SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

The Stanley Parable: Ultra Deluxe apskats

HomērsHomērsgrupāStrike.lvStrike.lv2022. g. 2. jūl. 22:14labots 2022. g. 3. jūl. 10:05
The Stanley Parable: Ultra Deluxe apskats

The Stanley Parable: Ultra Deluxe apskats

"Lietotājs atvēra šo rakstu un sāka lasīt."


Tā saņēma lielu uzmanību no YouTube kopienas un lika spēlētājiem no visas pasaules turēt savus vēderus no smieklu pārplūduma - spēle ar nosaukumu The Stanley Parable jau tālajā 2013. gadā iekaroja spēlētāju sirdis ar saviem sazarotajiem sižeta celiņiem un ar stāstītāja Kevana Braitinga zīdaini gludo balsi. Izstrādātāji Crows Crows Crows saprata, ka šādu žanra pērli nedrīkst pamest novārtā, un veselus 9 gadus pēc oriģinālās spēles debija ir izlaiduši ārā pa durvīm The Stanley Parable: Ultra Deluxe. Vai tas ir pavirši pārsaiņots produkts, vai arī pa īstam jēgpilns, jau un tā izcilas spēles uzlabojums? Un vai pieredzējušiem spēlētājiem to ir vērts uzspēlēt vēlreiz? Ir pienācis laiks to noskaidrot.

Liels paldies Crows Crows Crows par spēles apskata kopijas nodrošināšanu.

TSPUD_ReleaseDate_Screenshot_01.jpg

Darbs patiešām ir kā otrās mājas.

Neizceļot nekādus būtiskus spoilerus, ir svarīgi vismaz brīdināt tos spēlētājus, kuriem, visticamāk, The Stanley Parable: Ultra Deluxe (turpmāk; TSPUD) neies pie sirds - proti, tos spēlētājus, kuri staigāšanas simulatoru žanra spēles (tādas kā The Vanishing of Ethan Carter vai Firewatch) uzskata par naudas un laika izmešanu vējā. Šajā spēlē nevar īsti novērot nekādas baigās spēlēšanas mehānikas. Tā ir, drīzāk, sava veida pastaiga cauri ļoti prasmīgi austam stāstam ar šķietami bezgalīgām variācijām un alternatīviem ceļiem.

Tāpat kā oriģinālā, arī Ultra Deluxe versijā spēlētājus sagaida neparasti sižeta pavērsieni ar tikpat neparastu galveno varoni - ofisa biroja darbinieku vārdā Stenlijs. Ierodoties savā darbavietā, Stenlijs pēkšņi saprot, ka viņu jau labi ilgi nav sasniegusi neviena jauna pavēle. Stenlijs, kā izrādās, ēkā ir palicis pilnīgi viens. Ofisā nav atrodama neviena cita dvēsele.

Kur tad visi ir devušies?

Tieši ar šo jautājumu galvā mēs uzsākam spēles procesu, kurā gandrīz katru sperto soli komentēs noslēpumainais un neredzamais Stāstītājs, kuram savu balsi ir aizdevis britu aktieris vārdā Kevans Braitings. Stāstītājs pavadīs spēlētāju visas spēles garumā, bieži sniedzot Stenlijam norādes no punkta A līdz punktam B, kā arī komentējot notiekošo ekrānā. Spēlētājs var izvēlēties sekot Stāstītāja norādījumiem vai arī viņu neklausīt un mēģināt izgrebt pašam savu ceļu.

TSPUD_ReleaseDate_Screenshot_03.jpg

Izstrādātāji mūs nepārprotami pazīst labāk nekā mēs paši, jo spēlētāja šķietami nejaušās darbības bieži vien tiek ņemtas vērā.

Novirzoties no Stāstītāja sagatavotā ceļa, spēlētājs spēj pavērt sev daudzus jo daudzus sižeta atzarus, kurus var izpētīt vēlāk, atkārtoti klaiņojot pa Stenlija darbavietu. Šāda rīcība mūsu pļāpīgo un harizmātisko pavadoni apmulsina un reizēm pat aizkaitina, liekot viņam veikt vienpusīgas sarunas ar Stenliju, un tādejādi ar pašu spēlētāju. Sīs sarunas bieži sevī ietver komentārus par dzīvi un tās īpatnībām, par izvēles brīvību, kā arī par spēļu dizainu un tropām kopumā. TSPUD pieskaras daudzām interesantām tēmām, tomēr par filozofijas lekciju to gan nenosauksi, jo Stāstītājs nekad pārlieku neaizraujas un neuzspiež spēlētājam virsū nekāda veida ideoloģiju. Tā ir patiešām jautra spēle, pārpildīta ar smalki sarakstītām replikām, satīru, kā arī jokiem, kuri patiešām liek pasmieties.

