SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Horizon Zero Dawn Complete Edition apskats

HomērsHomērsgrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 16. aug. 20:09labots 2022. g. 23. jūl. 13:44
Horizon Zero Dawn Complete Edition apskats

Horizon Zero Dawn Complete Edition apskats

Viens no iespaidīgākajiem Playstation 4 konsoles ekskluzīviem tagad ir pieejams arī uz datora.

Eilojas piedzīvojumi turpinās.

Ir dažas spēles, kas pieskaras jums tieši tajā īpašā vietā jūsu sirdī. Deus Ex. Battletoads. Uncharted 3. Hitman: Blood Money. Psychonauts. Ori and the Blind Forest. Tās ir īpašas, svarīgas spēles. Man tās kaut ko nozīmē. Horizon Zero Dawn, kuru sākotnēji 2017. gadā spēlētāju rokās ielika izstrādātāji Guerrilla Games, tagad arī ir viena no šādām spēlēm. Tā ir patiešām iespaidīga, taču vēl iespaidīgāk ir tas, ka izstrādātājiem ir izdevies šo lielisko PS4 spēli pārnest uz datoru. Pienācis laiks man apskatīt Horizon Zero Dawn Complete Edition.

Liels paldies PlayStation Latvija par spēles apskata kopijas nodrošināšanu.

Šī pasaule vairs nav mūsu.

Spēles sižets risinās post-apokaliptiskajā pasaulē, kur kāda noslēpumaina un iznīcinoša nelaime ir "katapultējusi" cilvēci atpakaļ uz dzīvnieku ādas tērpu un loku laikiem. Daba ir atguvusi zemi, un tagad pasauli dominē dzīvniekiem līdzīgi roboti. Spēles galvenā varone ir meitene vārdā Eiloja. Viņu izaudzināja ārpus Noras cilts, no kuras viņa tika izraidīta noslēpumainu iemeslu dēļ, vēl būdama zīdainis. Vīrietis vārdā Rosts, vēl viens šīs pašas cilts izraidītais, rūpējas par Eiloju un sagatavo viņu skarbajai dzīvei šajā neparastā pasaulē. Viņš nav Eilojas tēvs, taču Rosts mīl viņu kā savu meitu. Viņu attiecības ir viena no sižeta līnijām, kas mani ieinteresēja visvairāk Horizon Zero Dawn ievada daļā.

Runājot par pašu Eiloju, viņa ir drošsirdīga un ziņkārīga meitene, kura mīl piedzīvojumus un kura nebaidās no tehnoloģijām, kuras ir apglabātas "vecās pasaules'' drupās. Izpētot šādas drupas, jaunā Eiloja atrod kādu trīsstūra formas ierīci, kuru sauc par Fokusu, un viņa uzliek to sev uz auss. Šai noslēpumainajai ierīcei ir daudz noderīgu funkciju. Tā var atskaņot balss ziņas un senus ierakstus, piekļūt termināliem, izsekot pēdu nospiedumus un norādīt uz ienaidnieku vājām vietām. Tieši šeit spēlētājs uzzina, ka Horizon Zero Dawn notiek nevis pirms-tehnoloģijas ērā, bet gan pēc tās, un zem zemes ir burtiski "apbedīta" vesela pasaule.

Jau no agra vecuma Eilojas galvenais mērķis ir piedalīties īpašā ikgadējā turnīrā - medību un cīņas prasmju pārbaudē - kuras uzvarētājam Noras cilts vadoņi pasniegs to, ko tas vēlās visvairāk. Rosts trenē Eiloju, tādējādi ļaujot spēlētājam apgūt spēles vadību. Šeit jūs uzzināsiet, kā medīt un cīnīties pret robotizētajām mašīnām. Pēc daudzu gadu apmācības, un ar savas palīg-tehnoloģijas palīdzību, Eiloja izaug par prasmīgu un efektīvu mednieku, un tagad plāno iegūt atbildes par to, no kurienes viņa nāk, un kas ir viņas māte.

Visi roboti atšķiras pēc lieluma un veidola.

