SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Uncharted: Legacy of Thieves Collection apskats

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2022. g. 29. janv. 21:43
Uncharted: Legacy of Thieves Collection apskats

Uncharted: Legacy of Thieves Collection apskats

Skaļi piedzīvojumi kristāldzidrā izpildījumā.


Ievads

Uncharted: Legacy of Thieves Collection (turpmāk Uncharted: LoTC) ir Uncharted 4: A Thief’s End un Uncharted: The Lost Legacy uzlabotās versijas kolekcija, kas izdota platformai PS5. No Uncharted 4 ir izņemts daudzspēlētāju režīms.

A Thief’s End iznāca 2016. gadā, un The Lost Legacy – gadu vēlāk. Uncharted: LoTC var iegādāties tikai abas spēles kopā vai atjaunināt par 10 eiro uz PS5 versiju, ja reiz bija iegādāta Uncharted 4 vai The Lost Legacy. Kolekcija maksā 49,99 eiro. Uncharted 4 PS Plus versija nekvalificējas 10 eiro atjauninājumam.

A Thief’s End ir sērijas noslēdzošais piedzīvojums, kurā Neitens Dreiks (Nathan Drake), esot jau laulāts ar Elenu, beidzot atkal satiek sen neredzēto brāli Semu. Piedzīvojumu virpulī galvenais varonis kopā ar Saliju un Semu meklē pazudušus pirātu dārgumus. Savukārt The Lost Legacy vairāk atklāj Neitenam pazīstamās Klojas Freizeras (Chloe Frazer) un zagles Nadīnas piedzīvojumus, meklējot senu artefaktu sauktu par Ganeša ilkni. The Lost Legacy var uzskatīt par sērijas Uncharted papildinājumu.

Īsumā par Uncharted: LoTC

Abas Uncharted spēles izgāju to iznākšanas laikā, kā arī ar lielāko prieku atkal uzspēlēju A Thief’s End kopā ar sievu, kas par Uncharted vispār neko nezināja. Liels bija viņas pārsteigums par stāstu, kopējo atmosfēru un blokbastera scēnām kā lielbudžeta Holivudas grāvējos. Viņai kā sērijas nepārzinātajai ļoti patika stāsts un sižeta līkloči, it sevišķi nobeigums šķita īpaši skaists. Uncharted 4 spēlējām pamazām jeb pāris nodaļas dienā, lai nesteidzīgi izbaudītu šo kvalitatīvi atkal izdoto projektu.

Savukārt man arī sagādāja gandarījumu atkal uzspēlēt A Thief’s End pēc piecu gadu pārtraukuma, jo daudzas ainas, it sevišķi nobeiguma daļu, biju jau nedaudz piemirsis. Taču The Lost Legacy izvēlējos spēlēt viens, jo šis stāsts vairāk ir lokāls un to var uzskatīt par lielisku sērijas papildinājumu.

Uncharted: LoTC saskatu kā lielisku kolekciju sērijas jaunpienācējiem, ja neviena Uncharted iepriekš nav spēlēta. Apskatīšu nedaudz tuvāk un strukturizētā veidā, kādus uzlabojumus kolekcija piedāvā.

Saglabāšanas datu izmantošana

Uncharted 4 un The Lost Legacy PS4 saglabāšanās failus var pārnest uz Uncharted: LoTC. To ir iespējams izdarīt, izmantojot PS mākoni vai USB diskdzini. Piemēram, man izdevās pārnest A Thief’s End saglabāšanās datus no PS mākoņa, pārkopējot tos lokāli uz PS5 diska un attiecīgi izvēloties Uncharted 4 sadaļā pārnest saglabāšanās datus. Agrāk iegūtais progress – kolekcionējamie priekšmeti, statistika un arī nopelnītās trofejas – tiks atslēgtas konkrētai spēlei.

Attiecīgi, ja kādai no spēlēm nav paturēti saglabāšanās faili, tad ir jāsāk no sākumā, kā es to izvēlējos darīt The Lost Legacy gadījumā.

