SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

South of the Circle apskats

HomērsHomērsgrupāStrike.lvStrike.lv2022. g. 5. aug. 21:38labots 2022. g. 6. aug. 18:08
South of the Circle apskats

South of the Circle apskats

jeb sniegs un mīlestība aukstā kara fonā...

Kustības uztveršanas tehnoloģija, virtuālās realitātes brilles, lielākas atmiņas ietilpības iespējas, grafiskie uzlabojumi... šķiet, jo vairāk video spēļu tehnoloģijas attīstās, jo vairāk spēles virzās uz vēl interaktīvāku stāstu veidošanu. Attīstoties tehnoloģijām, arvien vairāk spēļu izstrādātāju mēģina izveidot pašiem savas filmas, videospēļu veidolā. Metal Gear Solid franšīžes radītājs Hideo Kodžima spēj bez jebkādām īpašām pūlēm pierunāt kādu slavenu, Normana Rīdusa līmeņa aktieri piedalīties sava jaunākā meistardarba izveidē. Nesen atdzīvinātā Telltale Games kompānija strādā vaiga sviedros un jau nākamgad gatavojas izdot turpinājumu augsti novērtētajai sižeta spēlei The Wolf Among Us. Nepieciešamība iegūt tādu pašu atziņu kā Holivudas grāvējiem ir sapnis, kas, šķiet, karājas virs nozares lielāko izdevēju galvām. Neskatoties uz to visu, neviens īsti nevar noliegt to faktu, ka videospēļu medijs joprojām ir vadošais formāts patiesi fantastisku stāstu stāstīšanai, un South of the Circle no izstrādātājiem State of Play nebūt nav izņēmums.

Paldies izdevējam 11 bit Studios par spēles apskata kopijas nodrošināšanu.

South_of_the_Circle_Screenshot_02.png

Ziema pēkšņi nav mans mīļākais gadalaiks.

South of the Circle ir sižeta spēle, kas daļēji ir arī sava veida “pastaigu simulators” (walking simulator), pietam viens no labākajiem savā jomā. No pirmā acu uzmetiena tas ir stāsts par izdzīvošanu ārkārtīgi skarbos laikapstākļos. Spēlētājs pārņem vadību pār galveno varoni, vārdā Pīters. Viņš ir universitātes pasniedzējs, kurš jau trešo gadu mokās pie sava zinātniskā darba izveides, pētot mākoņu veidojumus un to, kā tie pārnēsā radiāciju. Brauciena laikā ar lidmašīnu, Pītera transportlīdzeklis avarē, un viņš nokļūst Antarktīdas kontinenta aukstajā apskāvienā kopā ar savu pilotu. Visi tradicionālie izdzīvošanas stāstu aspekti šeit ir uzreiz atrodami - lidmašīnas avārija, nežēlīgi laikapstākļi, ievainots sekundārais personāžs, kā arī izmisīgi mēģinājumi izdzīvot un pārvarēt neparedzētas grūtības pie dabas krūts. Trūkst tikai Leonardo Di Kaprio un Toma Henka izdzīvošanas dueta, vai nē?

Taču South of the Circle ir kas vairāk, nekā parastas izdzīvošanas stāsts. Spēles sižets risinās uz aukstā kara fona, sešdesmitajos gados – laikā, kad politiskā starpvalstu spriedze bija visu laiku augstākajā līmenī, un kad ļaužu prātus bija pārņēmuši komunisma spēku iespējamie draudi. Jebkuru lielu sižeta līniju atklāšana spēj sabojātu krietnu daļu no šīs spēles, taču ir vērts pieminēt, ka Pīters ir ļoti slāņains personāžs, un viņa personība lielā mērā būs atkarīga no tā, kādas izvēles veiks pats spēlētājs. Tas ir gan sevis izzināšanas, gan izdzīvošanas stāsts – kombinācija, kas, jāsaka, ļoti labi darbojas praksē.

Bradājot pa sniegu, Pīters sāk atcerēties pagātnes notikumus, kas ir stāstu stāstīšanas rīks, ko izstrādātāji šeit pielieto ļoti bieži, ar mainīgiem panākumiem. Šie pagātnes uzplaiksnījumi, lai arī forši un informatīvi, dažkārt šķiet nedaudz sasteigti. Dažas ainas tiek pārtrauktas pārāk ātri, lai tās spētu atstātu kādu ilgstošu efektu. Spēles sižeta centrā atrodas visaptverošs mīlas stāsts starp Pīteru un kādu citu universitātes pasniedzēju, vārdā Klāra. Šo divu personāžu attiecīgie aktieri ir paveikuši pa īstam pārsteidzošu darbu, attēlojot šīs attiecības, izmantojot videospēļu mediju. Kopumā, šī interaktīvā pieredze ir gan romantiska, gan introspektīva, politiska un humoristiska, taču zem tā visa slēpjas jautājums par to, kādus savas dzīves aspektus jūs esat gatavs pacelt, un kādus sagraut.

South_of_the_Circle_Screenshot_05.png

Divi mīlas putni, kuru kopējā saikne ir šī neparastā piedzīvojuma pamatā.

