SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: NBA 2K21

EkingEkinggrupāStrike.lvStrike.lv2020. g. 12. sept. 16:28
Apskats: NBA 2K21

Apskats: NBA 2K21

Jaunākā basketbola simulācija


Īsumā par NBA 2K21

NBA 2K21 ir basketbola simulācijas spēle, kas tāpat kā iepriekšējās sērijas daļas cenšas reālistiski atainot ar NBA saistītos notikumus. Pagājušajā gadā jau apskatīju NBA 2K20 (NBA 2K20 I apskata daļa un II apskata daļa), tādēļ šoreiz koncentrēšos uz jaunievedumiem un karjeras režīmu. Protams, izmēģināju regulārās sezonas spēles ar Dalasas "Mavericks" komandu.

Pieminēšu, ka pamata režīmi ir saglabāti no NBA 2K20, taču šoreiz galvenās izvēlnes josla ir skaidra un nepārpildīta ar neskaitāmām izvēlnēm. Varētu teikt, ka NBA 2K21 ir pārdomātāka un vienkāršāk uztverama – bez liekiem interfeisa elementiem. Grafiski NBA 2K21 ir salīdzinoši reālistiski atainota – spēlētāju izturēšanās, bumbas pārvaldības fizika un sejas mīmika. Tālāk jau iztirzāsim galvenos NBA 2K21 uzlabojumus.

NBA 2K21 uz jaunās paaudzes konsolēm

NBA 2K21 tika izziņota PlayStation 5 atklāšanas pasākumā šī gada 11. jūnijā, ko īsā prezentācijas video demonstrēja spēka uzbrucējs Zions Viljamsons (Zion Williamson) no Ņūorleānas "Pelicans". NBA 2K21 varēs spēlēt arī uz nākamās paaudzes konsolēm – Xbox Series X, Xbox Series S un PlayStation 5. Taču par šādu iespēju bāzes versijā būs jāmaksā par 10 euro dārgāk jeb 70 euro. Uz jaunajām konsolēm būs iespējams izbaudīt staru izsekošanas (ray tracing) tehnoloģiju un uzlabotas ēnu detaļas. Tagadējās paaudzes versija uz PC, Nintendo Switch, PlayStation 4 un Xbox One maksā 60 euro. Savukārt PlayStation 4 un Xbox One gadījumā ir iespējams tās par papildu samaksu uzlabot uz nākamās paaudzes variantu. Tikmēr NBA komandas un MyTeam kartīšu progresu var pārnest.

Fīniksas "Suns" talismans spēles pārtraukumā

Tādējādi 2K Sports ir sava veida pionieri, kas pirmie atklāja jaunās paaudzes NBA 2K21 cenu, novērtējot savu produktu ar šādu vērtību, pamatojot to ar tehnoloģiskiem uzlabojumiem. Ja ir vēlme spēlēt pilno versiju ar nosaukumu Mamba Forever, kam ir Kobe Braianta (Kobe Bryant) titulbilde un citi digitālie labumi, tad nāksies šķirties no aptuveni 100 euro.

Karjeras režīms

Karjeras režīmu šoreiz sākam no koledžas līmeņa, lai tālāk tiktu nākamā līmenī jeb augstskolā. Patīkami, ka stāsta režīms vai tā saucamā prelūdija šoreiz variējas no iepriekšējā gada. Izvēlējos tieši tādu pašu pieejamo varoni pēc ādas krāsas un piedāvātā izskata, tikai šoreiz spēlēju kā centrs. Lai sasniegtu virsotnes, šoreiz mans galvenais varonis guva traumu, kas psiholoģiski mēģināja salauzt viņu. Taču stāstā pavīd motivācijas stariņš, ka traumu var sadziedēt, un jādomā par turpmāko karjeru. Tāpat pretēji trenera ieteikumiem mans spēlētājs vārdā Juniors izvēlas spēlēt ar traumu, taču sanāk ķildas un saķeršanās ar treneri.

Karjeras režīma scēnas ir labi iestudētas, var skatīties līdzīgi kā filmu. Arī basketbola spēles gaitā sanāca, ka izdevās bumbu atņemt pretiniekam pēdējās sekundēs un uzvarēt ar precīzu trāpījumu. Seko īsa komandas svinēšana, un arī pēc zaudējumiem ir īsa saruna ar kādu pretinieku komandas spēlētāju, sveicieni un neliela saruna par turpmākajām basketbola gaitām.