Piedāvātie grafiskie režīmi

Galvenais kolekcijas jaunieguvums ir iespēja baudīt Uncharted uz PS5 jau ar uzlabotu pieredzi vienā no trīs izvēlētiem režīmiem:

  • Fidelity Mode: piedāvā izbaudīt Uncharted 4K izšķirtspējā ar mērķa ekrāna atjaunošanas ātrumu 30 kadri sekundē. Šo iespēju notestēju, lai izietu pāris Uncharted 4 nodaļas, attēls izskatījās patiešām kristālskaidrs un detalizēts, taču vietām jutu tādu kā bremzēšanu, un nebija sevišķi komfortabli spēlēt ar 30 kadriem sekundē. Šo iespēju nerekomendētu izmantot, jo jūtama bremzēšana, it sevišķi action ainās. Šim režīmam pēc noklusējuma ir nepieciešams TV ar 4K atbalstu.
  • Performance Mode: piedāvā mērķa ekrāna atjaunošanas ātrumu 60 kadri sekundē. 4K TV īpašniekiem tiek nodrošināta 4K izšķirtspēja, kas palielināta no 1440p bāzes izšķirtspējas (upscaled). Savukārt HD TV īpašniekiem tiek sniegta 1080p izšķirtspēja, kas iegūta no 1440p bāzes izšķirtspējas ar uzlabotu anti-aliasing. Uncharted: LoTC izbaudīju šajā režīmā, kas strādāja labi ar solītajiem 60 kadriem sekundē, attiecīgi dinamiski mainoties attēla kvalitātei un izšķirtspējai. Uz aci es īsti nevarēju pateikt un konstatēt izšķirtspējas maiņas, bet pieņemu, ka dinamiskās ainās tā tika samazināta. Taču attēla kvalitāte, detalizācija un kopējā spēles uztvere ir patiešām fantastiska uz PS5.
  • Performance+ Mode : piedāvā mērķa ekrāna atjaunošanas ātrumu 120 kadri sekundē ar 1080p izšķirtspēju. Lai izvēlētos šo režīmu, ir nepieciešams saderīgs 120 Hz displejs.

Šeit ir svarīgi pieminēt, ka ātrās SSD ielādes darbojas patiešām veikli. Piemēram, aizejot bojā vai pārlādējot kontroles punktu, spēles startēšana aizņem ap sekundi, kas ir patiešām momentāni. Piemēram, cīnoties augstākajā grūtības pakāpē Crushing, pārlādējot kārtējo kontroles punktu, ielāde ir praktiski acumirklīga.

Taču šeit ir svarīgi pieminēt, ka atšķirībā no Spider-Man: Miles Morales vai Spider-Man: Remastered netiek piedāvāts režīms Performance RT ar staru izsekošanas (Ray Tracing) tehnoloģiju un 60 kadriem sekundē. Tas būtu patiešām labi, ja kādās noteiktās vietās tiktu iestrādāta staru izsekošanas tehnoloģija, kaut vai ļoti ierobežotā apjomā. Tas ļautu baudīt būtisku atšķirību starp dažādām konsoļu paaudzēm grafikas ziņā.

Taču bez šiem papildu uzlabojumiem abas Uncharted daļas izskatās krietni labāk nekā daudzas mūsdienu spēles. Tēlu modeļi, sejas animācijas izskatās patiešām lieliski, savukārt dekorācijas un vide – fantastiski krāšņi. Man, piemēram, visvairāk patīk krāsainā, košā un dažādā toņu palete, ko piedāvā abas spēles. The Lost Legacy ir gadu jaunāka, un kā papildu fīča ir iestrādāta HDR tehnoloģija.

Runājot par kļūdām, sērija Uncharted ir patiešām labi noslīpēta. Taču man nācās vienu reizi pilnībā restartēt Uncharted 4, jo uzkārās sižeta aina un bija nepieciešams restarts.

DualSense iespējas

Uncharted: LoTC kā papildu uzlabojumus piedāvā DualSense haptisko atgriezenisko saiti. Turot kontrolieri rokās, ir nedaudz citādas sajūtas, kas ir vairāk neuzkrītošas un ļauj nedaudz labāk izjust parkūra elementus. Tāpat arī pakaļdzīšanās brīžos un dažādās sižeta ainās vai cīņu laikā var sajust tādus kā sitienus vai grūdienus, kas nav pārāk uzkrītoši. Piemēram, braucot ar auto kalnā, var uztvert stāvuma radīto pretestību un just atšķirību starp smilšu un kalnainiem apgabaliem.

