SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Nedēļraksts 48/49

Goodman2576Goodman25762021. g. 8. dec. 21:17
Nedēļraksts 48/49

Nedēļraksts 48/49

Sveiciens visiem Ziemassvētku gaidīšanas laikā.


Pēdējās nedēļas pagājušas iemēģinot dažādas jaunākas un ne tik jaunākas spēles. Šajā nedēļrakstā pastāstīšu, kas paticis un kas licis mazliet vilties, un, kā iepriekš solīju, pafilozofēšu par potenciālo plānu savu PC dzelžu atjaunošanā. Tātad vispirms pastāstīšu, ka ar patīkamām emocijām pabeidzu MAFIA DE uz PS5 un joprojām uzskatu, ka tā ir viena no veiksmīgākajām vecākas spēles “remake” versijām. Arī pats stāsts ir labākajās Skorsēzes filmu tradīcijās, visiem iesaku.

Protams, kārtīgi iespēlēju arī Forza Horizon 5. Iespaidi joprojām vislabākie. Šobrīd neko labāku atvērtās pasaules autosacīkšu jomā neesmu redzējis. Grafiskais izpildījums ir vien lieta, tomēr jāatdzīst arī, ka spēles nosacītais “story”, cik nu tāds šādās spēlēs vispār var būt, ir pietiekami interesants un dažāds. Iemēģināju arī sezonas misijas, katra sezona ilgst nedēļu un, piedaloties dažādās sacīkstēs ar speciāliem ierobežojumiem, vācam punktus. Savācot konkrētu punktu skaitu iespējams iegūt īpašus sacīkšu auto modeļus. Parasti ierobežojums ir kāds konkrēts auto modelis ar noteiktu maksimālo modifikācijas līmeni. Uzdevumi ir dažādi, gan vieglāki gan grūtāki un, lai savāktu vairāk punktus, būs jāpiedalās arī multiplayer aktivitātēs. Kopumā ir ļoti jautri un dažādās sezonas ļauj baudīt spēli ar interesi arī pēc pamat misiju izpildes. Noteikti ik pa laikam turpināšu FH5 spēlēt un esmu pārliecināts, ka saturs regulāri tiks papildināts. Auto modeļi ir ļoti detalizēti un ārpasaules atspīdumi uz auto izskatās vienkārši fantastiski.

Attēla apraksts

Tagad nedaudz par indie spēlēm. Šad tad esmu ieguvis kādu kaudzīti spēļu piemēram ar Humblebundle palīdzību vai kādu citu akciju, kuras pārsvarā ir indie tipa un tiek atliktas izmēģināšanai kaut kad vēlāk 😊. Šoreiz nolēmu dažas izmēģināt un biju patīkami pārsteigts. Vispirms uz desktopa jau labu laiku gozējās RELICTA ikona, un es pat palaižot spēli, biju aizmirsis, kāds ir tās žanrs 😊. Izrādījās tīri baudāms puzzle ar gravitācijas ietekmi. Respektīvi ir iespējams ietekmēt gravitāciju un tādā veidā pārvietot objektus tādā veidā pārvietoties pa lokācijām. Sižets varbūt nav svarīgākais puzzle spēlēm, bet tas ir labi izstrādāts un nav stulbs, tā ka palīdz arī kaut ko izzināt par notiekošo. Protams nav jau nekāda ļoti īpašā spēle, bet neesmu to izdzēsis un ikona joprojām uz desktopa 😊. Kas zina varbūt pēc kāda laiciņa drusku atkal gribēsies kādu puzzle atrisināt.

Attēla apraksts

Taču nākamā spēle bija lielākais nedēļas pārsteigums, proti, tās atmosfēra tā ievilka ar mākslinieciski izpildītu grafiku, kā arī samērā vienkāršu, bet ļoti intuitīvu gameplay, ka lika man spēli pabeigt līdz galam. Un šis notiek tiešām ļoti reti un fakts pats par sevi daudz ko pasaka par spēli. Tātad mistiskais VANE, kur spēles sākumā pat īsti nav skaidrs, kas notiek un ko sagaidīt no spēles. Taču tieši šī mistiskā noskaņa kopā ar sajūtu par milzīgu pasauli, kurā jūs esat pavisam niecīgs putns, rada to sākotnējo interesi. Jā sākumā esat putns, bet vēlāk iegūstas iespēju konkrētās vietās būt arī jocīgs mazs cilvēciņš. Nespoilošu vairāk, jo šeit ir būtisks pārsteiguma moments, tomēr es šo spēli pieskaitu pie ļoti mākslinieciska baudījuma, kopā ar relaksētu, bet tai pašā laikā mistisku un sirreālu sajūtu. Spēli izbaudīju līdz pašām beigām, tā gan nav īpaši gara, bet ir tā laika vērta. Noteikti iesaku. Daži spoilerīši zemāk video 😊.

