SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Iespaidi: Brain Training for Nintendo Switch

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 14. apr. 23:22
Iespaidi: Brain Training for Nintendo Switch

Iespaidi: Brain Training for Nintendo Switch

Infrasarkanais profesors.


Daudzi pieņem, ka vecumdienās mēs visi kļūsim dumji un būsim apgrūtinājums saviem bērniem un mazbērniem. Tas esot neizbēgami. Nepiekrītu: uzskatu, ka svaigs gaiss, bieža fiziskā aktivitāte, lielveikala cukuroto mēslu patēriņa samazināšana, pietiekams miega daudzums un prāta stimulācija ievērojami palīdz cīņā pret vecuma radītu demenci. Videospēļu sērija Brain Training tiek pozicionēta kā palīglīdzeklis pēdējam no uzskaitītajiem smadzeņu stiprināšanas veidiem. Vai tas ir efektīvs?

Spriežot pēc Dr. Kawashima's B rain Training for Nintendo Switch (turpmāk – BTS) mērījumiem, esmu 32 treniņa dienu laikā samazinājis savu aptuveno smadzeņu vecumu par 34 gadiem (no 80 uz 46). Droši vien objektīvi būtu bijis veikt IQ testu pirms un pēc, bet tas netika darīts, tāpēc varu tikai subjektīvi atbildēt, ka, jā, jūtos gudrāks. Ir gan blakusfaktori: kad sāku lietot programmatūru, plāndēmija pie mums vēl nebija ieradusies, strādāju kā ķīnietis un mazāk gulēju.

Jebkurā gadījumā runa nav par nopietnu risinājumu smadzeņu darbības uzlabošanai, drīzāk izklaidi ar pievienoto vērtību. Īsi sakot, nekas daudz nav mainījies kopš 2006. gada, kad parādījās pirmā Brain Training daļa. Tātad darīšana ir ar minispēļu krājumu, kas pārbauda lietotāja domāšanu, reakciju un atmiņu. Daudzi no oriģinālās DS spēles uzdevumiem vēl aizvien ir šeit, piemēram, rēķināšana, lasīšana, cilvēciņu skaitīšana un, protams, sudoku.

Ir visādas sīkas izmaiņas vingrinājumos, šis tas pielikts un nogriezts, bet BTS šķitīs pārsteidzoši pazīstama arī tiem, kuri 10 gadus nav spēlējuši nevienu Brain Training. Stūrainā Dr. Kavasimas galva nekur nav pazudusi, profesors vēl aizvien pēc katra uzdevuma stāsta, kas ko stimulē, teikto pamatojot ar atsaucēm uz pētījumiem. Mērķis arī nav mainījies, proti, ir jātiecas dabūt aprēķināto smadzeņu vecumu līdz 20 gadiem (optimālais un zemākais skaitlis) iknedēļas testā, kas sastāv no 3 nejaušiem vingrinājumiem.

Bakstīt un rādīt ar pirkstiem

Komplektā ar BTS fizisko versiju tiek dots irbulis ar mīkstu galu plānas pildspalvas biezumā – neatsverams rīks šajā gadījumā, jo atšķirībā no iepriekšējām Nintendo portatīvajām sistēmām piederums bakstīšanai neietilpst konsoles standartaprīkojumā. Ciparu un teksta ievade vēl aizvien notiek, zīmējot ekrānā (BTS ir paredzēta lietošanai portatīvajā režīmā).

Manā gadījumā gan tā ir pamatīga problēma. Lai gan patīkami, ka nu pieciniekiem var norādīt, vai tos rakstām ar vienu vai divām kustībām, ar citiem cipariem pastāvīgi ir grūtības. Ne viens vien uzdevums ir izgāzies tikai tāpēc, ka BTS nepareizi nolasīja ar rokām rakstīto (skatīt video augstāk). Būtu jauki, ja Nintendo beidzot ieviestu iespēju spiest virtuālas ciparu pogas, tādējādi novēršot vairumu rokraksta atpazīšanas kļūdu. Nav tā, ka tehniskās ķibeles pilnīgi sabojā spēlēšanas prieku, tomēr traucē ceļā uz 20-gadnieka smadzeņu novērtējumu.

Lai atšķirtos no iepriekšējām sērijas daļām, BTS izmanto Switch unikālās iespējas. Beidzot ir divu spēlētāju režīms, kur katram ir sava Joy-Con. Atzīstos, ka divcīņas nemēģināju, bet ir redzams, ka puse no tām prasa žestikulēt ar roku. Kā konsole uztver šīs kustības? Ar infrasarkano kameru labajā Joy-Con pultī. Arī vienspēlētāja režīmā ir visādi uzdevumi, kas izmanto neparasto funkcionalitāti. Ar roku ir iespējams parādīt "akmens, šķēres, papīrīt's" un skaitļus no 1 līdz 5.