Karjeras režīms. Galvenais varonis Juniors Nr. 35

Prelūdijas režīms sastāv no desmit koledžas spēlēm, tālāk jau no desmit augstskolas spēlēm un tālāko draftu kādā no NBA komandām. Ja nu kādam liekas garlaicīga prelūdija pirms aktīvās spēlēšanas kādā no NBA komandām, tad šo posmu var droši izlaist. Prelūdija pirms aktīvās NBA sezonas aizņem ap kādām 3 stundām spēles laika ar iestarpinātām scēnām, papildinot tās ar galvenā varoņa svarīgākajām izvēlēm. Tās ietekmē turpmāko karjeru – sponsorēšanas kontrakta izvēle, intervijas ar žurnālistiem var uzlabot NBA komandu interesi utt.

Spēlētāja spēju uzlabošana ar emblēmu palīdzību karjeras režīmā

Tālāk jau pēc drafta izvēles kādā NBA komandā iepriekšējie sasniegumi un drafta vieta noteiks piešķirto spēles laiku un savstarpējo ķīmiju ar komandu. Tālākais progress jau fokusējas uz spēju uzlabošanu, kā arī dažādu speciālo prasmju pilnveidošanu, kā uzbrukuma, aizsardzības, saspēles un metienu dažādās apakškategorijās, iegūstot specializētās spēju emblēmas.

Karjeras režīms

Tāpat arī karjeras režīmā zem spēlētāja izturības stabiņa var tikt attēloti dažādi saistītie riski kā ‘G’ burts, kas nozīmē spēlētāja nokļūšanu G līgā, vai arī pārsliņa, kas, visdrīzāk, nozīmē nogurumu un fokusa zudumu. Var arī parādīties sarkana ikoniņa par lielisku sniegumu.

Pieminēšu, ka pēc noklusējuma ir uzstādīta augstākā grūtības pakāpe jeb Hall of Fame, kas iesācējiem var sagādāt grūtības kombinācijā ar metiena mēra (Shot Meter) jaunievedumu. Kopējo spēles grūtības pakāpi var nomainīt uzstādījumos, to uzliekot kā Superstar, All-Star, Pro vai Rookie. Tāpat ir iespējams uzstādīt spēles uzbrukumu stilu pēc savas izvēles.

Galvenie NBA 2K21 uzlabojumi

Kā viens no jaunumiem NBA 2K21 ir tā saucamais metiena mērs. Bumbas mešanas brīdī parādās neliela skala dzeltenā krāsā virs spēlētāja galvas, kas kustās bultiņas veidā, ko precīzi laikus ir jānofiksē iekrāsotā iedaļā. Piemēram, atkarībā no spēlētāja pozīcijas metiens var tik izmests laikus, par agru vai novēloti.

Šī ir viena no galvenajām sistēmām, kas atšķir NBA 2K21 no NBA 2K20. Šādus metienus vajag izjust ļoti niansēti, un ir grūti pielāgoties jaunajai metienu fizikai. Treniņi un spēles sajūta var attīstīt metiena mēra izmantošanas veiksmīgumu. Man personīgi bija grūti iemācīties šādus metienus un izjust, kurā brīdī ir jāmet bumba. Soda metienus arī jāveic, lietojot jauno metiena mēra mehānismu, pieturot un atlaižot kvadrāta taustiņu precīzi noteiktā laikā atbilstošā metiena mērā.

Protams, metienu var veikt ar labo kursora sviru. Ieteiktu izmantot tās pieturēšanu uz augšu neilgu laiku, tad ātri pārvirzot uz apakšu, kas ļauj veiksmīgāk un precīzāk mest. Kā viens no metiena elementiem ir ieviesta soda metiena izpildīšana, spēlējot pretinieka teritorijā. Šeit ekrāns un pults nedaudz dreb no skatītāju ovācijām, kas apgrūtina soda metiena veikšanu. Ja nu galīgi nepatīk šādi NBA 2K21 jaunievedumi, tad metiena mēru un kontroliera vibrēšanu var izslēgt. Tādējādi spēles stilistika vairāk atgādinās NBA 2K20.

