SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Little Hope

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 20. nov. 18:25
Apskats: Little Hope

Apskats: Little Hope

Uzlabota formula, mazāk saistošs stāsts.


Bailes savos pamatos ir neatsverams pašsaglabāšanās instinkts. Protams, ka tās iedarbojas, ja, piemēram, izdomājam pakarāties ārā pa 4. stāva logu, jo iznākums nelaimes gadījumā ir skaidrs. Tomēr mūsdienu drošajā un komfortablajā pasaulē (runāju par Rietumiem) mēs neracionāli “mīžam” pārāk daudz un par lietām, no kurām nevajadzētu baidīties.

Varbūt pašlaik pasaulē notiekošais manī ir izdzēsis bailes, jo jaunākā šausmu spēļu sērijas The Dark Pictures Anthology daļa Little Hope nespēj nobiedēt. Iespējams, pie tā ir vainojami tēli, kuros man neizdodas iejusties, un nesaistošā norises vieta. Stāsts ir intriģējošs, tomēr ne gluži aizraujošs. Tam izdodas gan beigās pārsteigt. Atklāt sižeta odziņu nozīmētu visu izbojāt. Pačukstēšu vien: stāsts ir gudrs un māca nebūt neracionāliem.

Little Hope darbība notiek tāda paša nosaukuma mazpilsētā kaut kur ASV. Kāds autobusa vadītājs tiek policijas blokādes dēļ novirzīts pa apvedceļu, kas šķērso minēto vietu. Izvairoties no meitenītes, kas šķietami stāv joslas vidū, šoferis zaudē vadību pār transportlīdzekli un avarē. Tad nonākam 70. gados, kur piedzīvojam traģisku galu kādai ģimenei un iepazīstamies ar spēles procesu.

Pēc tam atgriežamies tagadnē, kur redzam 5 varoņus – koledžas pasniedzēju un 4 viņa studentus. Viņi izskatās aizdomīgi līdzīgi nelaiķiem. Autobusa vadītājs ir pazudis, tāpēc bariņam neatliek nekas cits, kā doties meklēt palīdzību netālajā teju pamestajā vietā. Drīz viņi iepazīstas ar mistisko miglu, dēmoniem un redz vīzijas 300 gadu pagātnē, kur piedalās to līdzinieki.

Iepriekšējā sērijas daļa Man of Medan man personīgi ar saviem rupjajiem pirātiem un spocīgo 2. pasaules kara kuģi šķita krietni interesantāka un baisāka. Little Hope pamatu ziņā nav mainījusies, tātad ir skaidra Until Dawn pēctece. Īsi sakot, skatāmies sižeta ainas, neveikli pārvietojamies pa pasauli, izvēlamies, kā atbildēt un rīkoties, lai noteiktu varoņu likteņus. Lielākai skaidrībai par sistēmām ieteiktu izlasīt Man of Medan apskatu.

Diemžēl lielākoties ir saglabājušies arī priekšgājējas trūkumi, kas padara atkārtotu 4–5 stundu sižeta iziešanu par ilgāku padarīšanu, nekā gribētos. Tas ir vienīgais veids, kā paši atklāsiet jaunas nianses un izglābsiet (vai nogalināsiet) varoņus, kuri neizdzīvoja pirmajā reizē, savāksiet trūkstošos pavedienus. Tomēr ir arī uzlabojumi.

Pirmkārt, pirms pogu spaidīšanas sekvencēm ekrānā laikus parādās brīdinājums, kas nozīmē mazāk negaidītu nāvju, jo palaidāt garām komandu. Otrkārt, nodaļu izvēle ir pieejama arī pirms beigu titru noskatīšanās – var ātrāk un ērtāk labot neveiksmīgus lēmumus. Treškārt, uz standarta PS4 vairs nav nekādu aizķeršanos ar veiktspēju, kas traucē spēlēt (tā bija lielākā Man of Medan problēma apskatīšanas brīdī).

Kopumā The Dark Pictures Anthology : Little Hope turpina mīt savu priekšgājēju taciņu, taču man patīk mazāk, jo vairs īsti neaizrauj ar saviem tēliem un norises vietu, neliekas tik baisa. Iespējams, jums būs cits viedoklis. Ja spēli iegādājaties, obligāti tieciet līdz beigām: sapratīsiet, ko domāju ar “gudru sižetu”! Par laimi, ir laboti daži būtiski Man of Medan trūkumi, kas nāks par labu trešajai The Dark Pictures daļai, ko saņemsim nākamgad. Ticiet vai ne, bet tā notiks Irākā!

Apskatītā versija: PlayStation 4 (ar atjauninājumu 1.0 3 )
Žanrs: survival horror
Spēlētāju skaits: 1–5 (pults padošana, tiešsaistes 2 cilvēku saspēle)
Platformas: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Izstrādātāji: Supermassive Games
Izdevējs: Bandai Namco Entertainment
Izdošanas datums: 30.10.2020.