Infrasarkanā kamera viennozīmīgi ir interesants un vērtīgs veids, kā spēlētājiem likt izmantot ekstremitāšu un acu koordināciju, droši vien aktivizējot arī smadzeņu reģionus, ko parasta bakstīšana ekrānā neiedarbinātu. Ja esat Switch Lite īpašnieks, visticamāk, lasot iepriekšējo rindkopu, galvā sāka zvanīt signalizācija. Jā, diemžēl ar konsoles portatīvo modeli visas BTS iespējas izmantot nevar, ja jūsu rīcībā nav labās Joy-Con.

Aizdomas, ka spēle nav radīta ar Lite padomā, pastiprina arī fakts, ka ekrāns vairumā uzdevumu atrodas portreta veidā. Turēt rokā standarta Switch, kam ir noņemtas pultis, ir kā mazu planšeti, tikmēr Lite – kā dēli. Nav neciešami, bet mazliet savādi gan.

Pienākums un atkarība

BTS ir ļoti viegli iesaistīt ikdienas rutīnā, jo profesors rekomendē paveikt 3 vingrinājumus dienā. Tos var brīvi izvēlēties no visai gara klasisku un jaunu minispēļu klāsta, kā pilnais piedāvājums tiek atslēgts pakāpeniski, kalendāra datumus piepildot arvien vairāk standarta vai sevis taisīta zīmoga marķējumiem. BTS var lieliski apvienot ar jebkuru grafiku un dzīvesstilu, jo savus trīs dienas pienākumus parasti izdodas izpildīt 5–10 minūtēs. Tomēr ir iespējams arī aizrauties.

Ja jums ir tendences uz atkarību, diez vai pārlieku nodarbosieties ar, piemēram, fotogrāfiskās atmiņas vai klavieru spēlēšanas uzdevumiem. Šaubos arī, ka BTS neveiklā parodija par Dr. Mario ar nosaukumu Germ Buster nedos mieru. Atkarību jums varētu izraisīt nekas cits kā sudoku. Jā, tā vecāku cilvēku iecienītā 9 x 9 rūtiņu mīkla, kurā ir tā jāizvieto cipari, lai tie neatkārtotos horizontālajā vai vertikālajā līnijā un savā kastītē.

BTS šī vienkāršā, bet ģeniālā japāņu prāta spēle ir kā viens no vingrinājumiem – tai nav savas sadaļas galvenajā izvēlnē. Neskatoties uz šķietamo statusa pazeminājumu, mīklas vēl aizvien ir iekļautas lielā daudzumā trīs nosacītās grūtības pakāpēs. BTS iemāca noteikumus un katrai kategorijai nepieciešamās tehnikas, lai izdomātu risinājumus arī šķietami neiespējamos gadījumos.

Arī šeit ir tas pats sterili tīrais stils, kas raksturo Brain Training kopumā. Tas nozīmē, ka nav nekādu vizuālo traucēkļu. Uzspiežot uz cipara, tiek skaidri iezīmēta horizontālā un vertikālā līnija, kā arī visi vienādie cipari. Ir pieejama parocīga atzīmju funkcija, kas ļauj atķeksēt iespējamās atbildes. Vienīgā izvēle, ko profesors piedāvā, ir: uzreiz atklāt, vai ierakstītais ir pareizs, vai vēlāk. Tiešām izklaidējoši, bet varbūt tas esmu tikai es, kurš spēj aizrauties ar sudoku stundām ilgi... Vai tā ir pāragras plānprātības pazīme?

Secinājumi

"Smadzeņu treniņa" Switch izdevums piedāvā to pašu pazīstamo formulu un pat daudzus identiskus vingrinājumus no 2006. gada DS spēles. Prāta spējas tagad tiek arī pārbaudītas, izmantojot hibrīdkonsoles īpašās funkcijas, tai skaitā infrasarkano kameru un noņemamās pultis, bet liekas, ka nav padomāts par Lite lietotājiem. Diemžēl rokraksta atpazīšana vēl aizvien ir problemātiska, toties sudoku mīklas ir nemainīgi labas, ja ne vēl aizraujošākas. Smadzeņu darbība tiek stimulēta, bet nekādus brīnumus negaidiet!

Žanrs: puzzle
Spēlētāju skaits: 1 vai 2
Platforma: Switch
Izstrādātājs: Nintendo EPD
Izdevējs: Nintendo
Izdošanas datums: 03.01.2020.