Brīnumbērns Luka Dončičs (Luka Dončić) no Dalasas "Mavericks"

Kā viena no atšķirībām no iepriekšējām sērijas daļām ir reklāmas pirms karjeras spēlēm, kurā viena no NBA 2K21 sejām Demjens Lilārds (Damian Lillard) ar 2KTV videorullīšu starpniecību reklamē jaunākos apavu modeļus. Pirms spēles ielādēm vadītāji uzdod viktorīnas jautājumus, kurus pareizi atbildot, var iegūt papildu virtuālo valūtu VC.

Tāpat viens no valūtas iegūšanas veidiem bez tās pirkšanas vai iegūšanas par spēlēšanu vislabāk atalgotajos režīmos, kā MyCareer vai online režīmā The Neighborhood, ir vecā labā laimes rata griešana. Tādu iespēju var nopelnīt par tekošās dienas metienu izaicinājumu izpildi.

Veikalā Google Play ir pieejama Android lietotne MyNBA2K21. Tajā var iegūt ģērbtuves kodus, kurus ievadot NBA 2K21 MyTeam Extras apakšsadaļā Locker Codes, iespējams saņemt virtuālo valūtu. Kā redzat, šoreiz virtuālās valūtas iegūšanas veidi ir izsmalcinātāki atšķirībā no NBA 2K20, tie nav tik uzkrītoši, bet tos dziļi jāmeklē dažādās NBA 2K21 sadaļās un pat ar speciālas mobilās programmas starpniecību.

Kontrakta pagarināšana par naudu režīmā MyTeam

Kā viens no galvenajiem režīmiem spēlē ir Mana komanda jeb MyTeam, ko iztirzāju jau NBA 2K20 apskatā. Viena no lielākajām atšķirībām – iegūstot kādu laba spēlētāja kartiņu (kā manā gadījumā Karmelo Entoniju (Carmelo Kiyan Anthony)), tam ir noteikts spēļu skaits, kas atrunāts spēlētāja kontraktā. Tā, teiksim, pēc piecām spēlēm Karmelo beidzās līgums, ko var pagarināt, izmantojot kontrakta kartiņu, vai arī par nopelnīto virtuālo valūtu VC vai sudraba valūtu MC. Piemēram, lai uzspēlētu kādu MyTeam online režīmu, vispirms jānoslēdz līgums ar spēlētājiem, ja nu gadījumā vairākiem aktīviem spēlētājiem noteiktās pozīcijās tas ir beidzies – tas personīgi bija viens no lielākajiem pārsteigumiem.

Dalasas "Mavericks" režīmā MyLeague

Saldajā ēdienā atstāju Dalasas "Mavericks" spēles aktīvā NBA sezonā. Komandā spēlē vienradzis Kristaps Porziņģis un brīnumbērns Luka Dončičs (Luka Dončić). Otrais ir novērtēts ar prasmju reitingu 94, savukārt Kristapam tas arī ir diezgan augsts – 87. Tā brīža spēlētāju reitings NBA 2K21 var mainīties atkarībā no nākamās 2020./2021. gada sezonas snieguma. Man personīgi liekas, ka spēlētāji ir diezgan precīzi attēloti gan Dalasas "Mavericks", gan citās NBA komandās. Piemēram, Lukas izskats ir tuvs patiesajam, nemaz nerunājot par viņa spēles stilu ar tā lielisko bumbas pārvaldības spēju. Kristapam kustības, atslēgas metieni, it sevišķi soda metieni, lēcieni un bloki izskatās reālistiski.

Kristaps Porziņģis ar Maksimilianu Kleberu tuvplānā

Komandas biedri, ieskaitot Bobanu Marjanoviču, Timu Hārdaveju un Setu Kariju, spēlē kopā patiesi labi. Komandas ķīmija ir augstā līmenī. Jūtams, ka Dalasas sastāvs spēlē vēsturiski labākā uzbrukuma stilā 2019./2020. gada sezonā. Aplūkojot dažādas komandas, NBA spēlētāji ir diezgan reālistiski atainoti. Vienīgais, kas krīt acīs, ka pandēmijas laikā sporta arēnas ir pilnas ar cilvēkiem, izslēgšanas spēles nenotiek slēgtā vidē bez skatītājiem. NBA basketbola simulācijā aizsargmaskas neviens nenēsā. Šī daļa NBA 2K21 nav ieviesta ticami jeb atbilstoši tagadējās NBA sezonas ierobežojumiem.

