SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Pa lēto: Switch spēles par Steam cenām

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 24. apr. 11:52
Pa lēto: Switch spēles par Steam cenām

Pa lēto: Switch spēles par Steam cenām

Ietaupījums līdz 45 % ar dažiem vienkāršiem soļiem.


Skat, kādi mēs lieli un vareni – dzīvojam Eiropā! Diemžēl, izejot uz ielas, iespaids ir pavisam citādāks. Lai gan pirktspēja un labklājības līmenis laika gaitā ir auguši, maksāt Vācijas cenas par nepārtikas precēm ar trīsciparu algu vēl aizvien nav patīkami (lai neteiktu “negodīgi”). PlayStation un Xbox gadījumā trešās pasaules valsts statusa sajūtu rada arī fakts, ka konsoļu skatījumā Latvija neeksistē – piekļuvei internetveikalam un tiešsaistes iespējām konts jāreģistrē ārzemēs.

Turpretī Nintendo – uzņēmums, kas parasti daudzās jomās atpaliek no konkurentiem – jau kopš 3DS laikiem piedāvā kā atrašanās vietu izvēlēties remdeno asiņu cilts mājvietu. Tātad vismaz Mario radītāju acīs esam vienlīdzīgi ar citām Eirozonas valstīm. (PC entuziastiem šis viss varētu likties absurdi, taču tāda diemžēl ir konsoļu pasaule.) Protams, veikalā eShop mums cenas ir tādas pašas par spīti divas trīs reizes zemākam IKP uz vienu iedzīvotāju.

Par laimi, Switch lietotājiem ir iespēja pamatīgi ietaupīt naudu, pērkot spēles digitāli, kas ir īpaši aktuāli ar šī brīža ekonomisko stāvokli. Nē, nav jāiegādājas kodi nekādās aizdomīgās lapās, jo zemāk aprakstītais risinājums ļauj dabūt kāroto pa taisno no Nintendo par banānu republikai cienīgām cenām, neizejot no mājām un netiekoties pēc urīna smirdošā ieliņā nakts gaismā. Tas ir, legāls paņēmiens.

Attēli no southafrica.co.za

“Paga, bet kā ar fiziskajām versijām?!” kāds droši vien jautā. Te nevaru palīdzēt. Kārtridži ir forši, arī es dodu tiem priekšroku, bet ar tālāk aprakstīto metodi ietaupījums vairumā gadījumu ir tik ievērojams, ka būsiet gatavi arī iztikt bez kastes. Vienīgais, ka ar fiziskajām versijām var paveikties, atrodot labu piedāvājumu kādā veikalā vai lietoto preču sludinājumu serverī. Varbūt arī izdodas kaut ko izdevīgi samainīt, bet tas viss prasa papildu darbu un laiku, kam tomēr ir vērtība (vai vismaz bija – pirms Hujovida).

Eiro pret randiem, rubļiem un zlotiem

Naudas taupīšanai pamatā ir citu valūtu vājās vērtības pret eiro un atsevišķu valstu nabadzības izmantošana, pērkot spēles no to reģiona eShop. Izklausās ļauni un nelegāli, bet nav ne viens, ne otrs (it īpaši salīdzinājumā ar to, ko dara lielie uzņēmumi). Konkrēti šobrīd izceļu vienu valsti – Dienvidāfriku. Atšķirībā no Meksikas, kur bieži ir vislētāk, tur saņemam Eiropas sortimentu, Eiropas versijas un Eiropas akcijas, turklāt veikals ir angļu valodā (pretstatā Japānas variantam).

Neizskaidrojamu iemeslu dēļ gan cenas nav konsekventas. Acīmredzot tās netiek tieši konvertētas no EUR, tāpēc ietaupījums var būt no 20 līdz 45 % atkarībā no izdevēja. Jā, daudz ko ir iespējams dabūt par teju puscenu! Piemēram, nesen pie mums Hellblade: Senua's Sacrifice ar atlaidi eShop maksāja € 14,99, savukārt DĀR veikalā – 159,50 randus jeb nedaudz virs 8 eiro. Savukārt ar Nintendo izdotiem darbiem ietaupījums ir gandrīz 25 %, kas arī nav slikti. Šeit ir parocīga lapa cenu pārbaudei.

