SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Late Shift (2016)

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 21. febr. 20:07
Apskats: Late Shift (2016)

Apskats: Late Shift (2016)

Interaktīvā filma par to, kas notiek, kad naktsmaiņā ir darīšanas ar ķīniešu mafiju.


Šo rindu autors nav Dita Rietuma un pavisam noteikti ne Normunds Naumanis (jo viņš ir beigts). Filmas tas tikpat kā neskatās un no kinematogrāfijas neko nesajēdz, bet viedoklis par daudz ko ir. Protams, būtu nejēdzīgi tādam dot rakstīt recenziju par 90 minūtēm kustīgu kadru. Par laimi, Late Shift ir interaktīvā filma, proti, darbs ar spēles elementiem, tātad Strike.lv specialitāte.

Sākums: nakts, Londona, kadri virs māju jumtiem, divstāvīgais autobuss. Sarkanajā transportlīdzeklī pēdējā brīdī, aiz sevis atstājot citu kājāmgājēju, iekāpj galvenais varonis Mets (Matt) – neizteiksmīgs britu jaunietis ar cirtainiem matiem. Viņa introverto raksturu apliecina iekšējais monologs, kā gaitu virza spēlētāja atbilde uz jautājumu, vai cilvēks ir pēc dabas pašaizliedzīgs vai savtīgs. Tālāk nākamā personiskā dilemma: palīdzēt ārzemniekam un riskēt nokavēt metro, vai arī paskriet garām. Jebkurā gadījumā vīrietis paspēj.

Ieradies savā darbā uz nakti nomainīt kolēģi, gados jaunais pazemes autostāvvietas administrators naktssargs drīz nonāk neapskaužamā situācijā. Tā kā kāda ar pistoli bruņota noziedznieka operācija aizdzīt ātru auto novirzās no plāna, Mets pret viņu pavērsta stobra priekšā ir spiests sēsties pie transportlīdzekļa stūres kā līdzdalībnieks. Tas ir tikai sākums neaizmirstamai naktij, kurā ietilpst vairākas nāves, cīņa par senu rīsu bļodu, mīlestība starp dažādu rasu pārstāvjiem un nelietīga sazvērestība. Atkarībā no jūsu izvēlēm stāstam var būt 7 iznākumi.

Draudzīgais restorāna īpašnieks

Tā kā Late Shift lomās ir dzīvi aktieri un darbība ir filmēta īstās vietās Anglijā, tēlu ekspresija un "grafika" kopumā ir tālu priekšā pat labākajām videospēlēm. Īpaši jāuzslavē galvenā varoņa darbs. Piemēram, grimases, kad viņš tiek spīdzināts, ļoti pārliecinoši attēlo ārkārtīgās sāpes, ko tajā brīdī cilvēks varētu piedzīvot, tikmēr ķīniešu mafija ir īpaši biedējoša. Jebkurā gadījumā, pēc videospēļu lapas redaktora domām, aktiermāksla šeit ir augstā līmenī.

Stāsts ir interesants, bet par sevišķi aizraujošu to grūti nosaukt. Londona, pazemes autostāvvieta, ķīniešu organizētās noziedzības grupējums, vērtīgs artefakts, arī mūzika un varonis ar mājieniem uz kriminālu pagātni atgādina 2002. gada PlayStation 2 grāvēju The Getaway. Vienīgi Late Shift tikpat kā vispār nav šaudīšanās. Pozitīvi, ka ir viegli iedomāties sevi galvenā varoņa ādā un just līdzi. Acīs nedaudz krīt reizēm sastopamā sajūta, ka ekrānā redzamais īsti neiet kopā ar iepriekš sižetā piedzīvoto – it kā stāsts būtu salīmēts kopā no dažādiem fragmentiem (jo tā arī ir).

Late Shift ir pieejama uz vairākām platformām, sākot no iOS līdz Switch. Raksta tapšanas brīdī (6. februāris) tā bija iekļauta Xbox Game Pass sarakstā, tāpēc tika izspēlēta no A līdz Z. Process ir vienkāršs: skatāmies video un, kad ekrānā parādās divas līdz trīs teksta kastītes, izvēlamies to, kas šķiet pareizākā. Daļai variantu nav būtiska iespaida, turpretī citi būtiski maina iznākumu. Tehniski viss ir īstenots labi. Nav nekādu 90. gadu FMV (Full Motion Video) spēļu eksperimentu ar staigāšanu apkārt utt. Ainas pēc izvēles veikšanas nākamajos kadros pāriet plūstoši – nav bremzēto DVD izvēļņu efekta.

Izvēlies savu nāvi – lēnu vai ātru!

Vienīgās aizķeršanās, kas, iespējams, skar tikai Xbox One versiju, ir šad tad nomesti kadri. Tie izpaužas kā sekundes ceturtdaļu ilga pauze, kam seko sasteigtu kadru grupa, panākot vajadzīgo pozīciju klipā. Izskatās, ka Late Shift tiek izmantots neparasts video kodeks, kā kompresija ir manāma graudainībā, nevis daudzajiem MPEG variantiem ierastajos makroblokos. Skatoties TV ekrānā pa gabalu, nevar sūdzēties.

Izmantojot interneta palīdzību, ir ļoti viegli Late Shift savākt katru sasniegumu un iegūt 1000 Gamerscore punktus. Protams, lai to izdarītu, ir jāatklāj visi nobeigumi un sižeta nodaļas, pie kā nokļūstam ar noteiktām izvēlēm. Atkārtoti skatoties stāstu, ļoti pietrūkst iespējas izlaist jau redzētas ainas. Tāpat nevar no galvenās izvēlnes atgriezties noteiktās nodaļās, lai izmēģinātu citus variantus. Apnīk atkal un atkal skatīties vienu un to pašu. Par laimi, ir triks t. s. trofeju medniekiem: sasniedzot nobeigumu, nenoskatīties to līdz galam, pamest seansu, tad turpināt no pēdējā kontrolpunkta ar citām izvēlēm. Šādi visu var piedzīvot divos lielos, aptuveni 90 minūtes garos piegājienos, lai gan pirmajai reizei šādu pieeju nevar ieteikt, jo bojā baudījumu.

Kopumā Late Shift ir interaktīvā filma par jaunu autostāvvietas administratoru Londonā, kura naktsmaiņa izvēršas visai nepatīkami. Stāsts ir interesants, aktiermāksla – augstā līmenī. Spēles process sastāv no izvēlēm vien, kas plūstoši iekļaujas filmētajos video. Atkārtotiem skatījumiem par ļaunu nenāktu iespēja izlaist redzētas ainas. Vismaz 90 minūtes jūsu laika filma noteikti ir pelnījusi.

Apskatītā versija: Xbox One
Žanrs: adventure, interactive movie
Režīms: vienspēlētāja
Platformas: Xbox One, PlayStation 4, Windows, Switch, Mac, iOS, AppleTV
Izstrādātājs: CtrlMovie Ltd
Izdevējs: CtrlMovie Ltd, Wales Interactive
Iznākšanas laiks: 2016. gada marts