SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Judgment

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 17. aug. 23:05
Apskats: Judgment

Apskats: Judgment

Jauni varoņi, jauns stāsts, bet tā pati pilsēta, tā pati Yakuza.


Japāņu spēļu lokalizācija rietumu tirgum ir pamatīgs darbs, kaut vai iztulkojot tekstu tikai angliski. Strike.lv gadiem ilgi slavētā sērija Yakuza ir viens no daudzajiem piemēriem, kad izdevējs nav gatavs riskēt, ieguldot pārmērīgus resursus darbā, ko šajos platuma grādos novērtēs tikai salīdzinoši neliels fanu loks. Pēc ilgstošas turēšanās pie angļu teksta vien japāņu uzņēmums Sega tomēr ir nolēmis piedāvāt gan tulkojumu 5 lielajās Eiropas valodās, gan amerikānisku ieskaņojumu papildus dzimtajam.

Runa ir par Judgment – spēli, kas ir Yakuza visā, izņemot nosaukumā, tēlos un stāstā. Galvenajā lomā šoreiz ir tikai viens varonis vārdā Takajuki Jagami (Takayuki Yagami). 35 gadus vecā detektīva piedzīvojumā piedalās arī neskaitāmi citi agrāk neredzēti tēli, radot sižetu, kas jūs aizraus uz stundām 25. Protams, tik ātri to pabeigsiet vien tad, ja jūsu uzmanību nenovērsīs kaut kas cits.

Judgment no savām par Yakuza dēvētajām priekšgājējām atšķiras ar to, ka sižeta uzmanības centrā ir nevis Japānas organizētās noziedzības grupējumu savstarpējās cīņas par varu, bet gan briesmīgas slepkavības, kur upuri tiek atrasti ar izrautām acīm. Izmantojot katru iespēju piepelnīties, kādreizējais advokāts Jagami piekrīt izmeklēt šausminošo lietu, ko ir uzņēmies vīrieša agrākais darba devējs. Neesot pilnībā apmierināts ar veiksmīgās prāvas iznākumu, detektīvs nolemj pēc paša iniciatīvas turpināt pētīt aizdomīgās nesakritības, atklājot pamatīgu sazvērestību.

Tiem, kuri ir pazīstami ar Yakuza, domājams, nebūs nekāds pārsteigums par to, kā stāsts attīstās. Kaut gan_Judgment_ sižetiski nav nekādas saistības ar iepriekšminēto sēriju, tās 13 piedāvātās nodaļas seko stabilam formātam un pierāda autoru prasmes, arī sākot visu no nulles. Šķiet, šoreiz pat labāk ir izdevies nošķirt nopietno stāstu no uzjautrinošajām blakuslietām.

Ja starp nodaļām nenolemsiet, piemēram, meklēt pazudušu kaķi, pat nenojautīsiet, cik komiska spēle var būt. Lai gan stāsts un tēli ir jauni, pilsēta paliek tā pati. Vai Sega izdosies iegūt jaunus sērijas piekritējus ar Judgment? Pirms atbildam uz jautājumu, vērts atcerēties, kas tad Yakuza īsti ir.

Savs laiks jokiem un darbiem

Judgment ir asa sižeta piedzīvojumu/kaušanās spēle ar RPG elementiem. Darbība notiek izdomātajā Tokijas sarkano lukturu rajonā Kamuročo (ar retiem izņēmumiem). Pēc stāsta pirmās nodaļas pabeigšanas varam diezgan brīvi izpētīt samērā nelielo atvērto pasauli. Lai gan norāde ekrāna augšējā stūrī un rozā punkts kartē dara zināmu, kur sižetiski jāiet tālāk, neviens neliedz nodoties kam citam.

Ir ļoti daudz darāmā, ieskaitot pazīstamas aktivitātes, piemēram, nejaušus ielu kautiņus, spēļu automātus, ēšanu, iepirkšanos un, protams, darbiņus. Tā kā Jagami ir detektīvs, viņam ir daudz haltūru (kopā 50). Šeit arī atklājas Judgment nenopietnā puse. Piemēram, pirmā lieta ir noķert izvirtuli, kurš meitenēm zog biksītes, lietojot dronu. Kad ļaundaris notverts, nopelnām nedaudz naudas un – pats galvenais – izveidojam jaunas attiecības, iegūstot pastāvīgos klientus, kas paver vairākas citas iespējas palīdzēt pilsētniekiem.

Kā jau kopš Yakuza 5 ierasts, arī Judgment lielu daļu blakusnodarbju iesaista sižeta uzdevumos. Par to skaidri liecina ieskaņojuma trūkums daudzās vietās, atstājot pliku tekstu ar vienkāršām animācijām, kameras leņķu maiņām un īsām skaņas frāzēm. Diemžēl netiek atkārtots Yakuza 6: The Song of Life sasniegums (un rietumu spēļu standarts) ar pilnībā ierunātiem dialogiem.