South of the Circle ir spēle, kas pirmām kārtām ir apņēmusies stāstīt interesantu un jēgpilnu stāstu. Šajā ziņā tā ļoti prasmīgi izceļas no daudzu citu sižeta spēļu lēruma. To ir vēlams nospēlēt vienā vēzienā, jo kopējais spēles process ilgs vidēji četras stundas. Personāžu balsis ir ieskaņojuši patiesi talantīgi aktieri, kuru aktierspēle bieži lika man aizmirst, ka spēlēju interaktīvu spēli. Es attapos vien tad, kad bija laiks ķerties pie tastatūras, lai izvēlētos kādu no dialogu opcijām. Pašu aktieru kustības arī tika ierakstītas, izmantojot jau pieminēto kustību uztveršanas tehnoloģiju, tādejādi liekot personāžiem justies vēl dzīvākiem. Visi personāži reaģē uz spēlētāja teikto, un to kustības ir pilnas ar dažādām niansēm, kas palīdz iesaistīt spēlētāju notiekošajā. Savukārt pašas lomas ir atveidojuši aktieri no vairākām pazīstamām filmām un šoviem, tādiem kā HBO veidotais seriāls Černobiļa, Dauntonas abatija, Troņu spēle un 2018. gada Bohēmista rapsodija.

Tomēr, neskatoties uz visām šīm lietām, bez jebkādiem spēles elementiem South of the Circle būtu tikai viena pārlieku gara filma. Stāsta laikā spēlētājam tiek piedāvātas dialoga opcijas, no kurām izvēlēties. Tās nav tradicionālas dialoga izvēles, kas ir attēlotas ar vārdiem uz ekrāna, bet gan abstraktas formas, kas atspoguļo Pītera sniegto atbilžu intensitāti. Trīcošs sarkans punkts norāda uz saspringtāku, izmisīgāku reakciju, savukārt zilais taisnstūris apzīmē mierīgāku un vienkāršāku atbildi. Vismaz tā man šķiet. Spēle šīs dīvainās dialogu opcijas nekad īsti nepaskaidro, un man nav izdevies precīzi noskaidrot, ko īsti katra no formām nozīmē. Pīters dažkārt izteica pretējo tam, ko es gribēju pateikt, kas noteikti nebija izstrādātāju paredzētais efekts.

South_of_the_Circle_Screenshot_0.png

Neļaujiet mākslas stilam jūs maldināt — šīs spēles varoņi ir sarežģīti un ļoti ekspresīvi.

Minimalistiskā grafika izceļas jau no pirmajām pāris spēles minūtēm. Šī spēle atmet liekās un nevajadzīgās detaļas, lai pievērstu lielāku uzmanību sižetam, un šādas pūles noteikti ir atmaksājušās. Reālisms tika veiksmīgi aizstāts ar stilizētu grafikas stilu, kas izskatās patīkami, tajā pašā laikā nekausējot datoru. Audio ziņā, šīs spēles mūzika ir pielīdzināma labākiem Holivudas filmu skaņu celiņiem. Tā izcili papilda spēles procesu, palīdzot ainām izcelties ne ar grafiku un iespaidīgo aktiermākslu vien. Dažus noteikti apmulsinās spēles īsums, jo, kā jau minēju, to var pieveikt apmēram četru stundu laikā, taču tie, kam ar sižetu pilnas spēles iet pie sirds, noteikti varēs piekrist, ka šāds skaitlis ir pietiekami brangs šāda tipa spēlei. Tāpat kā prasmīgi veidotajā pilnmetrāžas filmā, iekš South of the Circle katra sekunde ir neaizmirstama. Taču tāpat kā jebkurā pilnmetrāžas filmā, stāsta nobeigums ir fiksēts, un īpaši mainīt to nebūs iespējams. Tas gan žēl.

Vienīgais, kas dažkārt patraucēja iedziļināšanos sižetā, bija dīvainie grafiskie kukaiņi, kas ik pa laikam izlēca uz ekrāna. Dažkārt personāžu modeļi izskatījās tā, it kā tie nebūtu gluži piestiprināti pie zemes, un reizēm tie mēdza uz brīdi saplūst ar citiem pasaules objektiem. Es ļoti ceru ka izstrādātājiem izdosies visus šos kukaiņus izlīdzināt.

South_of_the_Circle_Screenshot_01.png

8/10

Izstrādātājiem State of Play noteikti ir izdevies radīt brīnišķīgi realizētu pasauli, pat ja spēlētājam netiek dots pārāk daudz laika, lai to izbaudīt. Spēles sižets ir salīdzinoši īss un lineārs, un to var pabeigt vienā piegājienā. Bet vai to var uzskatīt par kādu baigo mīnusu? Ļaudis labprāt dodas skatīties divas stundas garas filmas kinoteātros, kur biļetes maksā ap desmit eiro vai pat vairāk – un tas ir pat neņemot vērā uzkodas, tādas kā popkorns, načo vai dažāda veida dzērienus. South of the Circle sniedz spēlētājiem iespēju izbaudīt pašiem savu, četras stundas garu interaktīvo filmu, kuru var jebkurā laikā iepauzēt, lai apkopotu notikušo vai uzkostu kādu siermaizi. Lai gan tā noteikti nav spēle, kas patiks ikvienam, South of the Circle ir lieliski piemērota tiem, kuri vēlas iegremdēt sevi labi izstāstītā un romantiskā stāstā par kompleksām un sirdi plosošām izvēlēm. Krievu valodas subtitri, protams, ir pieejami.

South of the Circle ir pieejama uz Microsoft Windows, PS5 & PS4, Xbox One & Series X|S, iOS, Mac, tvOS un Nintendo Switch platformām. Iekš Steam to var iegādāties šeit.

South of the Circle | Release Trailer

#south-of-the-circle