SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Day of the Tentacle Remastered apskats

HomērsHomērsgrupāStrike.lvStrike.lv2021. g. 25. maijs 18:08labots 2022. g. 23. jūl. 17:12
Day of the Tentacle Remastered apskats

Day of the Tentacle Remastered apskats

Remasterēta spēle, remasterēts apskats.

Mēģiniet apturēt ļaunā violetā taustekļa plānus!

Day of the Tentacle sākotnēji tika izlaista 1993. gadā kā turpinājums lieliskajai point-and-click spēlei ar nosaukumu Maniac Mansion, un, lai arī komerciāli tā nebija milzīgs hīts, daudzi to kronēja par vienu no labākajām Lucasarts kvestu spēlēm. Toreiz, tālajā 1993. gadā spēlētāji pārņēma kontroli pār trim pusaudžiem, kuri ceļoja laikā un risināja dažnedažādas mīklas kāda traka zinātnieka savrupmājā. Tie gan bija laiki. Tad, pēc 23 gadiem, Double Fine Productions - studija, kuru dibināja bijušais LucasArts darbinieks, leģendārais Tims Šeifers - izlaida spēles uzlaboto, remastered versiju, kurā bija jauna, ar rokām uzzīmēta HD grafika, pārtaisīta mūzika un skaņas efekti, kā arī daudzi citi bonusi un jauninājumi.

Šis is remasterēts apskats spēlei, kuru sākotnēji apskatīju 2016. gadā. Paldies kompānijai Double Fine Productions par spēles apskata kopijas nodrošināšanu.

Vienmēr atradīsies kāds, kas sagribēs iekarot pasauli. Šoreiz tas ir runājošs tausteklis.

Es uzaugu spēlējot LucasArts spēles. Es izmēģināju visu, no Sam & Max Hit the Road un Indiana Jones and the Fate of Atlantis, līdz Grim Fandango un Full Throttle. Katru reizi, kad es iestrēgu pie kādas no daudzajām mīklām, es uz neilgu laiku aizgāju no spēles, visu atlikušo dienu domājot par iespējamo mīklas risinājumu. To varēja salīdzināt ar televīzijas šovu, kura sižets virzījās uz priekšu tikai tad, kad skatītājs saprata, kur tieši uz ekrāna klikšķināt. Lai arī mūsdienās uz katra Interneta stūra ir pieejami visu veidu spēļu ceļveži, (kurus, atzīstos, man nācās izmantot) Day of the Tentacle joprojām ir fantastiska pieredze arī bez tiem.

Šī spēles sižets risinās gadus pēc Maniac Mansion notikumiem. Kādu dienu, divi runājošie taustekļi, Freda Edisona darinājumi, iet pastaigā gar trakā zinātnieka savrupmāju, kad viens no taustekļiem, vārdā Violetais Tausteklis, nolemj padzert ūdeni no netālu esošās toksisko atkritumu caurules. Kā rezultātā toksiskais šķidrums apveltī viņu ne tikai ar milzu inteliģenci un dziļu tieksmi iekarot pasauli, bet arī ar vienu pāri roku. Palīgā uz savrupmāju tiek sasaukti spēles galvenie varoņi - botāniķis vārdā Bernards, nedaudz jukusī un dīvainā meitene Laverne un resnītis Hougijs. Diemžēl ļaunajam tausteklim izdodas aizbēgt, un liekas, ka viņu vairs nekas nevar apturēt. Šī iemesla dēļ Freds Edisons izlemj nosūtīt pusaudžus atpakaļ laikā lai novērstu toksiskās atkritumu caurules izraisīto piesārņojumu, tādējādi neļaujot Violetajam Tausteklim pārvērsties par ļaunu tirānu.

Taču kā vienmēr, viss nenotiek tā, kā sākotnēji plānots. Kļūdainas laika mašīnas dēļ Bernards paliek iestrēdzis turpat tagadnē ar trako Edisonu. Laverne tiek aizsūtīta 200 gadus tālā nākotnē, kurā pāri cilvēkiem jau valda taustekļi. Un Hougijs, savukārt, tiek aizsūtīts uz 200 gadus tālo pagātni, laikā, kad vēl tiek rakstīta Amerikas Savienoto Valstu konstitūcija. No šī brīža arī sākas spēlētāja dīvainie piedzīvojumi, kuru laikā jūs varēsiet brīvi pārslēgties starp varoņiem un pārsūtīt viens otram priekšmetus no sava inventāra, izmantojot laika mašīnu. Jūsu galvenais uzdevums ir atrast veidu, kā atkal apvienot visus trīs draugus un izglābt pasauli no ļaunā Violetā Taustekļa, pa ceļam risinot katram laika posmam atbilstošas mīklas.

Spēles galvenie varoņi - trīs draugi.

Day of the Tentacle Remastered ir point-and-click jeb velc-peli-un-klikšķini spēle, tādēļ daudzi jau noteikti zina, ko sagaidīt. Spēlētājam ir jāklikšķina uz priekšmetiem lai tos paceltu, un pēc tam jāizmanto tos kopā ar citiem priekšmetiem, lai atrisinātu mīklas. Sarunās ar citiem personāžiem spēlētājam bieži tiks dotas noteiktas norādes par to, kas jādara tālāk, kas nozīmē, ka katram no spēles varoņiem ir jāsadarbojas ar viņu pašreizējo Edisonu ģimenes paaudzi un rūpīgi jāpārmeklē savrupmāja. Visi objekti un priekšmeti pašā savrupmājā ir skaidri saredzami un viegli atrodami, tā kā skraidīt ar palielināmo stiklu nebūs nepieciešams. Pašas mīklas dažkārt mēdz būt neloģiskas, taču tās ir ļoti izklaidējošas, jo spēja dalīties ar varoņu inventāra priekšmetiem ļauj jums pielietot dažas unikālas problēmu risināšanas metodes. Spēlētāja varoņiem bieži vien nāksies atrast priekšmetus viņu attiecīgajos laika periodos un nosūtīt tos citam varonim, kurš savukārt varēs tos apvienot ar saviem inventāra priekšmetiem, lai atrisinātu kārtējo mīklu.