Horizon Zero Dawn ir atvērtās pasaules spēle, kurā spēlētājs var doties jebkur lielajā kartē. Šeit pastāv galvenās sižeta līnijas misijas un uzdevumi, kā arī daudzi side kvesti jeb papildus uzdevumi. Standarta lieta. Tomēr izstrādātājiem izdevās likt šai spēlei justies svaigai, neparastā iestatījuma dēļ. Kā jau pieminēju, Horizon Zero Dawn pasaule ir piepildīta ar zvērīgām robotizētām mašīnām. Tās ir radības, izgatavotas no metāla, kuras bieži mēdz izskatīties pēc dažāda veida dzīvniekiem. Daži roboti izskatās pēc zirgiem un mierīgi ganās zālē, savukārt, citi vizuāli vairāk atgādina senos velosireptorus, kuri bradā pa prēriju, gaidot, lai uzkluptu jums virsū. Viens no pirmajiem robotu tipiem, ar kuru spēlētājs sastapsies, ir Vērotājs (Watcher). Izmantojot Fokusu, jūs varat to noskenēt un noskaidrot, kādas ir tā vājās vietas. Tad, izmantojot savu loku, iešaut tam acī. Tas, savukārt, ir jādara ātri, jo Vērotāji spēj ātri uzbrukt spēlētājam un nodarīt lielu kaitējumu.

Vēl viens ienaidnieka tips ir Ganītājs (Grazer). Ganītājiem uz muguras ir sprādzienbīstamas kannas, kuras tiek izmantotas, lai izgatavotu ugunsbultas un bumbas. Spēlētājs var izmantot vienu no savām bultām, lai atdalītu kannas no Ganītāja ķermeņa, tad pagaidīt, līdz tas paceļ galvu, caururbt tā mehānisko pauri ar citu bultu un savākt kannas sev. Protams, to visu var izlaist, vienkārši izšaujot uguns bultu taisni vienā no kannām - tad atliek vien apbrīnot skaisto sprādzienu.

Cīņas šajā spēlē ir ļoti unikālas un aizraujošas. Un arī pagrūtas. Pat cīņā ar mazajiem aizsarg robotiem pietiek vien ar pāris sitieniem, lai aizsūtītu spēlētāju atpakaļ uz pēdējo kontrolpunktu. No sākuma jūs izmantosiet tikai šķēpu un loku, taču ar laiku Eiloja iegūs jaunus sava arsenāla papildinājumus, piemēram Ropecaster un Tripcaster ieročus. Dažas no mašīnām, ar kurām jums nākas saskarties, var būt pārāk lielas, lai tās pievarētu ar dažām standarta bultām. Ropecaster ierocis izšauj virves kuras palīdz aizturēt un imobilizēt ienaidniekus. Tripcaster ierocis, savukārt, izšauj trosi, kas ar elektrības palīdzību šokē ienaidniekus, ļaujot jums pietuvoties un uzbrukt. Dažādiem robotiem būs arī atšķirīgas vājās vietas. Tie var būt jutīgi pret noteiktiem ieroču veidiem (inde, uguns, ledus, utt.), un atkarībā no tā, kādu loku jūs izmantojat, jūsu bultas var rast lielākus bojājumus vai iedragāt pretinieku bruņu plāksnes, tādējādi mazinot viņu aizsardzības koeficientu.

Slēpšanās no robotiem arī ir laba stratēģija.

Pieredzējušiem RPG žanra faniem Horizon Zero Dawn noteikti iepatiksies, jo šajā spēle pastāv gan pieredzes iegūšana, gan kraftings, iemaņu koki un pat dialogu izvēle. Taču vēl viena svarīga šīs spēles sastāvdaļa ir resursu vākšana, kas būs noderīga jaunu bruņu, ieroču un munīcijas veidošanā. Piemēram, lai atjaunotu savu veselību, izveidotu papildus bultas un slazdus, jums būs jāvāc dažāda veida resursi, kas ir izkaisīti pa visu spēles pasauli. Papildus resursus un komponentus var iegūt arī no robotiem pēc kaujām. Klāt tam visam jūs varat daudzos veidos uzlabot savas spējas, lai pārvērstu sevi par īstu karavīru vai, ja vēlaties, par slepenu mednieku. Pieejamo metožu daudzveidība nozīmē, ka cīņas nekad nekļūs garlaicīgas, jo, ja spēlētajam apnīk viena stratēģija, tas var brīvi izvēlēties kādu alternatīvu.

Līmeņu sistēma ir līdzīga citām šī pašā žanra spēlēm. Jaunas iemaņas tiek atvērtas, izmantojot spēles laikā nopelnītos prasmju punktus. Šos prasmju punktus, savukārt, var ieguldīt kādā no trim pieejamiem "iemaņu kokiem". Tie ir: tā saucamais Klaidonis (kas koncentrējas uz slēpšanos zālē un klusiem uzbrukumiem), Drošsirdīgais (kas koncentrējas uz tiešās kaujas prasmēm) un Izdzīvotājs (kas koncentrējas uz papildus resursu iegūšanu).

