SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Pārdomas: Konsoles iegāde 2022. gadā

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2022. g. 17. janv. 14:31
Pārdomas: Konsoles iegāde 2022. gadā

Pārdomas: Konsoles iegāde 2022. gadā

Kāpēc PS4 tik drīz vēl nepazudīs.


Ja jūs vēl nav “piekāvusi” divciparu inflācija un pamazām briestošā enerģētiskā krīze un esat jaunas konsoles meklējumos, variantu šobrīd nav daudz. € 250 segmentā ir portatīvā Nintendo Switch Lite. € 350 kategorija piedāvā jau visai novecojušo standarta Switch vai Xbox Series S. Otrais variants ļauj baudīt jaunāko interaktīvās izklaides paaudzi, taču pilnvērtīgi neizmanto 4K ekrānus, visas spēles ir jāpērk vai nu digitāli, vai arī jāabonē, kamēr iebūvētais pusterabaits atmiņas piepildās ātri.

Ja gribas pirmklasīgu “geiminga pieredzi” 2022. gadā, diemžēl ir jāpieder vismaz turīgajam vidusslānim. Pieņemot, ka konsoles iegādājamies no uzticamiem pārdevējiem un lietojam arī diskus, ir jārēķinās ar aptuveni 750 vai 950 eiro. Lētākais variants ir Xbox Series X, bet bankas kontam sāpīgākais – PlayStation 5.

Izvēli starp Microsoft vai Sony platformu galvenokārt nosaka katrai ekskluzīvās spēles un lietotāja iepriekšēja piederība Xbox vai PlayStation ekosistēmai, jo aksesuāri abām maksā tikpat. Piemēram, amerikāņu pusē ir Forza Horizon 5 un Halo Infinite, kamēr japāņi priecē ar... Returnal un Ratchet & Clank: Rift Apart. Vēl viena Microsoft priekšrocība ir abonements Xbox Game Pass, kamēr Sony ir tikai nākotnes potenciāls ar PS VR2.

Kāpēc svaigākās pilnasiņu konsoles ir tik dārgas? Pirmkārt, globālais vajadzīgo elektronisko komponenšu trūkums. Gribot negribot nav iespējams saražot tik daudz Series X un PS5 sistēmu, lai piedāvājums apmierinātu pieprasījumu. Otrkārt, inflācija – cenām ir jāaug. Kaut arī vēsturiski jaunākās konsoles ir tikušas pārdotas ar zaudējumiem, tos kompensējot plusiem no piederumu un spēļu tirdzniecības, kaut kur ir jānovelk robeža.

Tie, kuri saprot ekonomiku ārpus smadzeņu skalošanas, ko māca skolās, zina, ka pasaules valūtām jau vismaz 50 gadus nav nekāda seguma zeltā vai sudrabā. “Nauda” tiek drukāta no tukša gaisa, tās vērtību saglabā tikai tīra mūsu ticība. Globālā ekonomika tika pamatīgi iedragāta ar visādiem ierobežojumiem, kas saistīti ar mazliet nopietnāko saaukstēšanos, kas skāra pasauli no 2019. gada beigām. Pagājušogad vien tika sadrukāti triljoni dolāru un eiro, ko izmaksāt pabalstos, līdz ar to valūtu vērtība ievērojami samazinājās, cenas daudz kam pieauga. Lai gan patiesos inflācijas apmērus cenšas neatklāt, kaut vai apkures maksas kāpums pasaka, ka kaut kas nav kārtībā.

Anyway, konsoļu cenas. Ar roku uz sirds apliecinu, ka PlayStation 5 ir lieliska sistēma, taču vai ir vērts tās dēļ šķirties no gandrīz tūkstoša eiro? Teiktu, ka ne. To pašu saka arī tirgus kopumā, un Sony ir lietas kursā. Japāņu risinājums? Viņu lielās spēles – piemēram, Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, God of War Ragnar ö k – tiks izdotas arī iepriekšējai paaudzei.

Laikraksts Bloomberg pat ziņo, ka PlayStation 4 ražošana pērn netika pārtraukta un turpināsies arī šogad. Un kāpēc gan ne? Kopš 2013. gada ir pārdoti vairāk nekā 116 miljoni PS4, kas ir ievērojama tirgus daļa. Sony to palaistu garām, savas jaunās spēles izdodot tikai PS5, kas vairumam interaktīvās izklaides cienītāju nav pieejama. Un ne katrs ir ar mieru pirkt lietotu konsoli.

