SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Problēma Joy-Con Drift un risinājumi

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 22. sept. 14:40
Problēma Joy-Con Drift un risinājumi

Problēma Joy-Con Drift un risinājumi

No visām Switch dizaina kļūdām t. s. Joy-Con Drift ir, visticamāk, kaitinošākā. Par laimi, pastāv veidi, kā to labot.


Uzņēmumam Nintendo ir zināma vēsture saistībā ar ne līdz galam pārdomātām pārnēsājamajām konsolēm. Vismaz pirmajiem modeļiem. Atjauninājumi parasti salaboja dizaina nepilnības. Piemēri ir GameBoy Advance ar savu neizgaismoto, pārlieku tumšo ekrānu (to aizvietoja GBA SP) un 3DS ar savu neergonomisko formu lielākām rokām un augšējā ekrāna skrāpēšanos aizvērtā veidā (nomainīja 3DS XL). Arī konsolei Switch ir daudz lietu, kas varētu būt labākas.

Samērā īsais akumulatora darbības laiks? Vairāk vai mazāk atrisināts ar nesen atsvaidzinātu aparatūras versiju, kas samazināja Switch iekļautā čipseta Nvidia Tegra X1 ražošanas procesu no 20 uz 16 nm. Veikalos to var atpazīt pēc sarkanas kastes. Energoefektīvākajam variantam arī ir zemāka temperatūra zem slodzes, mazinot risku konsoles centrālajai daļai saliekties, to lietojot dokstacijā (problēma gan biedram fen, gan genotsiid, kura ierīces korpuss pat tādēļ ir ieplaisājis pie divām skrūvju vietām).

Tomēr ir vēl viena kaite, ar ko Switch īpašnieki, ieskaitot raksta autoru, sāka masveidā saskarties šogad – tā dēvētā Joy-Con Drift. Ko tā nozīmē? Īsi sakot, konsoles analogā svira domā, ka tiek turēta uz vienu pusi, kaut arī atrodas neitrālā stāvoklī. Runājot dziļāk, elektrību vadošajās kontakta vietās sviras modulī no rīvēšanās sāk veidoties grafīta putekļi, dodot viltus signālus. Rezultāts ir grūti savaldāma situācija, kas mēdz notikt negaidīti un tikpat pēkšņi pazust. Visticamāk, nepatiesās komandas dod kreisā analogā svira, jo tā parasti tiek kustināta vairāk nekā labā.

Ievērojiet nolietojumu uz shēmas labajā pusē

Diemžēl izskatās, ka ne līdz galam pārdomātais dizains nav izlabots nesen izdotajā Switch Lite. Tajā iebūvētais modulis ir gandrīz, gandrīz identisks vecajam. Vienīgā cerība – tagad tiek izmantoti labāki materiāli, kas no savstarpējas saskares nepārvēršas pulverī. Zemāk ir aplūkoti pieci dažādi veidi, kā savaldīt nepaklausīgo kreiso Joy-Con. Kuru izvēlēsieties, droši vien ir atkarīgs no veiksmes, pacietības mēra un maciņa biezuma.

1. System Settings

Joka pēc var sākt ar konsoles pārstartēšanu. Tad doties uz sistēmas iestatījumiem, tur atverot sadaļu Controllers and Sensors. Tālāk izvēlēties Update Controllers, pēc tam taisīt vaļā Calibrate Control Sticks un sekot norādēm ekrānā. Ja šie daži soļi atrisina problēmu, tad jums ir paveicies.

2. Jauna Joy-Con iegāde

Visātrākais un vienkāršākais risinājums ir nopirkt vietā jaunus manipulatorus. Tas ir arī dārgākais – aptuveni 50 eiro par vienu pulti vai nedaudz virs 70 par pāri. Ja vienmēr esat gribējuši pielāgot Switch savam stilam, tad defektīvā svira vismaz ir kaut kāds attaisnojums nopirkt, piemēram, zaļu un rozā vai dzeltenu/dzeltenu Joy-Con. Tomēr var arī netērēt tādu summu.

Beidzot ir iemesls iegādāties šo krāsu salikumu

3. Garantijas remonts

Ja Switch nopirkāt 2017. jeb iznākšanas gadā, pastāv liela varbūtība, ka izjūtat Joy-Con Drift simptomus, taču garantija vēl ir spēkā. Tādā gadījumā visprātīgāk ir doties pie autorizētā servisa ar konsoles pirkuma dokumentiem un cerību, ka ierīces atrādīšanas brīdī tā atkal izdomās, ka svira tiek turēta pa labi vai pa kreisi. Ja tomēr sistēmā mītošais poltergeists nolems nosnausties un tajā brīdī nespokoties, iespējams, mājās nāksies doties ar iesārtiem vaigiem un pazaudētu laiku, nepanākot neko. Var arī būt, ka piegādātājs būs saprotošs un ticēs teiktajam, nosūtot brāķēto detaļu tālākai apskatei.

4. Praktiskais latvietis

Tie, kuriem rokas neaug no tās pašas vietas, kur kājas, var mēģināt paši salabot problēmu. Pamācības ir atrodamas internetā, taču vairāk vai mazāk eksistē trīs metodes: patīrīt sviras iekšas no ārpuses, nomainīt moduli, atvērt sviras moduli un to iztīrīt no iekšpuses. Pirmais variants droši vien nebūs ļoti efektīvs, iepilinot caurumā kontaktu tīrītāju un to “izmasējot” pa riņķi. Otrais gan ir drošs risinājums, taču prasa atskrūvēt Joy-Con un ņemties ar lenšu tipa vadiem. Trešais variants ir iet soli tālāk – izņemt sviras moduli, to attaisīt un notīrīt kontaktus.

5. HORI D-Pad Controller (L)

Raksta autora risinājums. Tas neder tiem, kuri mēdz lietot Joy-Con arī noņemtus no Switch. Kāpēc? Jo aptuveni 27 eiro dārgajam kreisās pults aizvietotājam nav bezvadu raidītāja/uztvērēja. Vēl viena zudusi funkcija ir HD Rumble – sīkums, jo labā Joy-Con tik un tā vibrē. Tātad zīmola HORI pults der tikai lietošanai portatīvajā režīmā. Ja tas nav šķērslis, tad D-Pad Controller ir lielisks risinājums.

Īsais apskats: darbojas uzreiz pēc uzslidināšanas kreisajā pusē. Pogām “L” un “ZL” ir nedaudz lielāka pretestība nekā oriģinālajām, turpretī mīnusa formas un ekrānuzņēmuma taustiņš ir mīksts, tas ir, bez klikšķa. Arī HORI svira šķiet maķenīt stīvāka. Pults turas savā vietā ciešāk par labo Joy-Con (tas droši vien tādēļ, ka nav nolietota). Pats labākais un galvenais iemesls pirkt D-Pad Control atrodas manipulatora pašā vidū – virziena kursors.

Switch nav izcila konsole 2D spēlēm, jo tai nav t. s. krustiņa. Kreisajā pusē standarta Joy-Con ir četras individuālas podziņas, ar ko norādīt virzienu, pārvietojoties izvēlnēs vai, piemēram, staigājot ar varoni spēlē. Lai gan Nintendo risinājums ir apmierinošs, divdimensiju darbos tas nav optimāls, jo ir grūti uztaisīt kustības pa diagonāli utt. HORI pults situāciju labo ar savu virziena kursoru. Tāpat kā pārējās pogas tas spiežas mīksti, taču ir jūtami labāks par Pro Controller iekļauto. Beidzot var baudīt 2D spēles arī portatīvi.