Diemžēl ar Age of Empires 4 vairs nesanāca aizrauties, jo XGP pēdējā laikā mēdz izspēlēt trikus ar jauniem spēļu atjauninājumiem, kuru dēļ nākas spēli dzēst un instalēt pilnīgi no jauna, jo atjauninājums nelejupielādējas kaut kādas nesaprotamas Microsoft kļūdas dēļ. Diemžēl laiku pa laikam tā notiek ar atsevišķām spēlēm. Tieši tas pats skāra arī Everspace 2, taču, lejupielādējot no jauna, viss atkal darbojās un izdevās paturpināt stāstu. Joprojām spēle aizrauj, protams, mazliet gribētu, lai balss būtu ieskaņotas no iepriekš dzirdētajiem aktieriem un skanētu izteiksmīgāk. Tomēr var kādu brīdi samierināties arī ar AI ģenerēto robotizēto tembriņu. Noteikti ik pa laikam paturpināšu, kad atkal sagribēsies sajust kosmosa plašumus un pašaudīties ar lāzeriem un plazmas lielgabaliem 😊. Pēdējās nedēļas XGP piedāvā samērā daudz spēļu, taču lielākā daļa man nebija interesantas, bet pārītis tomēr piesaistīja nedaudz uzmanības.

Pirmās spēles EXO ONE video biju kaut kad senāk pamanījis youtube un toreiz jau šķita, ka būtu interesanti pamēģināt, vismaz vizuāli izskatījās stipri atšķirīgi no līdzīgām atmosfēriskajām spēlēm. Šī spēle ir pieskaitāma pie tādām relaksējošām, atmosfēriskām spēlēm, kurās jūs baudāt apkārtni brīvā lidojumā un mēģināt izpildīt kādu vienkāršu uzdevumu, vai vienkārši cenšaties nokļūt no punkta A uz punktu B, mūzikas un krāsu pavadībā, tā atslogojot prātu no mežonīgiem sižetiem un saspringtas šaudīšanas 😊. Šoreiz esat nokļuvis pilota lomā, kurš iemēģina nezināmas izcelsmes citplanētiešu lidojošu objektu uz dažādām planētām. Atkal jau sirreālas mākslas skati un milzīgi plašumi spēlē nozīmīgu lomu atmosfēras radīšanā. Pats NLO pārvietojas pa planētas virsmu gan bumbas formā, gan sasniedzot noteiktu ātrumu spēj atrauties no zemes un levitēt kādu brīdi mainot formu uz disku. Nojaušu, ka ir saikne ar gravitācijas spēkiem, bet vienkārši baudīju spēles procesu un neiedziļinājos. Ļoti interesanti ir izstrādāti planētu atmosfēras efekti, migla, lietus, vējš. Mērķis ir iezīmēt noteiktas vietas uz planētas un nonākt tādā kā stara lielgabalā kas izšauj jūs caur visumu uz nākamo planētu. Ar ko tas viss beigsies nezinu, jo palielinoties grūtības pakāpei man nedaudz sāka zust pacietību un nolēmu piebremzēt un atstāt uz kādu citu brīdi.

Attēla apraksts

Otra spēle ir jautras būvēšanas un mikro planētas apguves spēle “Before We Leave”. Jūs esat civilizācijas paliekas pēc ekoloģiskās katastrofas, un izlienat atkal planētas virspusē, kur vācot resursus un būvējot dažādas būves, kā arī izmantojot iepriekšējās civilizācijas atstātās relikvijas, apgūstat visu esošo planētu ar mērķi atjaunot senu kosmisko kuģi un aizlidot uz jaunu un nesabojātu planētu. Spēlei ir jautri rotaļīgs raksturs, nekāds vardarbības, tikai taktiska būvēšana un resursu apgūšana un savas mazās civilizācijas attīstīšana. Kas mani fascinē, ir spēles laukums. Tā ir no sešstūru laukumiem (hexagon) būvēta lode. Atminos, ka jau sen biju iedomājies, spēlējot tādas spēles, kā Sida Maijera Civilizāciju, ka būtu forši to izpildīt 3D formātā un lielas lodes laukuma formā, kas radītu īstas planētas iespaidu. Šeit tas ir paveikts tikai mazākā mērogā, bet darbojas lieliski un man ļoti patīk šī pieeja. Lai arī planēta ir samērā maza un samazinot mērogu viegli ietilpst ekrānā, tomēr iespēja to grozīt kā vien iepatīkas un spējot ar kuģīti apceļot pilnīgi apkārt, izpētīt polus un dažus nelielos kontinentus, rada tādu nebijušu iespaidu. Joprojām domāju, ka kādam vajadzētu saņemties un šādu modeli pielietot patiešām kādai arī nopietnai stratēģiskai spēli un protams daudz lielākā mērogā. Pagaidām esmu atlicis spēlēšanu, jo saprotu ka nāksies veltīt samērā daudz laika, lai attīstītu mazo civilizāciju līdz spējai palaist raķeti un aizlidot no šīs planētas, tomēr ir intriga kas notiks tālāk. Ja nu spēle dod iespēju turpināt notikumus uz jaunās planētas? Speciāli nemeklēju netā neko par šo spēli, lai nesabojātu intrigu un gribētos to paturpināt. Nedaudz paspēlēju arī daudz zākātos AVENGERus uz Xbox X, un joprojām uzskatu, ka nemaz jau nav tik briesmīgi slikta vienspēlētāja režīmā, protams FH5 tomēr pagaidām aizrauj daudz vairāk 😊.

