SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

FreeDVDBoot – jauns PlayStation 2 haks

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 4. jūl. 14:50
FreeDVDBoot – jauns PlayStation 2 haks

FreeDVDBoot – jauns PlayStation 2 haks

Atklāts vieglākais veids, kā atslēgt vecās konsoles pilno potenciālu.


Starp visādām ziņām par nākamo konsoļu paaudzi – PlayStation 5 dizains, Microsoft fizisko veikalu aizvēršana un spēles, kas maksās vēl dārgāk nekā iepriekš – manu uzmanību piesaistīja 27. jūnijā publicētie jaunumi saistībā ar sistēmu, kas nesen svinēja savu 20. jubileju. Runa ir par PlayStation 2, kas ir tikusi pie jauna “haka”. Esmu to jau notestējis un varu teikt tikai labāko.

Ko nozīmē uzlauzt jeb uzhakot konsoli? Īsi sakot, tas ir process, kas ļauj uz sistēmas palaist neoficiālu programmatūru. Tradicionāli “atkodēšana” ir saistījusies ar pirātismu vai reģionālo ierobežojumu apiešanu, bet vēlāk – ar iespēju paplašināšanu, lietojot entuziastu radītas programmas. Piemēram, PS2 un citu CD/DVD lasošu konsoļu gadījumā bija nepieciešams atvērt ierīci un ielodēt speciālu shēmu sauktu par modčipu, lai būtu iespējams nolasīt mājās ierakstītus diskus. Tagad sen vairs nav vajadzības pēc fiziskām modifikācijām.

Jau aptuveni 5 gadus optimālais PS2 haks ir FreeMcBoot. Tas tiek palaists, iespraužot konsolē īpaši sagatavotu atmiņas karti un ieslēdzot to. Izmantojot senu sistēmas ievainojamību, ekrānā drīz parādās modificēta izvēlne ar vairāk iespējām, ieskaitot programmu uLaunchELF, kas ļauj piekļūt visām PS2 failu sistēmām un pārvaldīt tās, tad darbināt ELF formāta datnes. Problēma ir tāda, ka līdz šim bija vajadzīgs kāds, kuram ir modificēta konsole un kurš ir gatavs uz jūsu atmiņas kartes uzinstalēt vajadzīgos failus, jāpasūta jau sagatavots datu nesējs no, piemēram, eBay, vai jālieto disku mainīšanas triks, kas, piemēram, man, neizdevās.

FreeDVDBoot: an exploit for the PlayStation 2 DVD player which allows burning your own homebrew games and running them on an unmodified console as though they were official discs: https://t.co/MaPC6urUJQ

Demo: https://t.co/eAdFesyvV3

— CTurt (@CTurtE) June 27, 2020

Pieņemot, ka jums ir PS2 Slim ar DVD atskaņotāja versiju 3.10 vai 3.11 (var pārbaudīt galvenajā izvēlnē, nospiežot “trijstūri”), kā arī dators ar DVD rakstītāju, FreeDVDBoot ir pats vienkāršākais un ērtākais veids, kā uzlabot savu konsoli. Viss, kas jādara: jādodas uz izstrādātāja CTurt GitHub lapu, jālejupielādē savai versijai atbilstošais ISO fails, tad tas jāieraksta uz tukša DVD diska (vēlams DVD-R, lai saudzētu PS2 lāzeru).

Ievietojot datu nesēju konsolē, tas tiks uztverts kā DVD filma, bet ekrānā parādīsies uLaunchELF, kur varēsiet atrast, piemēram, savu USB zibatmiņu (adrese mass:), lai palaistu entuziastu radītu programmatūru (homebrew). Ja esat gana apķērīgi, varat uztaisīt arī paši savu ISO, kur visas programmas ir uz diska, ieskaitot pilnas spēles. Piemēram:

Vēl viena Slima konsole kolekcijā

Lai gan jau dažus gadus manā rīcībā ir uzhakota PS3 un PS4, abas modelis Slim, sudrabainajai PS2 plānajai versijai bija jāiztiek ar manu oriģinālo un pāris neoficiālo (Action Replay Max, HD Player) disku griešanu. Pirmais, ko izdarīju pēc FreeDVDBoot palaišanas, bija ieinstalēt FreeMcBoot uz tukšas atmiņas kartes. Process izrādījās gaužām vienkāršs un neradīja nekādas galvassāpes.

Mazliet piņķerīgāk bija uzlikt programmu PS2ESDL un tai nepieciešamo Windows lietotni, lai uz USB zibatmiņu uzrakstītu dažas spēles un izmēģinātu, kā ir tās darbināt bez diska. Viena no problēmām ir failu fragmentācija, kas konsolei, lasot datus no USB, ir nepieņemama. Ja tā gadās, ir atkal uz FAT32 jāpārformatē atmiņas modulis un jāmēģina vēlreiz. Diemžēl ar ārējo cieto disku PS2 draudzēties negribēja.

Tā arī nav liela bēda, jo, kā pats pārliecinājos, nedaudz patestējot Burnout 3: Takedown un Ridge Racer V, USB standarta 1.1 datu pārraides ātrums ir mazliet par lēnu – video ķeras, runātie dialogi mēdz pārvērsties par robotu balsīm. Tomēr brīnumainā kārtā Midnight Club 3: DUB Edition Remix šādā formātā strādā pārsteidzoši gludi, tikai atsevišķām filmiņām rīstoties. Rockstar spēles gadījumā pieņemams kompromiss, jo PS2 mēdz niķoties ar paskrāpētiem divslāņu DVD diskiem un lāzers ir jātaupa.

Ja tuvā nākotnē atradīsies brīvs laiks, lai gremdētos nostalģijā, apsvēršu iespēju izmantot datoru kā serveri un straumēt spēles uz PS2 caur parastu tīkla vadu, tādējādi apejot USB portu ātruma ierobežojumus – vēl viens ieguvums ar uzlauztu konsoli. Pagaidām gan par to var tikai sapņot, jo šobrīd man ir jāspēlē Iron Man VR un Ghost of Tsushima, lai uzrakstītu apskatus.