SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Namco Museum Archives Vol 2

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 7. aug. 14:42
Apskats: Namco Museum Archives Vol 2

Apskats: Namco Museum Archives Vol 2

Namco retro kolekcijas spēļu apskats (Vol 2)


Namco muzeja otrā izdevuma kolekcijas spēles

Namco Museum Archives Vol 2 tika izdota šī gada jūnijā platformām PlayStation 4, Switch, Xbox One un PC. Kolekcijā papildus spēlēm ir iekļautas ērtas funkcijas, piemēram, iespēja saglabāt spēli jebkurā laikā un ielādēt to no izvēlētas saglabātās vietas. Es jau apskatīju pirmo daļu Namco Museum Archives Vol 1, tāpēc par kolekcijas iespējām neatkārtošos, jo lietotāja saskarne un funkcionalitāte ir tieši tāda pati kā pirmajā daļā. Pilnais Namco muzeja otrā izdevuma kolekcijas spēļu saraksts:

  • Galaga,
  • Battle City,
  • Pac-Land,
  • Dig Dug II,
  • Super Xevious,
  • Mappy-Land,
  • Legacy of the Wizard,
  • Rolling Thunder,
  • Dragon Buster II,
  • Mendel Palace,
  • Gaplus.

Namco Museum Archives Vol 2 sastāv no 11 spēlēm. Kā jau iepriekšējā izdevumā, pirmās desmit ir oriģinālās Namco spēles, bet papildus ir pievienota Gaplus, kas pārveidota kā 8 bitu versija. Gaplus var uzskatīt par Galaga trešo daļu, kas nebūt nav tik aizraujoša kā Galaxy vai Galaga, kurās ir jāšauj kosmiskie kuģi.

Galaga - viena no galvenām izdevuma spēlēm

Galaga – galvenā spēle uz Namco Museum Archives Vol 2 vāka

Spēļu kolekcijas apskats

Pa lielam otro daļu var uzskatīt par pirmās turpinājumu, jo ir iekļauti tā laika spēļu turpinājumi, kā Galaga, Dig Dug II, Dragon Buster II un Mappy-Land. Pat Pac-Land savā veidā var uzskatīt par Pac-Man spin-off un arkādes spēli, kas ir iedvesmojusies no sērijas Pac-Man.

No sarakstā minētajām spēlēm man personīgi zināmākā un visvairāk spēlētā ir tanki jeb Battle City. “Tanki” spēlējas tieši tāpat kā atceros no bērnības, kad aktīvi tika spēlēti kopā ar draugiem un pavadītas neskaitāmas stundas. Kā jau zināms, kopā ir jautrāk. Battle City ir sava veida labirinta spēle, kurā ir jāsargā savs ģerbonis no augšējā ekrāna daļā ģenerētiem tankiem, vācot dažādas bonusa emblēmas, kas ļauj vieglāk pieveikt kārtējo istabu. Battle City ir vienkārša spēle ar nejaušības elementiem, kas atgādina tādu klasisku spēli kā Bomberman.

No piedāvātajām spēlēm vēl patika Galaga, ko var uzskatīt par Galaxian turpinājumu. “Galaktikas” sīkvelā cīņas ir nedaudz izsmalcinātākas, kā arī ir piedāvātas dažādas pretinieku variācijas. Galaga nemanot aizspēlējos līdz pat 20. līmenim, kas lieliski izklaidēja. Galaga ir NES klasika un viena no mīlētākajām sava laika spēlēm. Tā ir vienkārša cīņas spēle 2D plaknē ar pāris vienkāršām šaušanas iespējām, taču, to spēlējot, laiks paiet nemanot.