Attēla apraksts

Pats pēdējais no XGP pienesuma bija spēles EVIL GENIUS 2: World Domination iemēģināšana. Šī ir ļoti jautra un citādāka stratēģija (RTS), kas faktiski ir kā svaiga gaisa malks un spēj patiešām aizraut. Sen nebiju ko tik savdabīgu un pie viena arī jokainu uzspēlējis. Iejusties ļaunā ģēnija ādā izrādās var būt tīri aizraujoši. Būvēt savu ļaunuma impēriju un lēnām pakļaut visu pasauli, kura sadalīta reģionos, kas ļoti precīzi iezīmē dažādas dominējošās pasaules daļas. Grafiski spēle ir krāsaina un patīkami detalizēta stratēģija. Lai arī tai ir nepārprotams animācijas filmu stils, tomēr vērot tuvplānā sev pakļautos minjonus, kas veic visādus dīvainus uzdevumus uz savādām iekārtām ir pat ļoti jautri. Spēles izstrādātāji ir pacentušies no sirds radīt kārtīgu multenes atmosfēru katrā no stratēģijas elementiem, nezaudējot kopēju pārvaldības modeli. Tai pašā laikā spēlē ir ļoti daudz iespēju un to nebūt nevar nosaukt par izteikti vienkāršu stratēģiju. Es pagaidām iesildos ar savas bāzes izbūvi un noziedzīgā tīkla izveidi visās pasaules teritorijās, taču jūtu, ka vēl daudz interesantu notikumu priekšā. Arī ļaunajai zinātnei ir kārtīgi jāattīstās, lai noturētu vispasaules dominanci 😊. Iesaku izmēģināt, ja esat noilgojušies pēc svaigas netipiskas RTS. Ir labi izstrādāts apmācības modelis un protams arī sandbox iespēja.

Attēla apraksts

Kamēr sacerēju šo rakstu, pienāca arī Playstation Plus decembra spēles, un proti Godfall Challenger Edition. Varētu plaši parunāt par Sony attieksmi piedāvājot maksas servisā nepilnu spēles versiju, turklāt šī pati versija būs pieejam pavisam drīz Epic Games servisā pilnīgi bez maksas, bet ar jau piebļauts pilns internets bez manis :). Ar šīs spēles iespaidiem padalīšos nākamajā reizē, kā arī HALO Infinite vienspēlētāja režīmu, kurš būs pieejams, raksta tapšanas vakarā. Noteikti būs daudz iespaidu no šīs nedēļas Game Awards pasākuma, kurā tiek solīts iepazīstināt ar vairākiem jaunu spēļu mega projektiem. Vēl XGP piedāvās 16. un 17. decembrī attiecīgi The Gunk un Total War Warhammer 3. Ja ar pēdējo viss vairāk vai mazāk ir skaidrs, tad The Gunk varētu patīkami pārsteigt.

Attēla apraksts

Nobeigumā nedaudz par plānu PC dzelžu atjaunošanā - 2022. Šī sadaļa ir ar domu sagaidīt Jūsu viedokļus komentāros turpmākai tēmas uzturēšanai, tāpēc droši kritizējiet, ierosiniet un dalieties pieredzē. Protams labprāt redzētu arī Jūsu viedokļus par aktuālākajiem spēļu projektiem. Tātad vispirms kāpēc domāju par upgreidu. Ļoti vienkārši, datora pamatkomponentes jau ir ar ļoti solīdu stāžu. MB: ASROCK H87 Pro4; CPU i7-4770 un RAM 16GB DDR3. Pārējās komponentes ir kādreiz mainītas, papildinātas vai plānotajā upgreidā var arī sākotnēji netikt mainītas. Piemēram, PSU Corsair TX850M pilnīgi mierīgi varētu turpināt kalpot līdz dabīgai nāvei 😊. Vēl ir visādi HDD un SDD, kas arī var pirmajā fāzē mierīgi turpināt savu kalpošanu, tāpat kā WiFi tīkla karte, arī korpusam netērēšos, lai gan gribētos ko smukāku par standarta CoolerMaster K281.

