SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Life is Strange: True Colors

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2021. g. 15. sept. 21:58
Apskats: Life is Strange: True Colors

Apskats: Life is Strange: True Colors

Baudījums un emocijas


Ievads

Life is Strange: True Colors iepazīstina ar jaunu galveno varoni Aleksu, kurai jāatrisina ar ģimeni saistīts noziegums. Visa spēles darbība norisinās mazā ASV pilsētiņā Heivenspringsā. Pilsētiņa ir ļoti gleznaina ar maziem veikaliņiem, skaistiem kalniem un brīnišķīgu ezeru. Daba un apkārtējā vide ir atainotas brīnišķīgi.

Aleksai Čenai piemīt pārdabiskas spējas piedzīvot, absorbēt un manipulēt ar citu cilvēku emocijām. Šīs emocijas viņa var redzēt kā auras dažādās nokrāsās atkarībā no cilvēku noskaņojuma. Tāpat arī viņa spēj lasīt cilvēku domas un noskenēt priekšmetus, pārdzīvojot ar tiem saistītos notikumus.

Par sēriju Life is Strange

Oriģinālā Life is Strange) ir mana mīļākā sērijas daļa, kura pārsteidza ar saldsērīgu stāstu, emocionālu nobeigumu un jaunu spēles mehāniku – iespēju attīt atpakaļ laiku. Savukārt Life is Strange: Before the Storm paturpināja oriģināla stāstu un vairāk izskaidroja Life is Strange notikumus, kā arī sīkāk atklāja pirmās daļas nobeigumu.

Savukārt Life i s Strange 2 stāsts ir par diviem brāļiem. Tas savā veidā kļuva nežēlīgāks ar sarežģītākām izvēlēm, kas ietvēra dažādus nobeigumus. Brāļu vilku stāsts daudziem sērijas faniem lika vilties, jo vairāk atgādināja sēriju The Walking Dead ar grūtām morālām dilemmām un akcentēja brāļu izdzīvošanas spēku, kā arī viņu pieredzēto smago likteni.

Tikmēr Life is Strange: True Colors vairāk atgriežas pie sērijas saknēm un aplūko kādas jaunas meitenes ikdienas neparastos notikumus, kas caurvij pieredzēto ģimenes traģēdiju. Tajā pašā laikā notikumi risinās tradicionāli vienā pilsētiņā, ikdienas dzīve un spēles ritējums atgādina jau pirmo daļu.

Atzīmēšu, ka nav obligāti spēlēt iepriekšējās daļas, ja vēlaties izbaudīt Life is Strange: True Colors. Tajā ir parādītas dažādas atsauces no iepriekšējām daļām, kā arī ir iespējams izvēlēties dažādus apģērbus, ko izmantoja otrās daļas varoņi, teiksim, džemperi ar vilkiem.

Par Life is Strange: True Colors stāstu un spēles procesu

Life is Strange: True Colors piedāvā kinematogrāfisku pieredzi, savukārt spēles procesa gaitā nepieciešams sīkāk izpētīt apkārtējo vidi un mijiedarboties ar dažādiem pilsētas iedzīvotājiem. Galvenās varones liktenis ir saistīts ar pilsētiņas iedzīvotāju dzīves stāstiem. Tas tiek pastarpināti atklāts spēles gaitā. Pieredzi pastiprina tā sauktie klusie meditatīvie momenti, kas caurvijas ar dažādiem notikumiem, kā sarunām, Heivenspringsas festivāla svinēšanu vai galvenās varones pārdzīvojumiem. Stāstu veiksmīgi papildina dažādas spēles, piemēram, galda futbols ar draudzeni Stefaniju vai viduslaiku fantāzijas kvests ar mazo Ītanu.

Sīkāk Life is Strange: True Colors stāstu nevēlos iztirzāt, jo tas krietni sabojātu tos īpašos momentus, ko lasītājs varēs pats pieredzēt. Life is Strange: True Colors vienlaikus spēj pārsteigt, bet tajā pašā laikā var likties garlaicīga tās vidusdaļā. Pilsētas izpēte un sarunas ar varoņiem ir visnotaļ ikdienišķas, bet tās ļauj atklāt vairāk savstarpējās attiecības un smagos dzīves notikumus, kas reiz ir atgadījušies.

Manuprāt, spēcīga ir tieši pirmā nodaļa un finālā – jau ceturtā un piektā. Nobeigums ir atmiņā paliekošs un principiāli izmaina spēles gaitu, un spēj piedāvāt ko jaunu un negaidītu.

Spēles process ir salīdzinoši vienkāršs. Aleksa pēta apkārtējo vidi, mijiedarbojas ar pilsētiņas iedzīvotājiem un skenē apkārtējos priekšmetus, kā arī pārdzīvo ar tiem saistītos notikumus. Stāsta gaitā nepieciešamas pēc iespējas vairāk klikšķināt uz pieejamiem vides elementiem, lai atklātu vairāk informācijas par tiem.

