SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Forza Horizon 5 apskats

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2021. g. 12. dec. 19:05
Forza Horizon 5 apskats

Forza Horizon 5 apskats

Dārgi un bagāti


Ievads

Forza Horizon 5 (FH5) ir tā īpašā arkādiskā braukšanas spēle, kas domāta gan autosacīkšu faniem, gan nedēļas nogales spēlētājiem. Ja patika iepriekšējās “Forzas”, tad noteikti šī arī aizraus. Playground Games ir brīnumdari, kas stabili izlaiž “Forzas” augstā kvalitātē, un jaunā sērijas daļa izskatās patiešām fantastiski. Šoreiz stāsts risinās Meksikā, kas ir brīnumaini skaista un saulaina vide. Sižets ir ietērpts iestudētos izbraukumos, kā izklaides braucienos pa pilsētvidi, nakts izbraukumos, ceļojumos ar safari džipiem, un ir pieejami dažādi jautri izaicinājumi, piemēram, sacīkstes pret vilcienu vai lidmašīnu.

Dažādība un krāšņums raksturo jautro braukšanas festivāla gaisotni. FH5 jau sasniegusi 10 miljonus spēlētāju robežu. Spēle ir pieejama Xbox Game Pass piedāvājumā jau kopš iznākšanas dienas, to var brīvi spēlēt gan uz Xbox konsolēm, gan uz PC (Windows S tore). FH5 ir arī iespējams iegādāties platformā Steam. Šoreiz Anglijas ceļus ir nomainījusi Meksika, attiecīgi braukšana notiek pa mums jau ierasto ceļa labo pusi.

"Forzas" festivāls Meksikā

Es spēlēju FH5 kopā ar savu dēlu uz konsoles Xbox Series X. Braukšanas arkāde stabili strādā 4K izšķirtspējā ar 30 kadriem sekundē kvalitātes režīmā jeb Quality M ode. Taču Performance M ode var pielāgot braukšanu uz 60 kadriem sekundē ar dinamisko izšķirtspēju, ko arī rekomendēju izmantot. Grafiskā ziņā no priekšgājējas ir ieviesti apgaismojuma uzlabojumi, tāpat krietni pilnveidoti miglas un atspīduma elementi. Attēls ir kristālskaidrs un ass, kas pastiprina spēlēšanas pieredzi.

Spēles darbība risinās dažādās biomās, piemēram, tuksnesī, sniegotos kalnos, mežu ceļos un ar senlaicīgiem inku pieminekļiem fonā. Spēlētājs var brīvi izvēlēties savu braukšanas stilu, dažādus auto, ko var saņemt par visādu izaicinājumu un braucienu izpildi. FH5 regulāri dod dažādus apbalvojumus. Spēle ļauj izvēlēties sev atbilstošu grūtības pakāpi, ko var dinamiski pielāgot. Pieredzējušāki spēlētāji var ķīlēt auto, kā arī veikt dažādus regulējumus vai stilistiski izvēlēties atšķirīgus mašīnas krāsojumus. Ja paliek par grūtu vai vieglu, tad parādās paziņojums, ka var mainīt grūtības uzstādījumus. Tādējādi ”Forza” ir tā zelta vidusceļa arkādes braukšanas spēle, kas der gan pavisam jauniem spēlētājiem, kam nav lielas braukšanas pieredzes, gan jau žanra lietpratējiem. Izaicinājumi tiek pielāgoti spēlētāja stilam un prasmēm – jautri ir visiem, pat tiem, kam īsti šāda veida spēles nepatīk.

Īpašā “Forzas” iezīme ar ieteicamajām trajektorijām ir palikusi vietā. Tāpat kā iepriekšējās sērijas daļās var veikt laika attīšanu atpakaļ, kas ir tā foršā “Forzas” īpašība. Spēles kampaņa, kas būtībā ir dažādi lieli notikumi ar izbraukumiem, var aizņemt aptuveni 20 stundas. Tā saucamās piedzīvojumu nodaļas nevar atslēgt uzreiz, bet tās tiek atslēgtas par noteiktu slavenību punktu iegūšanu, ko var saņemt pakāpeniski un dabīgi spēles laikā.

Taču tas kopumā ir tikai sākums pēc visu piedzīvojumu līmeņu un stāsta iziešanas, jo tad būsiet apguvuši labi ja 10% no spēles satura. Es savās 40 stundās spēles laika esmu atvēris tikai 70 no 500 auto. Attiecīgi katru mašīnu var attīstīt un pielāgot dažādos veidos. Meksika piedāvā ļoti daudz sacīkstes, notikumus, atklājamos ceļus un pat 250 kolekcionējamos priekšmetus ceļazīmju veidā. FH5 arī ir pieejamas arkādiskas saspēles ar citiem spēlētājiem, karaliskās cīņas un iespēja braukt trases kooperatīvi.

