SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Maija PS+ piedāvājumā What Remains of Edith Finch + apskats

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2019. g. 2. maijs 22:34
Maija PS+ piedāvājumā What Remains of Edith Finch + apskats

Maija PS+ piedāvājumā What Remains of Edith Finch + apskats

Šomēnes PS Plus abonenti tiks pie mazākām, taču krietni labākām spēlēm. Saldajā ēdienā remāsterēts apskats.


Nesen Strike lielākais spameris DJkikisa lapas Discord kanālā ielika informāciju, ka Āzijā un Japānā abonementa PlayStation Plus viena no "bezmaksas" spēlēm maijā būs Metal Gear Survive. Maigi izsakoties, tas ir ne visai labs izdzīvošanas brīnums, kā izveidē nebija iesaistīts Metal Gear Solid radītājs Hideo Kojima (latviski uzvārds būtu jāatveido kā "Kodzjima" – nē, paldies!). Par laimi, arvien mazāk interesantais un neizdevīgais abonements Eiropas un ASV lietotājus tā nesodīs, Survive vietā dodot mazākas, bet ļoti labas spēles. Tās būs pieejamas lejupielādei no 7. maija.

Viena no spēlēm ir indie hits Overcooked. Tās mērķis – skraidīt kā trakam pa virtuvi un gatavot ēdienu arvien lielākam un prasīgākam klientu lokam. Visjautrāk un haotiskāk gan ir tad, kad pa vienu ekrānu joņo 4 cilvēki kopā. Noteikti esat par spēli dzirdējuši un, iespējams, pat par niecīgu summu to iegādājušies kādā no daudzajām akcijām. Jā, Overcooked naudas ziņā nav diezko vērtīga, taču, manuprāt, daudz labāks variants par pagājušā mēneša piedāvājumu, īpaši Conan Exiles.

Otra maija PS+ spēle What Remains of Edith Finch gan ir kas īpašs. Turklāt tās pabeigšanai nevajag vairāk kā trīs stundas, tātad pat visaizņemtākie no mums atradīs brīvu laiku. Tā kā iepriekšējā lapas Strike.lv versija nogrima kā Titāniks, paņemot līdzi vairumu satura, nolēmu maija PlayStation Plus jaunumus izmantot kā iespēju atjaunot vienu no saviem rakstiem* – 2018. gada jūnijā publicēto What Remains of Edith Finch apskatu. Ja kādam ir interese un viņš vēl nav pavisam zaudējis uzticību Strike, varētu "remāsterēt" vēl citus agrākus darbus.


* Uz datora HDD ir saglabāts vairums manis lapai rakstīto darbu. Vienmēr taisiet rezerves kopijas!

Apskats: What Remains of Edith Finch

Viena no labākajām savā žanrā

Apskatītā versija: PS4

Ja neskaita uzvārdu, viena lieta, kas vieno Finču (Finch) ģimeni, ir nāve. Viss, kas no tās palicis pāri, ir 17 gadus veca meitene, kurai mantojumā atstāta dzimtas māja. Pēc 7 gadu prombūtnes viņa nolemj atgriezties un beidzot saprast, kā četras paaudzes aizgāja bojā. Vienīgais pavediens ir mātes atstātā atslēdziņa, kas pat neder nevienām durvīm.

Ielīdusi mājā caur mājdzīvniekiem paredzēto eju, pusaudze secina, ka nekas nav mainījies. Brīnumainā kārtā What Remains of Edith Finch (turpmāk – EF) norises vieta gadu gaitā nepavisam nav nolaista, izcili atmiņā ataustot kāda liktenīga vakara notikumiem. Muzeja atmosfēru tikai pastiprina istabas, kuru durvis ir tikušas noslēgtas ar putuplastu un aprīkotas ar "actiņu". Atradusi slepenu eju, meitene sāk citu pēc cita atšķetināt katra ģimenes locekļa traģisko galu.