Mappy-Land - viena no jautrākām sērijas spēlēm

Mappy-Land – viena no jautrākajām klasiskās sērijas spēlēm

Platformeru faniem ir iekļautas tādas spēles kā Pac-Land un Mappy-Land. Manuprāt, Pac-Land varoņa kontrole ar taustiņiem ir pavisam neintuitīva. Piemēram, apļa taustiņš ir kustība pa kreisi, un X – pa labi, kā arī kvadrāts iedarbina lēno pārvietošanos, kamēr trīsstūris tiek lietots, lai pārvietotos ātri. Vadība sagādāja zināmas grūtības šajā pēc skata mīlīgajā arkādes spēlē. Savukārt viena no labākajām šāda veida spēlēm ir Mappy-Land, kas ir Mappy turpinājums. Tajā pele bēg no kaķiem, lēkājot pa batutu un pārvietojoties pa 2D vertikāliem līmeņiem. Atšķirībā no pirmās daļas Mappy-Land nav jāvirina durvis. Šajā daļā ir iekļauti ne tikai batuta lēkāšanas līmeņi, bet oriģinālas istabas, piemēram, pirātu kuģis, ar balonu lidošanas līmenis pilī un džungļu lēkāšanas līmenis. Personīgi Mappy-Land ir mans šīs kolekcijas atklājums un viena no mīļākajām spēlēm sērijā. Ar to nemanot aizspēlējos vairāk par 15 līmeņiem.

Vēl viena mīklu tipa action spēle ir Dig Dug II – tiešais turpinājums Dig Dug. Tajā spridzinātājs Dig Dug var atdalīt salas, nogalinot monstros, vai var izslēgt tos ar āķi. Ja godīgi, otrā daļa man patika krietni labāk par oriģinālu. Šajā spēlē ir diezgan ātri jāreaģē un jāspēj izvairīties no neskaitāmiem pretinieku bariem. Jau ap desmito līmeni spēle kļūst sevišķi brutāla – pūļu ir arvien vairāk un vairāk.

Mendel Palace - dīvaina kvadrātu un zvaigznīšu spēle

Mendel Palace – dīvaina kvadrātu un zvaigznīšu spēle

Savukārt Rolling Thunder ir šūteris ar kosmosa kuģi, kurā var pārvietoties pa vertikāli, kopumā apmierinošs. Rolling Thunder ir Xevious turpinājums un neievieš nekādus jaunumus, salīdzinot ar pirmo daļu. Savukārt dīvaina spēle ar zvaigznītēm un kvadrātiem ir Mendel Palace. Tajā ir nepieciešams savienot grīdas flīzes un mēģināt iestumt pretiniekus sienās. Mendel Palace var izraisīt zināmu atkarību, sev jautājot, kāpēc es ko tādu vispār spēlēju. Tāpat kolekcijā ir iekļautas man īsti nesaprotamas spēles kā Rolling Thunder, arkādes un aizsega šūteris, un Legacy of the Wizard, kas ir 2D action platformeris ar RPG elementiem. Vismazāk saistošā spēle no kolekcijas likās RPG Dragon Buster II.

Kopumā

Namco Museum Archives Vol 2 ir labs turpinājums pirmajam krājumam. Tajā ir iekļautas 11 spēles, un daudzas no tām ir turpinājumi. Personīgi otrais Namco izdevums man sagādāja vairāk prieka, neskatoties uz mazāk zināmiem nosaukumiem kā pirmajā daļā. Tajā var atrast arī pa kādam slēptajam dārgakmenim kā Galaga vai Mappy-Land. Savukārt pārveidotā Gaplus versija 8 bitu formātā nav tik iespaidīga kā pirmā izdevumā iekļautais Pac-Man Championship Edition. Kā jau minēju iepriekšējā apskata daļā, tajā nav iekļauts muzeja stila saturs. Gandrīz lielākā daļa iekļauto spēļu sagādā savu veida prieku. Šī kolekcijas daļa domāta tikai īstiem NES un 8 bitu klasikas faniem.

Liels paldies par apskata kodu Bandai Namco Entertainment!


Izdošanas datums: 2020. gada 18. jūnijs
Izdevējs: Bandai Namco Entertainment
Platformas: PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch
Apskatītā versija: PlayStation 4