Ja izvēlēties Āfrikas valsti kā savu atrašanās vietu šķiet neērti, ir arī citas alternatīvas. Piemēram, šobrīd otrajā vietā liktu Poliju, kas ar tagadējo zlota kursu nozīmē aptuveni 10–15 % ietaupījumu visam. Saku “aptuveni”, jo, norēķinoties svešā valūtā, banka var paņemt savu tiesu. Vēl ar pazeminātām cenām pārsteidz Norvēģija, Čehija un Krievija. Tomēr negribas mainīt reģionu? Alternatīva ir izveidot papildu kontus, kam ir tā pati primārā Switch konsole (līdzīgi PS4 kārtībai), bet spēlēt no galvenā profila.

Kā ar trūkumiem, pārejot uz Dienvidāfriku? Pirmkārt, tiešsaistes spēlēs vairs nerādīs, ka esat no Latvijas. To var pārdzīvot, vai ne? Citādi nenovēroju nekādus pasliktinājumus saistībā ar interneta mačiem vai lejupielādes ātrumu. Otrkārt, eShop vairs nav iespējams maksāt caur PayPal – tikai ar bankas vai dāvanu karti. Visi apstiprinājumi turpina nākt no Vācijas, un tās pašas atteikuma tiesības saglabājas. Manuprāt, trūkumi lēmumam ir minimāli. Tālāk – pārejas procedūra.

Kā nomainīt reģionu

  1. Pārliecinieties, ka jūsu konta virtuālajā maciņā nav nekādas naudas. To visvienkāršāk var redzēt, Switch atverot eShop, tad labajā augšējā malā uzspiežot uz sava profila ikonas. Pašā augšā ir redzams atlikums. Mainot reģionu, pastāv risks, ka uzkrājums pazudīs. Tas pats attiecas uz zelta punktiem.
  2. Ja jūsu kontam ir aktīva abonementa Nintendo Switch Online automātiskā papildināšana, izslēdziet to. Tas ir izdarāms turpat eShop pie sava profila, bet kreisajā malā izvēloties sadaļu Nintendo Switch Online, tad atceļot automātisko maksājumu, ja tāds ir.
  3. Internetpārlūkā atveriet lapu accounts.nintendo.com, pieslēdzieties ar savu e-pastu un paroli. Tad sadaļā User Info -> Profile spiediet “labot” un nākamajā logā nolaižamajā izvēlnē atzīmējiet, kuru reģionu vēlaties. Saglabājiet izmaiņas, apstipriniet lasītprasmi.
  4. Vēlreiz savā Switch attaisiet eShop. Jums tiks prasīts atkal ielogoties. Kad tas izdarīts, redzēsiet to pašu veikalu, taču ar krietni bankas kontam draudzīgākām cenām. Rezultāts: paliks vairāk naudas rezerves pārtikas krājumiem un tik svarīgajam tualetes papīram.

Tas arī viss. Elementāri.

Laikam, ja ir Online abonements, visvieglāk ir uztaisīt jaunu kontu, ko tad piesaistīt kā papildu lietotāju konsolei. Ja neinteresē fizisks nesējs, tad izskatās pēc labas lietas. Ace Attorney triloģijai izveidoju Japānas kontu, lai spēli dabūtu vairākus mēnešus pirms oficiālās relīzes Rietumos. Bija spēlējama, kā tas ir PS4 gadījumā, no visiem uz konsoles esošajiem kontiem.

Oooo, kā šitais viss būs jāizmēģina, jo vakar meita pasūtīja Switch Lite versiju, un gan jau rīt testēsim kopā :)))