EF ir pieskaitāma t. s. staigāšanas simulatoru žanram, kur novērotājs, lūkojoties uz visu caur tēla acīm, lēni pārvietojas pa pasauli, kas pamazām ar saviem elementiem atklāj sižeta notikumus. Izstrādātājiem ir atjautīga pieeja subtitriem – kad kāds runā, parasti viņa teiktais tiek attēlots gaisā vai uz kādas virsmas, tādā veidā dodot mājienu, kurā virzienā jāiet. Citos gadījumos teksts ir visādos veidos jāaizvāc no ekrāna, lai atklātu nākamo fragmentu. Spēlei nav nekādas grafiskās lietotāja saskarnes, ja neskaita mazus, baltus simbolus, kas parādās virs priekšmetiem, ar ko var mijiedarboties.

Šeit atklājas EF vienīgais – jā, tiešām – būtiskais trūkums, kas ir vadība. Viens no žanra plusiem ir pieejamība arī cilvēkiem, kuriem nav lielas pieredzes ar datorspēlēm. Giant Sparrow izstrādātais darbs gan var samulsināt pat pieredzējušus "geimerus". Mijiedarbība ar pasauli PS4 gadījumā notiek, nospiežot kādu no R taustiņiem, tad grozot labo vai kreiso analogo sviru. Tā kā nekad netiek teikts, kas tieši jādara, bieži sanāk bakstīties, nesaprotot, piemēram, kā atvērt kādas šahtas durvis, jo citā līdzīgā vietā tas bija jādara citādāk.

Tomēr vadības ķibeles piedosiet, kad piedzīvosiet EF atmiņā paliekošākos mirkļus. Šeit spēlētājs nav vien pasīvs novērotājs, kas atklāj pagātnes notikumus, lasot dokumentus un klausoties diktofona kasetes. Kad izvēlaties, piemēram, paņemt rokās vēstuli, jau pēc teikuma vai diviem jūsu apziņa nonāk aprakstītā tēla ķermenī. Lai arī zinot, ka nāve ir neizbēgama, jūs tomēr veicat darbības, kas noved viņu pie bojāejas.

EF ir ģeniāla nevis sižeta vai pasaules (kas ir ļoti laba), bet gan iekļauto stāstu pasniegšanas veidu dēļ. Atklāt konkrētus piemērus nozīmētu izbojāt pārsteigumu. Izstrādātāju izdoma ir apbrīnojama, neapšaubāmi liekot daudziem aiz sajūsmas vai šausmām izsaukties. Nāves nav asiņainas, bieži pat ne viennozīmīgas, drīzāk muļķīgas un pamācošas. Lai gan stāstus drīkst arī ignorēt, turpinot līst arvien dziļāk savādajā mājā, tajos bieži vien tiek atklāti būtiski mājieni, bez kuriem būs grūti saprast, kurp jādodas tālāk.

Runājot par audiovizuālo pusi, EF neliek vilties (ja vien neesat ļoti piekasīgi). Krūmi un zari pārliecinoši šūpojas vējā, kamēr skati uz okeānu bieži ir gleznaini. Fona mūzika teicami pavada ekrānā redzamo, un tēlu akcenti katram piestāv izcili. Ievērosiet gan, piemēram, ka tā pati grāmata mājā ir atrodama piecos eksemplāros un ka retu reizi redzamās cilvēku kustības ir ļoti neveikla paskata.

Satura ziņā spēle daudz nepiedāvā, pilnīgi visa apskatīšanai prasot vien 3 stundas jūsu laika, toties tā kvalitāte ir ārkārtīgi augsta. Trofeju krājējiem nepatiks "platīna" trūkums, bet viņus priecēs tas, cik viegli ir savākt 100 % sasniegumu. EF var droši likt vienā līmenī ar The Stanley Parable. Ja mēģinājāt un nebijāt sajūsmā par, piemēram, Dear Esther, Firewatch vai The Vanishing of Ethtan Carter, tik un tā dodiet iespēju šim darbam!

Kopumā

What Remains of Edith Finch ir īsa piedzīvojumu spēle, kas ļauj ielūkoties kādas ģimenes traģiskajā pagātnē un varbūt pat aizdomāties, kādā veidā nemirt. Spēcīgākais elements ir īsie stāsti par katru tēlu, kas pārsteidz ar savu atjautību un šausmina ar iznākumu. Var piekasīties kļūdiņām un mulsinošajai vadībai, taču trūkumi netraucē tik ļoti, lai nevarētu spēli ieteikt visiem – pat tiem, kuriem žanrs nepatīk.