Viena no spēles jautrākajām funkcijām koncentrējas uz mašīnu uzlaušanu. Spēles kartē ir atrodamas vietas, kuras sauc par Katliem. Tie būtībā ir visiem pazīstamie dungeons, kurus spēlētājs var apmeklēt savu piedzīvojumu laikā. Katlos būs nepieciešams risināt mīklas, lēkāt no platformas uz platformu un cīnīties ar robotiem. Tieši Katlu iekšienē jūs atradīsiet speciālus uzlaušanas kodus, kurus varat izmantot, lai uzlauztu robotu sistēmas un padarītu tos draudzīgus, tādējādi ļaujot spēlētājam tos lietot kā zirgus, vai likt tiem uzbrukt citiem, naidīgiem robotiem.

Visas Horizon Zero Dawn lokācijas ir vienlīdzīgi skaistas.

Horizon Zero Dawn Complete Edition sevī iekļauj arī 2017. gadā izlaisto paplašinājumu ar nosaukumu The Frozen Wilds, kas piedāvā jaunu saturu un papildinājumus, kas noteikti iepriecinās pamata spēles fanus. Tas vedīs spēlētāju uz piedzīvojumiem jaunajā apgabalā, uz spēles kartes ziemeļaustrumu daļu, kurā ir savs patstāvīgais stāsts un papildus kvesti. Šajā paplašinājumā pastāv arī jauns iemaņu koks, kā arī jauni ienaidnieki, ieroči un bruņas. Kā norāda pats nosaukums, Eilojai būs nepieciešams saskarties ar skarbiem un aukstiem laikapstākļiem sasalušajā tundrā. Šī jaunā teritorija tiek saukta par The Cut, un tajā dzīvo Banuku cilts, kurai ir diezgan maza loma pamata spēlē. Kopumā, The Frozen Wilds ir vērtīgs papildinājums jau un tā lieliskajai Complete Edition paketei.

Grafika šajā spēlē ir patiešām skaista. Saule spīd caur koku lapām, savvaļas dzīvnieki skrien pa takām un pāri mazām straumēm, un skudras nes lapas uz koku virsotni - tās bija tikai dažas lietas, ko pamanīju spēlējot šo spēli. Horizon Zero Dawn ir detaļām bagāta, un ir patīkami reizēm atvilkt elpu, apstāties un to visu novērtēt. Spēles skaņu celiņš ir labs, ar dažiem izciliem un patiešām iespaidīgiem trekiem. Galvenā balss aktrise Ešlija Burča, kura ieskaņo Eiloju, ir vienkārši lieliska un liek viņas varonei izcelties no daudziem citiem videospēļu protagonistiem. Sekundārie personāži arī ir labi ieskaņoti un liek spēlētājiem patiešām sajust saikni ar lielāko daļu no viņiem. Ir vērts pieminēt arī personāžu seju animācijas. Mani ļoti pārsteidza tas, cik precīzas bija lūpu kustības šajā spēlē, un ne tikai galveno sižeta scēnu laikā, bet arī parastu dialogu sadaļās.

Es neesmu saskāries ar optimizācijas problēmām, taču liels skaits PC lietotāju šobrīd cieš no zema FPS (kadri sekundē) skaita un ļoti biežām spēles "avārijām". Un, kaut arī es biju viens no laimīgajiem, kuram šīs problēmas netrāpījās, tā vietā es sastapos ar vairākiem vizuāliem kukaiņiem, piemēram - kažokādu un matu tekstūras ļoti bieži izskatījās "salūzušas" un izplūdušas, un tas ļoti ietekmēja manu spēles pieredzi. Runājot par jaunām funkcijām, Complete Edition sevī ietver atbalstu īpaši plašo izšķirtspēju monitoriem, atbloķētu kadru skaitu (unlocked framerate), benchmark rīku, kā arī plašu pielāgošanas iestatījumu klāstu.

9/10

Šāda kalibra spēles ir īsts retums. Jāatzīst, ka šobrīd Horizon Zero Dawn nav perfektā stāvoklī, taču esmu pārliecināts, ka spēles neparastā pasaule, 40+ stundu sižets un personāži jums noteikti ir jāizbauda. Taču, noteikti ne tagad. Uzgaidiet kādu mēnesi vai divus, līdz optimizācijas problēmas ir izzudušas, un tad gan var ķerties klāt. Ņemot vērā visu Complete Edition komplektā iekļauto papildus saturu, es uzskatu, ka jau pašreizējais uzcenojums ir diezgan dāsns.

Horizon Zero Dawn pamata spēle un tās ekspansija ir pieejama arī uz PS4 platformas. Iekš Steam, spēles Complete Edition var iegādāties šeit.

Horizon Zero Dawn Complete Edition - PC Features Trailer #horizon-zero-dawn-complete-edition #horizon-zero-dawn

Žēl gan, ka spēle, kas jau vairākus gadus ir pieejama par 20 eiro uz PS4, tiek pārdota par 50 eiro.