb Skumjas. Tādējādi dažādu varoņu mijiedarbība un sižeta maiņa ļauj noturēt uzmanību visā spēles garumā. Kā spēlētājs mēģinām saprast motīvus un notiekošo. To netieši palīdz atklāt dažādi priekšmeti, apkārtējā vide, kartes un notikumu rekonstrukcija, kas palīdz saprast notiekošo.

Silent Hill muzikālais pavadījums

Muzikāli spēle vietām aizķer. Muzikālo pavadījumu veidojusi Silent Hill sapņu komanda, ieskaitot sērijas komponistu Akiru Jamaoku (Aakira Yamaoka) un dziedātāju Mariju Elizabeti Makglinu (Mary Elizabeth McGlynn). Galvenā mošķa balsi Maw ir ierunājis godalgotais balss aktieris Trojs Beikers (Troy Baker). Jamaoka tika pārliecināts uzņemties sarakstīt mūziku pēc galvenā dizainera Vojceha Piejko (Wojciech Piejko) topošās spēles demonstrācijas. Pēc galvenā dizainera vārdiem, The Medium atklāj, ka nav vienas patiesības (There is no universal truth). To arī muzikāli noskaņu veidā var izjust spēlētājs.

Kopumā

The Medium ir ļoti laba sižetiskā spēle, neskatoties uz tās garumu ap 8-10 stundām. Ja ir iespēja, tad noteikti izmēģiniet to! Sižets un izpildījums ir pieņemams, neatstās vienaldzīgu. The Medium ir ambiciozākais Bloober Team projekts, ko komanda arī piemin spēles beigu titros. Noslēgums gan mani sašāva un bija pilnīgi negaidīts. Godīgi sakot, necerēju uz tādu pavērsienu un vēl pēc iziešanas aizdomājos par pieredzēto. Arī pārliecinieties pēc titriem nedaudz uzkavēties tajos, jo iegūstam Marvel līdzīgu nobeiguma ainu!

Spēle ir lineāra un sniedz patiesu emociju gammu. Tā ir ietverta abonementā Xbox Game Pass. Man bija prieks iziet to un saņemt vairāk nekā biju cerējis, jo sevišķi daudz negaidīju no šī projekta. Kopumā tā ir atmosfēriska spēle ar dziļu stāstu, kas nav tikai kārtējais šausmu trilleris.


Izdošanas datums: 2021. gada 28. janvāris
Režīms: vienspēlētāja
Izstrādātājs: Bloober Team
Izdevējs: Bloober Team SA
Platformas: PC un Xbox Series X | S
Žanrs: psiholoģiskā šausmu spēle

Ar vidēju vai vecāku PC konfigurāciju šeit arī būs grūti gūt grafiski skaistu baudījumu, tas ir iemesls kāpēc es patreiz esmu iepauzējis ar spēles izpēti, lai gan kopumā šā žanra spēļu cienīgs produkts. :) Īpaši saņemot XGP :))))...