Attēla apraksts

Tad nu nedaudz par manu ideju. Meklējot interneta plašumos, kas tagad aktuāls, sapratu, ka esmu ietrāpījis tieši fāzē, kad pie apvāršņa sāk parādīties DDR5 RAM, un skaidrs, ka ir jēga apdomāt ieguldīties jaunākajās tehnoloģijās, jo arī šoreiz ir plāns izveidot PC, kas atkal varētu bāzē kalpot gadus 8-10 kā iepriekšējais. Nav mērķis meklēt kaut kādus lētus risinājumus, bet budžets nav arī no gumijas. Pagaidām plānoju palikt pie Intel CPU, kā arī esmu Gigabyte fans attiecībā uz MB, tāpēc vismaz sākotnējos plānos lieku atbilstošās komponentes, bet Jums ir visas tiesības mani kritizēt un/vai pārliecināt par Jūsuprāt labāku izvēli 😊. Mēs visi zinām, cik švaki šobrīd ir ar dažādu elektronikas komponenšu pieejamību, īpaši izceļas videokartes (tāpēc pirmajā solī nav plānots mainīt esošo GTX 1080), bet arī ar citām ir zināmas grūtības. Tomēr mātes plates, kuras atbalsta DDR5 atmiņu (intelZ690 chipset) it kā ir pieejamas vairākās modifikācijās un vismaz ir kaut nedaudz, no kā izvēlēties. Skaidrs, ka lēts prieks tas nebūs, un pagaidām pierakstos uz Gigabyte Z690 UD AX (~240Eur), bet gan jau, kamēr tikšu, līdz reāla pirkuma izvēlei, iespējas paplašināsies. Attēla apraksts Savukārt ar pašu DDR5 atmiņu ir problēmas, jo pieejamība pagaidām ir ļoti ierobežota. Dateks šodien piedāvā Crucial 32GB moduli par 350 Eur, man gan sākumā varētu pietikt ar 16GB, un no nepieejamajām vairāk sliecos uz Kingston Fury Beast Black par 167 eiro, ja vien tā kādreiz vēl būs pieejama, jo vispār ir švaki arī ārzemju saitos, viss ir izķerts. Ar CPU, kā vienmēr ir dilemma. Gribas jau, protams, to labāko i9-12900K, bet nu cena, protams, ir kosmiska (679 eiro), tāpēc kā alternatīva paliek i7-12700K un tā pat būtu jāšķiras no apaļiem 500 eiro, tad kā lētākā alternatīva paliek vien i5-12600K par 329 eiro. Attēla apraksts Tā nu es nonāku pie secinājuma, ka vēloties jaunākās komponentes bez kurām PC upgreid šoreiz nevar notikt, ir plaši jāatver maks, paredzot šajā konfigurācijā vismaz 740 eiro vai izvēloties i9 procesoru pat 1086 eiro. Protams, pastāv klusa cerība, ka nākamajā gadā lietas ar pieejamību varētu sākt sakārtoties un līdz ar to atslābt arī cenas, bet nu diez vai sanāks daudz palīst zem 700 eiro vai 1000 eiro dārgākajā variantā. Šis fakts noteikti liek padomāt par AMD alternatīvu, bet par to pafilozofēšu nākamreiz un ceru, ka komentāros būs daudz vērtīgu padomu un ieteikumu.

Divas ātrās domas - Intel nāk bez coolera, tā kā pie izmaksām vari pierēķināt pieklājīgu dzesēšanas risinājumu. Un otrs - ja īpaši nesteidzies tad var vēl nogaidīt, jo vēlāk vajadzētu H sērijas platēm parādīties. Tas, pieņemot, ka Tevi neinteresē virstaktēšana. Iespejams DDR5 arī jau būs pieejamāks un par adekvātām cenām. Tas tā uz ātro no telefona :)

@Marex.K paldies, par cooleri atcerējos pēc raksta, nez vai esošais Cooler Master Hyper 212 būs uzmontējams uz jaunās ligzdas... bet ja nē tad protams būs kas normāls jāiepērk +40 Eur noteikti :)

@Marex.K Man vairāk patīk šī pieeja Saites apraksts. skaidrs ka patreiz tirgū pieejamie DDR5 moduļi ir tikai sākums un tie tiešām ir ļoti dārgi, ja skatās price/performance gain vs ddr4 4000MHZ. Bet šajā rakstā skaidri iezīmējas pārākuma potenciāls nākotnē. Tas protams nozīmē, ka ja veikšu upgrade 22.gadā tad stipri jāpadomā vai nav vēl jāpadomā gadiņu :)))). Atļausos prognozēt, ka 22.gada laikā mēs jau ieraudzīsim DDR5 ar 7000MHz un varbūt pat 8000MHZ frekvencēm