Es savā spēles laikā saskāros ar dažādām serveru problēmām, bija grūti dažreiz pieslēgties sacīkstēm, kā arī bija ilgs gaidīšanas laiks uz visādām sacensībām. Taču spēlēšanas pieredze ar citiem spēlētājiem, manuprāt, ir labāka par Riders Republic. Par serveru stabilitāti Playground Games atvainojās, kā arī jūtams, ka pēdējā laikā serveru stabilitāte ir krietni uzlabojusies, salīdzinot ar spēles iznākšanas laiku.

Brīvības sajūta

Viena lieta, ko pamanīju, spēlējot FH5, – to ir ļoti grūti nolikt maliņā, pastāvīgi ievelk savos tīklos. Piemēram, iznākšanas dienā domāju tikai stundiņu padarbināt FH5, taču nemanot nospēlēju 4 stundas kopā ar dēlu. Bieži sanāk ieslēgt “Forzu” ar domu izbraukt kādu trasīti, bet beigās gadās spēlēt daudzas stundas līdz pat vēlam vakaram. Kā dzirdēju no pazīstamiem spēļu biedriem spēles iznākšanas laikā, dažs labs spēja ziedot visu savu brīvo laiku un pat miegu, lai tikai uzspēlētu “Forzu”.

Spēle atalgo par jebkurām darbībām gan atvērtajā pasaulē, gan sacīkstēs – auto, spēles valūta CR, pieredzes punkti XP un dažādi apbalvojumi no laimes rata Spin W heel krīt pastāvīgi. Spēlētājs savā veidā kļūst atkarīgs no “Forzas”. Braukšanas brīvība un spēja nepiespiesti izbaudīt auto arkādi nozīmē diezgan daudz. Tā sniedz to fantastisko sajūtu, ka katrs pa savam var izbaudīt šo brīnišķīgo spēli. Ne velti gan kritiķi, gan spēlētāji ir devuši visai augstus novērtējumus šai “Forzai”. Man personīgi tā ir viena no gada mīļākajām spēlēm. Tā sniedz īpašo svētku un braukšanas jautrības sajūtu.

Kopumā

FH5 ir Microsoft paraugspēle, kas demonstrē, cik krāšņa un reizē aizraujoša tā var būt. Tiek turpinātas daudzu tik iecienītās sērijas tradīcijas, galvenā spēles mehānika nemainās, bet ir tikai nomainīta kārtējā dekorācija – apkārtējā vide. Ir piedāvāts rekordliels auto skaits. No jaunumiem jāpiemin foto režīms, lai ne tikai uzņemtu kadrus ar skaistiem auto apkārtējā vidē, bet arī pildītu foto izaicinājumus. Tāpat ir sezonas, kas nomaina gadalaikus un piedāvā dažādus jaunus pārbaudījumus. Auto vadība ir intuitīva un precīza, kas ļauj smalki sajust atšķirības starp dažādiem modeļiem.

Galvenais, ka “Forzā” ir ļoti daudz satura, sākot ar nebeidzamām sacīkstēm un izaicinājumiem un beidzot ar kartes pētīšanu, meklējot ceļus, šķūņus un ļoti daudzās kolekcionējamās zīmes. FH5 Meksikā izskatās krāšņi – dažādas džungļu vietas, skaisti tuksneši un senlaicīgi inku un acteku pieminekļi, kas mijas ar pilsētvides elementiem. Laikapstākļi ir mainīgi – tornādo, lietains un saulains. FH5 piedāvā lielisku braukšanas piedzīvojumu.

Personīgi vēlētos nedaudz vairāk un dažādāku fona mūziku, ko varētu pats pielāgot vai kas ļautu izvēlēties radio stacijas. Laimes rats un gaidāmais DLC papildinājumu saturs par naudu nekur nav pazudis. Piemēram, tiek piedāvāts iegādāties dārgumu karti. Savukārt lietotāji var radīt arī savu saturu, veidojot izaicinājumu trases režīmāT he Event L ab.

Es ļoti rekomendēju iemēģināt jaunāko Forz a Horzion. Tā ir īpaša braukšanas spēle, kas sniedz daudz prieka un ir piemērota spēlētājiem ar dažādām gaumēm un spējām.


Žanrs: racing
Režīmi: vienspēlētāja, daudzspēlētāju
Platformas: Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Apskatītā versija: Xbox Series X
Izstrādātājs: Playground Games
Izdevējs: Xbox Game Studios
Izdošanas datums: 9.11.2021.

No apskata sapratu, ka arī FH5 mainās gadalaiki. Kā spēlē izpaužas ziema? Sniega taču nav, vai ne (izņemot kalnus)?

@genotsiid Katru nedēļu "Forzā" mainās gadalaiki, mainoties arī Meksikas klimatam. Attiecīgi laika apstākļi ir pielāgoti Meksikas tipiskiem gadalaika laika apstākļiem, Meksikā sniega īsti nav (izņemot kalnus). FH5 sezonas ir šādas: pavasaris ir karstā sezona, vasara attiecīgi mitrā sezona, rudens: vētru sezona un ziema: sausā sezona. Sezonas automātiski mainās, spēlētājs pats nevar izvēlēties konkrēto gadalaiku.

Kārtīga sniega man tur pietrūkst. Pat kalnos ir visai švaki ar viņu.