KP soda metiena atainošana

Ja nu gadījumā vēlaties NBA 2K21 ietvaros pārbaudīt TOP 100 spēlētājus, tad ieteiktu izmantot sekojošo reitinga tabulu. Atzīmēšu, ka labākais pašreiz ir karalis Lebrons Džeimss (LeBron James) ar prasmju reitingu 97, otro vietu ieņem grieķu frīks Janis Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo, arī ar prasmju reitingu 97) un bronzas vietu noslēdz Kavai Leonards (Kawhi Leonard) – 96.

Janis Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) no "Bucks"

Kopumā

Jaunākā basketbola simulācija NBA 2K21 turpina iepriekšējo daļu uzlabojumus. Grafiski spēle izskatās cienījami – lieliskas sejas animācijas, autentiska spēlētāju un komandu atainošana jaunākajā NBA sezonā, adekvāts skatu leņķis spēļu laikā un korekti iestarpinātas scēnas spēles gaitā. No galvenajiem jaunumiem ir ieviests metiena mērs, kā arī lietotāja saskarsme ir vienkāršota, salīdzinot ar NBA 2K20. Metiena mēra fizika ir salīdzinoši grūti vadāma, tā nav draudzīga jaunpienācējiem. Novēroju samazinātu azartspēļu elementu daudzumu, salīdzinot ar iepriekšējo sērijas daļu. Karjeras režīms ir izveidots pietiekami labi, ir mazi jaunievedumi, piemēram, iespēja spēlēt koledžas līmeņa basketbolu.

No otras puses skatoties, virtuālās valūtas iegāde par naudu nav nekur pazudusi, ir iestarpinātas reklāmas starp spēlēm, kas īpaši kaitina. Jautājums ir atklāts, vai šie mazie uzlabojumi attaisnos kārtējās sērijas iegādi. Turklāt nākamās paaudzes spēle maksās jau aptuveni 70 euro, kurā tikai varēs novērtēt patiesos grafiskos uzlabojumus, salīdzinot ar tagadējām konsolēm. Nav mazsvarīgi atzīmēt, ka PlayStation 4 un Xbox One versijas varēs uzlabot uz nākamās paaudzes konsoles versiju, piemaksājot aptuveni 10 euro. Kopumā jaunākie NBA 2K21 uzlabojumi tagadējā konsoļu paaudzē nav tik būtiski, salīdzinot ar iepriekšējo sērijas daļu.

Nobeigumā vēlētos īpaši pateikties Gamestar un un 2K Sports par apskata koda nodrošināšanu.


Apskatīta versija: PlayStation 4, NBA 2K21 (versija 1.01)
Izdošanas datums: 2020. gada 4. septembris
Izstrādātājs: Visual Concepts
Izdevējs: 2K Sports
Žanrs: Sports
Režīmi: vienspēlētāja, daudzspēlētāju
Platformas: Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Stadia (gaidāma arī uz Xbox Series X un PlayStation 5)

Viņiem laikam nepietiek ar to, ka spēlētāji tērē naudu iegādājoties virtuālo valūtu, tādēļ cenšas attaisnot +10 eur pie spēles cenas ar mistiskiem tehnoloģiskajiem uzlabojumiem. Next gen scam.

Labs ieskats 2K21, pats gadu gadiem pirku, bet šogad izlaidu dēļ next-gen, pārāk maz izmaiņas jaunajā 2K21 ar 2K20 uz šīs paadzes konsolēm, tapēc daudzi arī cepjās Lilard reklāma - "Everything is Dame", iesmej un atbild - Everything is the same. Viena piebilde 2KTV video rulīši starp spēlēm ir bijuši jau labu laiku, katru nedēļu mainās tēma/intervējamais/jautājums uz kuru atbildot no 4 variantiem var dabūt VC. Diemžēl nekas izņemot jauno metienu spēlē nav mainījies kopš iepriekšējā gada. 2K21 reitings metacritics ir 0,9/10 :D