Derētu atcerēties arī to faktu, ka spēlētāja darbība pagātnē var atstāt iespaidu uz nākotni. Piemēram, spēlētājam kaut kādā veidā nākotnē ir jāiegūst etiķis priekš meitenes Lavernes. Lai to izdarītu, jums vajag parunāt ar Tomasu Džefersonu pagātnes laika posmā un piedāvāt viņam ielikt vīna pudeli laika kapsulā. Tad, pārejot uz Lavernes nākotnes laika posmu, jūs varat atrast to pašu laika kapsulu, atvērt to un vīna pudele jau būs pārvērtusies par etiķi.

Izskatās, ka ASV karogs vēl nav atradis savu īsto dizainu.

Trūkumu ziņā šeit nav daudz ko teikt. Dažas šīs spēles mīklas var šķist neloģiskas, un šī iemesla dēļ, tās nebūs viegli atrisināt. Iesācējiem var rasties grūtības mēģinot pieveikt šo spēli patstāvīgi, neizmantojot nekāda veida ceļvežus. Par laimi, spēlētājs šajā spēlē nespēj nomirt, tāpēc jūs varat brīvi izmēģināt visas neprātīgās darbības, līdz atrodat pareizo mīklas risinājumu. Pats galvenais šajā spēlē ir vienmēr "domāt ārpus rāmjiem". Katru reizi, kad jūs beidzot pieveiksiet kārtējo mīklu, tās risinājums liks jums iekliegties, "Kāpēc man tas agrāk neienāca galvā?". Gandarījums vien ir tā vērts.

Vēl viena no spēles galvenajām iezīmēm ir tās lieliskais humors, kas pavada spēlētāju visas spēles garumā. Gandrīz katrā dialogā ir paslēpts kāds savdabīgs joks, turklāt izstrādātāji ir labi pacentušies, un ir spējuši Day of the Tentacle piepildīt ar daudzām atsaucēm uz slavenām filmām, kā arī citām spēlēm. Klāt tam visam, Day of the Tentacle var droši dot spēlēt visiem vecuma spēlētājiem, jo šeit nav sastopama nekāda veida vulgaritāte.

Ja vecais darbības vārdu saraksts iet pie sirds vairāk nekā mūsdienu uzlabojumi, var izmantot arī to.

Day of the Tentacle grafikas stils ir diezgan savdabīgs. Šeit var bieži pamanīt sienas, grīdas vai griestus ar izliektām formām un greizi sazīmētiem objektiem, kas vietām piedod spēlei sirreālu noskaņu. Citiem vārdiem sakot, šī nemaz nav vizuāli garlaicīga spēle. Izstrādātāji nepārprotami pavadīja daudz laika, veidojot neparasto personāžu animācijas, un tās patiešām piešķir spēlei savu unikālo stilu. Piemēram, ja spēlētājs ilgu laiku neko nedara, Hougijs laiku pa laikam pakasīs savu dibenu, gaidot, līdz jūs atsāksiet spēles procesu.

Taču uzmanības centrā šeit, protams, ir pārtaisītā un uzlabotā grafika. Viss tika darīts saskaņā ar mūsdienu spēļu standartiem - fons, varoņi un lokācijas tika pārzīmētas, mūzika un skaņas efekti tika atkārtoti ierakstīti, un visi personāži tagad runā skaidri saprotamā un skaidri skanošā balsī. Savukārt ja esat oriģinālās, pikseļu grafikas cienītājs, jūs jebkurā brīdī varat pāriet atpakaļ uz oriģinālo grafikas stilu, vienkārši nospiežot vienu tastatūras podziņu. Spēlētājam tiek dota iespēja arī sajaukt un saskaņot opcijas. Piemēram - ja vēlaties pārtaisīto un remasterēto grafiku kopā ar veco mūziku, šī opciju kombinācija ir pieejama opciju izvēlnē. Vēl viens jauninājums ir spēja apskatīt spēles konceptuālo mākslu un paklausīties izstrādātāju audio komentārus. Gandrīz katrā spēles lokācijā ir pieejams komentāru celiņš, kas sniedz spēlētājam ieskatu Day of the Tentacle spēles izstrādē.

9/10

Vienīgais iemesls izvairīties no šī remastera, ir ja spēlētājam jau sāk nākt vēmiens no point-and-click kvesta spēlēm. Pat ja pirms vairākiem gadiem jau esat spēlējušie oriģinālo spēles versiju, Day of the Tentacle piedāvā pietiekami daudz iemeslu atgriezties. Spēle ir noteikti ieteicama tiem, kam patīk piedzīvojumi, mīklas, intriga un humors.

Day of the Tentacle Remastered ir pieejama uz Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS, PlayStation 4, Xbox One, iOS, DOS un PlayStation Vita platformām. Iekš Steam to var iegādāties šeit.

Day of the Tentacle Remastered Trailer #day-of-the-tentacle-remastered