Neredzamā pavadoņa balss pielāgojas gandrīz katrai spēlētāja rīcībai, bieži izsakot nepatiku, ja spēlētājs mēģina "sabojāt" Stāstītāja stāstu. Taču runa nav tikai par izvēli starp durvīm pa kreisi un durvīm pa labi. Dažreiz spēlētājam būs nepieciešams nospiest pogas, ievadīt kodus, virināt durvis un nēsāt līdzi priekšmetus, kā piemēram spaini, kas spēj būtiski ietekmēt katru spēles nobeigumu. Būs nepieciešams veikt arī svarīgas izvēles, kas, savukārt, arī ietekmēs spēles nobeigumu variācijas. To šajā spēlē ir diezgan daudz, un ar Ultra Deluxe versijas iznākšanu to ir kļuvis arvien vairāk. Stenlija rīcība spēj ietekmēt arī pašu spēles vidi, kas mainīsies atkarībā no jau paveiktā.

Iekš TSPUD nav iespējams veikt nepareizu izvēli – spēles galvenais mērķis ir atrast visus iespējamos ceļus un atklāt visus iespējamos nobeigumus. Katra sesija var aizņemt no 5 līdz 10 minūtēm, un neatkarīgi no tā, pie kādām beigām spēlētājs nonāks, stāsts vienmēr atsāksies no sākuma punkta ar pāris būtiskām izmaiņām.

TSPUD_ReleaseDate_Screenshot_05.jpg

Šī spēle nekautrējas padarīt lietas dīvainas.

Tādi veterāni kā es, kuri jau iepriekš ir pieveikuši oriģinālo spēli, droši vien sev uzdod jautājumu – kāda ir jēga maksāt par nedaudz glītāku, tās pašas spēles versiju? Atbilde uz šo jautājumu ir ļoti vienkārša; Ultra Deluxe izdevumam ir daudz jauna satura, kas izpaužas jaunu līmeņu, jaunu nobeigumu, jaunu noslēpumu un jaunu sasniegumu veidā. Spēles sākumā spēlētājam tiek jautāts, vai tas iepriekš ir spēlējis oriģinālo versiju. Atbildot ar "jā", jaunais saturs tiek pasniegts daudz ātrākā veidā. Kopumā, šeit var sagaidīt ap 7 stundām jauna satura, kas mani ļoti patīkami pārsteidza.

TSPUD izskata ziņā ļoti atgādina Half-Life 2, kam nevajadzētu būt pārsteigumam, ņemot vērā to, ka šī spēle sākotnēji tika veidota kā Half-Life 2 modifikācija, balstīta uz Source spēļu dzinēja. Jaunais Ultra Deluxe izdevums tika pārtaisīts iekš Unity, ļaujot spēlei utilizēt labāku grafiku un apgaismojumu salīdzinājumā ar 2013. gada versiju, vienlaikus saglabājot tās vizuālo stilu un kvalitatīvi modelētās lokācijas. Mūsdienās daudzi remasteri un pārpakojumi tiek uzskatīti par liekiem un bieži vien slinkiem mēģinājumiem izkāst vairāk naudas no pircējiem, taču šajā gadījumā izstrādātāji ir ļoti pacentušies. Runājot par skaņas kvalitāti – šeit arī nav nekādu pretenziju. Stāstītāja ekspresīvās replikas vienmēr skan kristāldzidri.

Vienīgais trūkums, ko šeit ir vērts pieminēt, ir tas fakts, ka, lai spēli patiesi izbaudītu, ir nepieciešama laba angļu valodas izpratne. Protams, šeit pastāv subtitri gan krievu, gan citās valodās, taču lielu daļu spēles šarma rada iespēja klausīties Stāstītāja teiktajā. Vien lasot subtitrus, daļa no šī šarma spēj ātri izzust.

TSPUD_ReleaseDate_Screenshot_06.jpg

10/10

The Stanley Parable: Ultra Deluxe ir visērtākais veids, kā izbaudīt šo neparasto piedzīvojumu klāstu. Tā ir lieliska spēle no citiem laikiem, un es esmu ļoti priecīgs, ka nu to var kārtīgi uzspēlēt gan veci, gan jauni spēlētāji. Manuprāt, par šo spēli ir vērts maksāt, lai to piedzīvotu gan pirmo, gan desmito reizi. Spēle ir pieejama uz PC, Mac, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4 & PlayStation 5, Xbox One & Xbox Series S|X platformām. Iekš Steam to var iegādāties šeit.

The Stanley Parable: Ultra Deluxe - Launch Presentation

#the-stanley-parable-ultra-deluxe