Savukārt adaptīvie trigeri ir izmantoti, rāpjoties vai lēkājot ar virvi, izjūtot tās spriegojumu. Teikšu tā, ka ar DualSense iespējām nav pārspīlēts un efekti nav izmantoti pārāk daudz – tie ir profesionāli atbilstošās vietās, akcentējot noteiktus geimpleja elementus.

3D audio iespējas

Uncharted: LoTC atbalsta 3D audio iespējas, kas papildina jau tā augsto skaņas kvalitāti. Personīgi es īpaši nevarēju sajust atšķirību no PS4, testējot ar austiņām SteelSeries Arctis 7X. Es vienīgi šos efektus izjutu dažādu sprādzienu un apšaužu laikā, ievērojot skaņas telpiskumu. Par šiem uzlabojumiem man patiešām ir grūti spriest. Taču Uncharted: LoTC ir kvalitatīvs muzikālais pavadījums un labi audio efekti pēc noklusējuma.

Trofejas

Šeit ir ļoti radoši pieiets trofeju sarakstam, jo kolekcijā ir viena platīna trofeja uz abām spēlēm. Ir izņemti visi daudzspēlētāju apbalvojumi. Iepriekš iegūtās trofejas var atslēgt automātiski, pārnesot agrāk saglabāto katras spēles progresu.

The Lost Legacy tiek uzskatīts par DLC saturu, spēlei nav savas platīna trofejas. Tikai A Thief’s End ir tāds statuss, taču, lai iegūtu zelta trofeju Don't Ruin The Moment, vispirms ir jābūt nopelnītām visām The Lost Legacy trofejām. Kopumā kolekcijai ir 101 trofeja (52 trofejas Uncharted 4, 49 trofejas Lost Legacy), bet uz abām spēlēm ir tikai viena platīna trofeja. Kopējā grūtības pakāpe ir aptuveni 4/10 un prasīs aptuveni 30-50 stundas, lai nopelnītu visu. A Thief’s End trofeju iegūšana aizņems ap 20-30 stundām, savukārt The Lost Legacy – ap 10-20 stundām.

Kopumā

Uncharted: LoTC ir lieliska kolekcija, kas izskatās mūsdienīgi un ir kvalitatīvi izstrādāta. Uncharted 4: A Thief’s End un Uncharted: The Lost Legacy nevar iegādāties atsevišķi – tikai kopā kā komplektu. Abas iepriekšējās spēles ir izņemtas no PlayStation veikala. Es ieteiktu izmantot atjaunināšanas iespēju par 10 eiro, nopērkot A Thief’s End vai The Lost Legacy disku. Uncharted: LoTC var uzskatīt par lielisku piemēru, kā jāizskatās šāda veida atkal izdotām kolekcijām.

Man personīgi vēl prasījās uzlabots foto režīms līdzīgi kā Ghost of T sushima vai Spider-Man: Remastered. Ir lieliski, ka arvien vairāk sērijas jaunpienācēju var izbaudīt Neitena stāsta finālu un Klojas papildinājumu uz PS5. Man bija aizraujoši atgriezties un vēlreiz uzspēlēt Uncharted noslēguma daļas.

Nobeigumā vēlētos īpaši pateikties PlayStation Latvija par Uncharted: Legacy of Thieves Collection apskata koda nodrošināšanu.


Par apskata kodu paldies: PlayStation Latvija
Žanrs: Action-adventure
Spēlētāju skaits: 1
Platforma: PlayStation 5
Apskatītā versija: 1.01
Izstrādātājs: Naughty Dog
Izdevējs: Sony Interactive Entertainment
Izdošanas datums: 28.01.2022.

Mjāa.. nu lieki piebilst ka šī spēle ir Sony masterpiece, bildes rakstā tiešām izskatās amazing, cepuri nost Sony par mākslu uztaisīt labas Third-person SP spēles.. Uncharted/Horizon/Spider-man/God Of War/TLoU ir spēcīgs lineup.

Paldies par rakstu! :) parasti SP spēles pēc iziešanas nepārspēlēju, bet nu šis kā vienmēr "paķer" un gribās izspēlēt atkal. :)