SākumsPasākumiUzdevumiVeikalsSpēlesLīderiJauns
Decoration background

Apskats: Resident Evil Village

genotsiidgenotsiidgrupāStrike.lvStrike.lv2021. g. 27. maijs 13:45
Apskats: Resident Evil Village

Apskats: Resident Evil Village

Pagaidām šī gada labākā spēle.


No neveikliem, bet atmiņā paliekošiem pirmsākumiem, pārspīlēta action Holivudas tradīcijās līdz kaut kam Rietumu “šausmenēm” līdzīgam – šķiet, Resident Evil (turpmāk – RE) ar savām numurētajām daļām ir pārdzīvojusi visu, sasniedzot sava potenciāla augstāko punktu. Gluži kā galvenais varonis Ītans Vinterss, kura ādā atkal iejūtamies Village – astotajā slavenās sērijas daļā (8 atjautīgi parādās nosaukuma pirmajos burtos – VIII).

Attālinoties no šausminošajiem notikumiem Luiziānas purvos, ko pieredzējām 2017. gada Resident Evil 7 : Biohazard, vīrietis kopā ar sievu ir pārcēlies uz Eiropu cerībā dzīvot laimīgi un mierīgi. Nedaudz vēlāk pārim piedzimst meita, tomēr prieks nav ilgs, jo drīz vien grūti nogalināmais varonis attopas kādā neomulīgā ciematā. Tur viņš iepazīstas ar šīs RE pamata ienaidniekiem – izveicīgajiem vilkačiem.

Ja neesat mēģinājuši nevienu no nesenajām sērijas spēlēm, jūs varētu pārsteigt Village asais uzbrukums visām maņām un emocijām. Jau pirmajās minūtēs pēc RE neierastā animācijas filmu stila ievada tiekam šokēti ar šausminošu sižeta pavērsienu. Arī spalvainie pretinieki viennozīmīgi atstāj iespaidu – gan fiziski uz Ītanu, gan emocionāli uz spēlētāju, piedāvājot īpaši saspringtu cīņu, kas pielīdzināma RE4 ciemata ainai. Pēc kāda laika gan atklājas arī sērijas humora nianses, piemēram, satiekot korpulento tirgotāju un galvenos ļaundarus.

Village ir pasniegta septītās daļas stilā, proti, pirmās personas skata piedzīvojums ar šaušanas elementiem. Vadība ir kā gandrīz jebkurā FPS – pārvietošanās astoņos virzienos, tēmēšana un svina dāļāšana ar pults gaiļiem, ātrie taustiņi ieročiem, poga skriešanai u. tml. Laikam grūti pierast pēc daudzām stundām ar Returnal, bet Village no uzbrukumiem vai nu izvairās skrienot, vai arī lieto aizsargāšanās manevru, ar rokām aizsedzot seju. Vadība nekad nav bijusi RE stiprā puse, un šeit par sliktu nenāktu iespēja aši palēkties pa labi vai kreisi. Par laimi, nekādu QTE (pogu spaidīšanas, sekojot paziņojumiem ekrānā).

Neskatoties uz moderno FPS izpildījumu, Village ciena savu mantojumu un ir īstena RE. Tiek piedāvāts izcils sērijas labāko hitu mikslis. Ir lieliska dinamika, mierīgajām daļām sekojot pulsu paceļošām cīņām. Vienmēr ir jābūt vērīgam, jo arī vides pētīšanas (meklējot progresēšanai nepieciešamos priekšmetus) laikā spēlētāju var vajāt, piemēram, garā dāma, kura ar lielāko prieku uzšķērdīs Ītanu savas greznās pils telpās. Par laimi, atšķirībā no atjaunotās RE2 šeit šīs situācijas nekad nekļūst par skabargu pēcpusē.