Ar nožēlu jāatzīst, ka šīs vietas parasti arī parāda, kur izstrādātāji ir stiepuši gumiju. Judgment būtu pabeidzama jūtami īsākā laikā, ja netiktu iekļautas situācijas, kad, piemēram, ir jāsagaida telefona zvans pirms iespējams turpināt sižetu. Doma likt spēlētajam izpētīt pilsētu un tās piedāvātās aktivitātes ir laba, taču nepamet sajūta, ka saturs daudzviet ir izretināts.

Ja reiz turpinām piekasīties Judgment, detektīva birojā, bārā, advokātu kantorī un nejauši ielās atrodamās haltūras ne vienmēr ir vienādi labi nostrādātas. Daļa lietu jums var likt skaļi smieties, kamēr citas – prātot, vai tikai tās nepastāv vien tāpēc, lai sasniegtu apaļo skaitli 50. Arī tikšana pie aizraujošām situācijām var būt mazliet mokoša, jo tās pieprasa celt slavas līmeni, bloķējot piekļuvi uzdevumiem, kamēr jums nav gana daudz draugu.

Kas iedots un kas atņemts

Salīdzinājumā ar Yakuza 6 pārmērīgajiem 5 veidu pieredzes punktiem Judgment vienkāršo lietas, tos aizvietojot ar vienu rādītāju. Valūtu SP var tērēt trīs uzlabojumu kategorijās – no garāka veselības stabiņa līdz jaunām piebeigšanas kustībām, arī atsperoties pret sienu, un spējai vieglāk atmūķēt slēdzenes. Jā, detektīva prasmes izpaužas jaunās, tematiski atbilstošās minispēlēs.

Tām lielākoties nav ne vainas, taču viena, kas ātri apnīk, ir izsekošana. Izklausās aizraujoši, bet dzīvē izpaužas kā garlaicīga iešana iepakaļ, ik pa laikam paslēpjoties. Vēl ir ainas tiesas zālē un nopratināšanas, kur jānorāda pretrunas vai jāsniedz pierādījumi. Kopumā pozitīvi vērtējami jaunievedumi.

Ne tik jauks ir fakts, ka dažas tipiskas Yakuza nodarbes, kā, piemēram, t. s. hostess klubi un karaoke, ir pazudušas. To vietā ir 4 draudzenes, ar ko doties randiņos (kaut ar visām pēc kārtas – iespējams arī krāpt), un drons. Pēdējais ir gan sižetiski svarīgs jaunums, gan manta, ar ko piedalīties sacīkstēs. Diemžēl neatgriežas LiveChat (sk. šī video beigas). Tikmēr jauni spēļu automāti ir tikai trīs, ieskaitot The House of the Dead iedvesmoto oriģināldarbu Kamuro of the Dead. Beigās šķiet, ka blakusnodarbju ziņā Judgment ir mīnusos.

Gribētos arī redzēt kādu jaunu pilsētu. Kamuročo ir ļoti laba norises vieta Judgment daudzajām izklaides iespējām, tomēr tā ir tikai mazliet citādāka par Yakuza 6 piedāvāto. Dažās vietās sižetā Jagami tiek ieteikts pamest pilsētu, kas būtu bijusi ideāla iespēja aizvest spēlētāju uz kādu citu Japānas metropoli vai lauku ciemu.

Patīkami, ka vismaz ir atgriezti maināmi kaujas stili, no kuriem viens ir labāks pret konkrētu ienaidnieku, bet otrs – pret bariem. Lieli pretinieku pūļi ir normāla sērijas Yakuza un arī Judgment parādība. Vēl aizvien ir jautri “skaldīt” noziedzniekus ar dūrēm, divriteņiem vai jebko citu, kas gadās pa rokai, tad izpildīt īpašos uzbrukumus. Nepatīkams jaunums gan ir fatālie ievainojumi, no kā atgūties var tikai pie bezpajumtnieka ārsta vai ar kādu no viņa tirgotajām dārgajām aptieciņām.

Vai tikai Yakuza piekritējiem?

Kā droši vien sapratāt no lasītā, Judgment vairāk vai mazāk ir Yakuza ar detektīva elementiem un kaut ko pieliktu, kaut ko atņemtu. Ja esat ar sēriju personīgi pazīstami, tad gan jau nojaušat, vai jums patiks jaunā daļa vai ne (karaoke fani noteikti ir neapmierināti). Neskatoties uz trūkumiem, Judgment ir ideālais sākumpunkts jaunpienācējiem, jo runa ir par tēliem un notikumiem, kas agrāk nav redzēti, tātad neprasa iepriekšējas zināšanas. Ieskaņojums angliski savukārt nozīmē, ka nav pastāvīgi jālasa subtitri, turklāt tas ir visai labs. Judgment ir savdabīga spēle, ko vērts izmēģināt.


Žanri: action-adventure
Spēlētāju skaits:1
Platforma: PS4
Izstrādātājs: Ryu Ga Gotoku Studio
Izdevējs: Sega
Iz do šanas datums: 25.06.2019.