Goodman2576Goodman2576grupāPC dzelži PC dzelži 24. okt. 19:26

Labsvakars visiem. Beidzot esmu saņēmis visas sava jaunā PC detaļas un arī salicis visu kopā :)

Labprāt padalīšos ar jums savā izvēlē un piedzīvojumos to visu savācot kopā.

Domājot par korpusu, vēlējos ko elegantu, bet reizē askētisku, jo neesmu krāsaino led fans un arī stiklots korpuss nebija manā dienas kārtībā. Kaut kā no estētiskās puses acīs iekrita Fractal Design ražojumi un sākotnēji izvēlējos Define 7 korpusu, jo nu taču liels un skaisti melns :) , tomēr apdomājot izvēli daudz vairāk beigās iepatikās North Charcoal Black. Lielummānija dzina pēc XL korpusa, taču beigās visu izšķīra cena un lieliskais amazon atlaižu piedāvājums, kā rezultātā tiku pie zemāk attēlā redzamās standarta ogļu melnās versijas ar riekstkoka līstīšu apdari priekšpusē un esmu ļoti apmierināts. Ja aizies širmis ciet un gribēsies kādu video karti/ķieģeli ielikt, vietas pietiks jo garumā var iestūķēt pat līdz 355mm garu iekārtu. Zinu, ka daži modeļi ir garāki, bet lielākā daļa ierakstās.

DSC_2339.JPG

Mātesplates izvēle bija pamatīgi ilgstošs process jo arī šeit galvenā doma bija ielikt tādu mātes plati, lai pēc iespējas ilgāku laiku to lietotu un atjaunot tikai ar citu procesoru. Tā kā šoreiz pārgāju uz AMD procesoru, tad attiecīgi sākotnēji pētīju 670 un 650 čipsetu sērijas plates. Tā kā bija laba pieredze ar Asrock tad izvēle nonāca pie B650E Riptide WiFi versijas un to arī pasūtīju. Pēc divu nedēļu gaidīšanas, veikals paziņoja, ka diemžēl plate nav atnākusi, kaut kur pa ceļam noklīdusi. Vēl pāris dienas bombardēju veikalu ar jautājumu ko tad viņi ātri varētu piedāvāt līdzvērtīgu uz ko atbildi nesaņēmu, taču pa to laiku jau interneta veikalos bija parādījušās X870 čipseta plates. Beigās piedāvāju veikalam, ka labāk piemaksāju un paņemu to pašu Riptide bet jaunāko versiju. Un tavu brīnumu karte jau pēc trīs dienām bija klāt :)

DSC_2341.JPG

Ar procesora izvēli arī bija garāks stāsts. Tātad vispirms izšķiršanās par labu AMD, pēc tam protams vēlme iegūt labāko iespējamo spēļu CPU, kā Ryzen 7 7800X3D, tomēr kamēr domāju un taisījos uz pirkšanu, cena pieauga kosmiski un sapratu, ka tomēr jāiedziļinās alternatīvās. Tā nu optimālāka izvēle apstājās pie 7700X procesora, kas uz iepirkuma brīdi bija vēl par ~150 eiro lētāks, bet veiktspējā atpalika vien par 5-10%. Katrā ziņā ceru, ka jaunie 7 sērijas procesori sevi labi pierādīs un pēc kāda laika, ja ļoti gribēsies iztērēt naudu upgreidam, varēs ielikt arī 9800X3D, lai gan cena noteikti sākumā būs kosmiska, bet kas to zin kas būs pēc pāris gadiem.

Kā jau totāls amatieris, kaut kā nebiju paskatījies, ka mana esošā dzesētāja stiprinājumi AM5 procesoriem vairs neder, jo uz to vēlējos ieekonomēt par cik tas bija uzmontēts vecajai sistēmai relatīvi nesen un šķita gan labs un liels, bet nu finišā nācās arī te izdarīt jaunu izvēli. Paņēmu Noctua NH-U12S REDUX. Attiecībā uz PSU izvēle krita uz modulāro Corsair RM1000e, nu tā lai ar konkrētu rezervi. Nekad iepriekš nebija bijis modulārais PSU, taču iespēja nepiesārņot datora korpusu ar liekiem kabeļiem man šķita pievilcīga.

Vēl daži sīkumi: RAM - DDR5 Kingston Fury Beast Black Expo 32GB, pagaidām viens modulis, bet ir plāns drīzumā piepirkt tādu pašu otru un tad jau būs gana. Tikai pēc iegādes sapratu ko nozīmē EXPO - iespēja vienkārši BIOSā overclockot atmiņu, faktiski jau pēc noklusējuma var izvēlēties divas atregulētas RAM OC opcijas ar max frekvenci 6000MHz - ērti.