Tāds, lūk, ir mans skatījums uz videospēļu iekārtām šogad! Izklausās depresīvi, un, godīgi sakot, tāda arī ir dzīve šobrīd, jo vairums cilvēku ir gļēvuļi, kuri akli pakļaujas un paklausa meliem, ko saka pastāvošā vara. Taču mēs katrs pats atbildam par savu laimi un ir bezjēdzīgi uztraukties par lietām, ko nevaram ietekmēt. Stoicisms ir laba filozofija veselā saprāta saglabāšanai klaunu pasaulē. Lai viss izdodas un spēles turpina priecēt!

Manuprāt, pieminēšanas vērta ir Xbox Series S, jo Microsoft ar to ir iešāvis tieši desmitniekā, it īpaši pašreizējā ekonomiskajā situācijā. Amazon.de viņā maksā 269 eur. Kādēļ pirkt iepriekšējās paaudzes ps4, ja par to pašu naudu vari iegādāties aktuālās paaudzes Microsoft konsoli :)

@Marex.K Vadījos tīri pēc vietējo veikalu cenām. Jā, 269 jau ir cita runa. Smieklīgi lēts veids, kā baudīt jauno spēļu paaudzi un pieredzēt The Matrix Awakens. Pirms Microsoft nogrieza izstrādātāju režīmu parastajiem lietotājiem uz Series S bija iespējams arī darbināt visādus emulatorus.

Lielisks raksts, man bija Xbox Series S un pārgāju uz Series X. Bet tā mierīgi varēju ar palikt uz Series S, kas ir super ekonomiska un savienojumā ar Game Pass ir pat ļoti laba kombinācija. Tādas super lielas atšķirības, izņemot jau uzlabotus veiktspējas rādītājus uz Series X nemanīju.

Kā teica @Marex.K, tad Amazonā Series S tik tiešām tagad maksā 269 eiro Vācijas Amazonē, piegāde aptuveni nedēļas laikā vai ātrāk. Tā ir arī super lēta un ekonomiska konsole. Tā pie mūsdienu elektrības cenām tā pārtērē divreiz mazāk elektrības kā jaudīgās PS5 un Xbox Series X konsoles. Man, piemēram, vēl patīk, ka Series S ir portatīva un var viegli pārvadāt, kā arī aizņem maz vietas.

Ar konsolēm viss ir skaidrs un piekrītu, ka patreizējā spekulācija ir jānogaida, vai jāizvēlas Series S. Par ekonomiku, par laimi viss ir ciklisks un šādai pieprasījuma - piedāvājuma proporcijai agrāk vai vēlāk pienāks loģisks gals. Te gan jāsaka, ka man ir sajūta ka pie tik ilgstoša un nopietna preču deficīta, atsitiens būs kolosāls. Bet ne jau ar visiem pusvadītājiem ir problēmas. Paskatāmies uz TV tirgu, tur viss notiek. būtībā met pakaļ. PC komponenšu tirgū šis deficīts daļēji ir mākslīgi pastiprināts dēļ idiotiskajiem bitcoiniem un citām netveramām matērijām, kurām starp citu arī nav nekāda zelta seguma, bet tik un tā viss notiek. Protams es arī ceru, ka situācija nomierināsies pakāpeniski un uz gada beigām to sāksim redzēt arī ciparos, ja vien lielā kaimiņvalsts nesastrādās totālus vispasaules mēslus, no kuriem diemžēl mēs atkal cietīsim visvairāk....

@Goodman2576 Šobrīd izskatās, ka 2022. gadā no pagājušās paaudzes spēlēm vēl neatvadīsimies tagadējās situācijas dēļ, jo pilnīga pāreja nav iespējama. Series S ir tāds kā pussolis nākamajā ģenerācijā, to pašu The Matrix Awakens darbina uz 720p. Pieminēji lietu, ko piemirsu, – kriptovalūtu ietekmi uz pusvadītāju trūkumu. Man ir līdzīgs skatījums uz "alternatīvajiem finanšu instrumentiem". Kādā brīdī BTC, ETH un pārējo brīnumu burbulis sprāgs, visticamāk, tad, kad institucionālie pircēji (Īlons Masks et al), kuri uzpumpē vērtību, pārdos savus krājumus. Nemieri Kazahstānā jau lielajam lācim izbojāja Ukrainas plānus :P Lai gan kurš zina, kas patiesībā notiek lielvaru teātrī.