Minētā lēdija ir viens no četriem t. s. lordiem, kas valda pār ciematu, Village sirdi. Pieveicot īpatnējās personības citu pēc citas, iegūstam jaunas mantas un atslēgas, kas ļauj atklāt vairāk teritorijas spēles centrālajā daļā. Nekā īpaši pārsteidzoša tur nav, bet dizains ir ļoti pārdomāts, jo, kaut arī sižets ir pilnībā lineārs, pastāv izpētes iespējas, kas ļauj tikt pie papildu ieroču uzlabojumiem u. c. labumiem.

Ja kaut kur Village var piesieties: reizēm mēdz būt pagrūti saprast, kur jādodas, kas jādara tālāk. Mīklas ir neatņemama RE sastāvdaļa, bet, ļoti iespējams, dažām nāksies ņemt palīgā internetu. Piemēram, raksta autoram vajadzēja sev atgādināt, starp kurām līnijām nošu rakstā atrodas 5. oktāvas do, lai uz klavierēm nospēlētu melodiju. Tomēr šo visu var pieskaitīt RE šarmam.

Kā minēts, Village ir caurcaurēm savas sērijas spēle. Daudzās RE nianses, ko tik ļoti gadu gaitā esam iecienījuši, šeit ir atrodamas, piemēram, klasiskie ieroči, resursu trūkums (jāpaļaujas uz munīcijas, aptieciņu darināšanu), inventāra lauciņu paplašināšana, priekšmetu apskate un kombinēšana, īsie pasaulē atrodamie dokumenti, telpu krāsojums kartē. Pat rakstāmmašīnas vēl ir (kaut eksistē automātiskā saglabāšana)! Aptuveni 10 stundu spēlē ir ielikts ļoti daudz dažādības un vēstures. Uzticamā RE formula ir noslīpēta līdz skaidram atspulgam.

Runājot par atspīdumiem, Village tagadējās konsoļu paaudzes versijās piedāvā ray tracing. Diemžēl PlayStation 5 gadījumā tas daudzviet negatīvi ietekmē citādi stabilo 60 kadru sekundē attēla atjaunošanas ātrumu. Efektu var izslēgt, bet tad Village zaudē acīm tīkamās nianses, ko piedāvā nākamās paaudzes apgaismojums un atspīdumi. Visu var gribēt, taču ne vienmēr dabūt vienlaikus.

Kopumā Resident Evil Village ir lieliska interpretācija par zināmās šausmu spēļu sērijas formulu, piedāvājot gan mūsdienīgu dizainu, gan cienot savu mantojumu. Tā sniedz milzīgu dažādību un dinamismu, vienlaikus saglabājot daudzās nianses, ko gadu gaitā esam iecienījuši. Vienīgās pretenzijas rada nelielas aizķeršanās ar vadību un veiktspēju, pasaulē var būt pagrūti orientēties. Citādi Village ir skaidra rekomendācija visiem RE faniem un tiem, kuri vēlas spraigus piedzīvojumus.

Par apskata kodu paldies: GamestarApskatītā versija: PlayStation 5 Ž anrs: survival horror
Spēlētāju skaits: 1
Platformas: PS4, PS5, Xbox One, Series X/S, Windows
Izstrādātāj s : Capcom
Izdevējs: Capcom
Izdošanas datums: 07.05.2021.

Spēles antagonisti noteikti bija izcili. Īpaši Heizenbergs un lēdija Dimitresku.

@Homērs Pilnīgi piekrītu. Moro likās visneinteresantākais no atlikušajiem diviem, toties lelles sekcijā bija saistoša pārmaiņa gameplay ziņā. Gribētu redzēt Village DLC. RE7 bija daudz forša papildu satura.

Iekārdināji. Būs kaut kad jāuzspēlē.

Ir manā garajā sarakstā "Jāspēlē", paldies par apskatu.

Paldies par apskatu, es noteikti varu rekomendēt Resident Evil Village. Lēdija Dimitresku ir lieliska. Pārsteidza Leļļu māja ar mīklām un mini boss. [s-fire]