Nu un divi jauni Gen4 M.2 SSD pa 2TB, Crucial T500 jau bija iepirkts savlaicīgi un amazon atkal ar savu atlaidi iebaroja vēl WD Black SN850X.

No vecās kastes protams pārceļo jau iemīļotā Palit RTX 4070 videokarte un pēc brīža tiks pārlikti vēl divi Sata SSD attiecīgi 2TB un 1TB.

Mātes platei vēl ir Gen5 SSD M.2 slots, bet tur cenas pagaidām iespārda un cik saprotu tad lielas jēgas arī patreiz no tā 2x lielāka ātruma nav. Taču tā kā sistēma ir pilnībā PCIe 5 versijai gatava, tad iespējams nākotnē ar jaunu videokarti kas atbalstīs PCIe 5 arī būs jēga iegādāties ātrāku SSD.

Jā un ja jums pietika pacietības izlasīt visu manu savārstījumu līdz galam, tad iesakiet lūdzu ko darīt ar vecās sistēmas atliekām kas tīri labi darbojās, gan CPU i7 4770, gan PSU Corsair TX850, gan DDR3 RAM 4x4GB Kingston Beast, arī Asrock H87 Pro4 mātes platei šķiet joprojām nav ne vainas. Vai tirgot pa detaļām vai labāk visu kasti kopā? šobrīd ieliku atpakaļ veco GTX970 lai sistēma funkcionētu. Varbūt kādam interesē - par cenu noteikti vienosimies.

Nu kad savu mainīju,adevu mammai,Tur bija i7 4700 ar 1660 Ti viņa apmierināta :D A ko tu ar tik daudz atmiņas dari? Man ar manu 1TB priekš manis un 250gb priekš OS un citam softam pilnībā pietiek,bet nu man arī baigi nepatīk kad ir piebāzts,deļ ko vienlaicīgi čupām viskaut kas nav sapumpēts. Pēc savas pieredzes atceros atrast visu ko grib ir murgs un tā lai viss vēl sapas.

@dralafi nu mammai vairs nesanāks atdot gan, viņai tagad labi bez pasaulīgām lietām. Ja tu ar atmiņu domā cietos diskus, tad kā jau sens teiciens saka "naudas un atmiņas cietajā diskā nekad nav par daudz" :)

Ārkārtīgi smuks korpuss! 👍🏼 Veco sistēmu atdāvinātu kādam rada gabalam. Manuprāt, pircējs visam komplektam gan noteikti atrastos.

DrejzLVDrejzLV25. okt. 10:02labots 25. okt. 10:05

Paldies par aprakstu un procesu, lai gan man PC nav bijis kopš 00', nezinātu ko iesākt, vai kā salikt pats, pēdējais PC ko mājās atceros ir kad biju sīks uz kā spēlēju #need-for-speed-underground

Intereses pēc, salikt pašam PC izmaksā lētāk, nekā nopirkt jau pre-built?

@drejzlv Ja vien pre-build nav mega liela atlaide tad 99.9% pašam pa detaļam salikt būs lētāk. Daudzi interneta veikali piedāvā pa brīvu salikt visu iekšā ja pērc pie viņiem visas detaļas.

@drejzlv Jāpiekrīt @djkikisa izvēloties detaļas pašam pirmkārt jau ir konstruēšanas prieks. Ja šķiet, ka pietrūkst zināšanu kā salikt vai pilnībā nokomplektēt, tad konkrētais interneta veikals gandrīz vienmēr palīdzēs ar padomu un ieteiks kaut ko pamainīt. Man tā dateks.lv salika iepriekšējo datoru kādus 8 gadus atpakaļ un pēc tam arī dēlam izvēlējos detaļas un salika bez maksas, viņiem ir labs konstruktors mājas lapā, kur var patrenēties, tomēr ne visas izvēles tur ir iespējamas un dateks arī nav lētākais veikals. Protams tad tev visas detaļas jāņem pie viena pārdevēja, kas finansiāli var izrādīties mazliet dārgāk. Pašam salikt arī nav nekādu problēmu, jo yotube ir pilns ar pamācībām ja arī kaut kas šķiet neskaidrs. šoreiz iepirkos ilgākā laika periodā, vienu SSD un RAM nopirku jau pavasarī, videokarti gadu atpakaļ un izmantoju vecajā sistēmā. Videokarte ir tā lieta ko vienmēr var sākumā paņemt līdzi no vecās sistēmas un investēt vēlāk, jo bieži ir visdārgākā komponente. Tātad šoreiz man ļoti patika amazon.de atlaides un piegādes ātrums SSD, PSU un case, RAM bija izdevīga cena RD veikalā, un CPU un Mātes plati pirku M79...., bet nu tas ir uzticības un gaumes jautājums, katram jau ir savi veikali un pieredzes.