Galvenā varone spēj izpētīt dažu izvēlēto varoņu auras, lasīt domas un pēc auras krāsas noteikt viņu uzvedību, piemēram, agresiju, prieku vai neitrālu uzvedību. Savā veidā tā ir dāvana un vienlaikus lāsts, kas apgrūtina viņas dzīvi. Aleksai tiek dota izvēle, vai uzņemt uz sevi kādu no grūtajām izvēlēm un mēģināt to atrisināt, vai tomēr ļaut pašiem varoņiem tikt galā ar savām problēmām. Katras nodaļas nobeigumā var redzēt varones izvēles un kā tika atrisināta konkrētā situācija, kā arī salīdzināt savu izvēli ar citiem spēlētājiem. Spēles gaitā pieņemtie lēmumi neietekmē nobeigumu.

Life is Strange: True Colors spēlēju uz PS5. Apkārtējā vide ir patiešām krāšņa ar skaistu Kolorādo štata pilsētiņas vidi, burvīgām krāsām un dažādiem toņiem. Mazpilsēta ir krāšņa, un krāsu gamma patiešām priecē. Sevišķi detalizēti ir atainota Aleksas sejas animācija, pat redzams varones atspīdums no brillēm. Vēlētos vienīgi vairāk redzēt galvenās varones emocijas. Apkārtējo varoņu sejas animācija izskatās labi. Life is Strange: True Colors ir grafiski skaista spēle. Tās galvenais akcents tiek likts uz kinematogrāfiskumu, tik vien ir aizmirsts par tās veiktspēju. Spēles kadru skaits ir ap trīsdesmit vai zemāk – ejot ir jūtams, ka tā piebremzē un nav plūstoša. Arī izstrādāji ir atzinuši, ka Life is Strange: True Colors ir veiktspējas problēmas uz PS5.

Muzikālais baudījums

Sērija Life is Strange ir pazīstama ar kvalitatīvu muzikālo pavadījumu, kas ļauj emocionāli pārdzīvot savādos dzīves notikumus. Life is Strange: True Colors ir iekļautas gan oriģinālas, gan licencētas dziesmas.

Spēles stāstu caurvij folka, popa un instrumentālās mūzikas pavadījums. Spēlētājam ir iespēja izbaudīt meditācijas jeb īpašos Zen brīžus, kad vienkārši uzņemam skaisto apkārtējo vidi ar vieglām un patīkamām muzikālām skaņām. Pāris stāsta notikumos mūzikas skanējums mani patiešām pārsteidza, it sevišķi Dido ar dziesmu Thank You.

Aleksa māk spēlēt ģitāru. Meitenes instrumenta prasmes pastiprina muzikālās noskaņas. Tāpat arī dažādas dziesmas ir iespējams dzirdēt mūzikas veikaliņā, kurā viena no varonēm Stefanija ir iekārtojusi pilsētas radio. Manuprāt, spēles muzikālais pavadījums ir patiešām lielisks, kas pastiprina kopējo pieredzi un ļauj pārdzīvot īpašos galvenās varones dzīves momentus.

Kopumā

Es personīgi izbaudīju Life is Strange: True Colors stāstu un kopējo atmosfēru. Taču esmu sērijas fans. Tieši tādiem cilvēkiem ir vairāk domāta jaunā spēle. Tiem, kuri vēlas piedzīvot neprastu stāstu ar apkārtējās vides krāšņumu skaistos Kolorādo pilsētiņas skatos un ar patīkamu muzikālo pavadījumu.

Taču negaidiet no spēles dziļu stāstu un notikumiem bagātu sižetu. Drīzāk to caurvij saldsērīgs notikumu ritējums ar mistērijas un romantisma noskaņām. Spēles sižets ar stāstā pieredzētiem pagātnes dramatiskiem notikumiem atklāj, cik tomēr dzīve ir brīnišķīga, dažādās nokrāsās. Life is Strange: True Colors ir vairāk par baudījumu un emocijām. Nedaudz sarūgtināja spēles veiktspējas problēmas un mazās grafiskās kļūdas. Taču Life is Strange: True Colors ir izbaudīšanas vērta. Tā sagādā mazu, ikdienišķu prieku, kaut vai uzspēlējot ģitāru vai kādu videospēli spēļu automātos. Es rekomendēju iegādāties Life is Strange: True Colors uz atlaidēm.


Žanrs: Adventure
Tēma: Fantasy, Thriller, Drama, Mystery, Romance
Spēlētāju skaits: 1
Platformas: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X un Google Stadia
Izstrādātājs: Deck Nine
Izdevējs: Square Enix
Izdošanas datums: 10.09.2021.

Super! Paldies par apskatu! Man vēl iepriekšējā spēle jāizspēlē bet liekas ka šī arī patiks jo laikam esmu sērijas fans tāpat kā tu :)

Ļoti foršs apskats, paldies, domāju iegādāties šo spēli un iziet cauri storijam.